Kirkelig organisering tar fart

– De siste 20 årene er det gjort mange og lange utredninger av kirkelig organisering. Denne gangen er det et spisset utredningsmandat med et mål om å finne fram til et felles arbeidsgiveransvar for alle tilsatte i lokalkirken, sier direktør i Kirkerådet, Ingrid Vad Nilsen.
– Vi går inn i en svært spennende og avgjørende fase. Finner vi en modell som Kirkerådet kan anbefale, blir det en bred høring i 2021 før behandling på Kirkemøtet i 2022. Målet vårt er å drive så kostnadseffektivt som mulig og frigi mest mulig ressurser til kirkens kjernevirksomhet lokalt. Vi har også et potensiale i å skape enda bedre tverrfaglig ledelse av arbeidet i menighetene, sier Vad Nilsen.
I 2019 ba Kirkemøtet, som er Den norske kirkes øverste representative organ, Kirkerådet om å legge en plan for arbeidsgiverorganisering og den øvrige kirkeordning. I desember 2020 skal det foreligge et forslag til kirkelig organisering som tar utgangspunkt i et nivå mellom fellesråd og bispedømme som felles arbeidsgiver for alle ansatte som arbeider på lokalt plan i den lokale kirke.
– Det er fint at arbeidet med kirkelig organisering nå går inn i en ny fase med grundige, men ikke for lange prosesser. Det er viktig at alle berørte parter er invitert til å bidra, sammen med personer med særlig kompetanse, sier preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien.
Hovedutvalg og fire arbeidsgrupper
Arbeidet organiseres med et hovedutvalg, ledet av Morten Müller-Nilssen, som er organisasjonspsykolog og har jobbet med endring hele sitt yrkesaktive liv. I dag er han konserndirektør for staber i Vy. I tillegg til hovedutvalget, skal fire arbeidsgrupper se nærmere på arbeidsgiverorganisering, biskopens tilsyn, valgordninger og forholdet kirke/kommune. Underveis i arbeidet blir det fagkonsultasjoner og møter med ulike grupper av berørte.
– Den norske kirke møter mennesker i livets ulike faser, med både gleder og sorger. Ny kirke- og trossamfunnslovgivning gir nye rammer for hvordan kirken skal organiseres og fungere. Kirkerådet har gitt et modig og nødvendig mandat. Med bredt sammensatte utvalg og gode samhandlingsarenaer gjennom 2020 skal vi sammen klare å finne gode løsninger som sikrer best mulig organisering, styring og drift av kirken, til beste for alle oss som bruker kirken og for alle som jobber her, sier Morten Müller-Nilssen.
Medlemmene i de ulike arbeidsgruppene representerer en stor bredde i kompetanse, kirkelig og faglig ståsted og geografisk spredning i Den norske kirke.
– Jeg er veldig glad for at så mange har sagt ja til å være med i dette arbeidet. Det lover godt at det er mange som er motivert for å sette av tid og krefter for å få dette til, sier Ingrid Vad Nilsen. Hun fortsetter: – Vi har jobbet med disse spørsmålene i 20 år nå og har et stort behov for å lande en organisering som hjelper oss til å ha vår fulle oppmerksomhet på å være kirke i dagens samfunn.
Dette er medlemmene i hovedutvalget:
Morten Müller-Nilssen, konserndirektør for organisasjon og stab i Vy, Helga Haugland Byfuglien, preses i Bispemøtet, Oddbjørn Eide, leder i Norges kirkevergelag, Martin Enstad, leder i Presteforeningen, Torbjørn Backer Hjorthaug, avdelingsdirektør i Kulturdepartementet, Marit Halvorsen Hougsnæs, direktør i KA – arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, Anders Hovind, nestleder i Creo, Ann Kristin Langeland, rådmann i Hornindal, Brit Skjelbred, pensjonist/tidligere fylkesmann og medlem i Nidaros bispedømmeråd, Bjørn Solberg, leder i Eidsberg kirkelige fellesråd og tidligere rektor og Tone Merete Sønsterud, pensjonist/vararepresentant til Stortinget.
Kontakter
Ingrid Vad Nilsen,direktør
Tel:23 08 12 10 / 901 74 183in699@kirken.noIngeborg Dybvig,kommunikasjonsdirektør
Tel:23 08 12 05 / 474 81 606id933@kirken.noBilder

Om Den norske kirke
62 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 80.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene, statsbudsjettet og gjennom gaver og frivillig innsats.
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Historiske Samiske kirkedager åpnet27.6.2025 18:10:58 CEST | Pressemelding
I Alta er Samiske kirkedager nå i gang. Tilreisende fra tre nordiske land, men først og fremst fra Sápmi, er på plass i Nordlyskatedralen og Alta for å bli inspirert, begeistret, provosert, oppløftet og kanskje litt klokere.
Ny strategi skaper forventninger24.6.2025 09:41:00 CEST | Pressemelding
– Et livssynsåpent samfunn handler ikke om at Den norske kirke skal gjøre mindre, men at flere kan bidra med mer, sier Harald Hegstad om regjeringens nye strategi for det livssynsåpne samfunn.
Sikrer Svalbard-kirken: – Et viktig løft for nærvær og beredskap i nord17.6.2025 15:15:56 CEST | Pressemelding
Den norske kirke har fått gjennomslag i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. AP, SV og SP er enige om å bevilge 1,5 millioner kroner ekstra til kirkens arbeid på Svalbard for å sikre beredskap og tilbud på hele øygruppen.
Lægdene, Norbye og Skoglund videre som bispekandidater13.6.2025 10:30:00 CEST | Pressemelding
Etter en rådgivende avstemming blant seks kandidater, er det nå tre kandidater til å bli biskop i landets nordligste bispedømme. Ny biskop tilsettes av Kirkerådet 18. september.
Klokkeringing og festgudstjenester – slik markeres pinse i kirken6.6.2025 14:06:09 CEST | Pressemelding
Det er pinse i helgen, til minne om da disiplene til Jesus fikk Den hellige Ånd. – Du ser den ikke, men du ser hva den gjør, forklarer biskop Ragnhild Jepsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom