Kirkeleder tar oppgjør med mobbing og hatretorikk

Mobbing og hatideologi kommer fra samme kilde: Manglende respekt for andres liv og verdighet. Det mener preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit.
Kronprinsregenten, stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen og statsminister Erna Solberg var blant flere av gjestene under Kirkemøtets festgudstjeneste i Nidarosdomen søndag. Det var i sin preken Fykse Tveit tok et oppgjør med krefter som splitter samfunnet.
Maner til forsoning
- Vårt forhold til hverandre som mennesker kan bli ødelagt av de ordene vi sier til hverandre. Vi trenger å forsone oss med hverandre som mennesker, i de spenninger og sår som oppstår mellom enkeltmenneske, mellom ulike grupper, eller nasjoner, sier preses Olav Fykse Tveit. – Det Jesus setter fingeren på har skremmende stor aktualitet.
- Vi må sammen stå opp mot ideologier og ord som forgifter samfunnet, og spesielt rammer minoriteter, slik vi så eksempel på utenfor den jødiske synagogen i Oslo nylig, sier han.
- Som kirke – sammen med andre kirker – skal vi i alle forhold spørre hvordan vi kan stå i forsoningens tjeneste. Vi gjør det i samarbeid med alle mennesker av god vilje, uansett religiøs tro eller ikke, sier Fykse Tveit.
Han viser også til behovet for forsoning mellom majoritetssamfunnet og samefolket, som har vært utsatt for diskriminering og urett fra nasjonale myndigheter og kirken, og uttrykte håp til utfallet av den offisielle sannhets- og forsoningskommisjonen.
Hilser til kongen og dronningen
Fykse Tveit løfter også frem hvordan kong Harald samler folket.
- I kongens tale under 25-årsjubileet ble vi alle omfavnet som norske, uansett hvem vi er, hvor vi kommer fra, hva vi tror på eller hvem vi er glad i. Det er ord som setter spor i oss som mennesker og som nasjon. Det bygger på vår kristne og humanistiske arv og viser oss hva det må bety for oss i dagens mangfoldige samfunn, sier han.
Kongen og dronningen skulle ha vært til stede under søndagens festgudstjenesten.
- Jeg vil hilse til kongen og dronningen, og ønsker kongen fortsatt god bedring, sier han.
Nøkkelord
Kontakter
Olav Fykse TveitPreses i Bispemøtet
Emil EngesetNestleder i kommunikasjonsavdelingen i Kirkerådet
Tel:47906092ee457@kirken.noBilder

Om Den norske kirke
62 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 80.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene, statsbudsjettet og gjennom gaver og frivillig innsats.
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Historiske Samiske kirkedager åpnet27.6.2025 18:10:58 CEST | Pressemelding
I Alta er Samiske kirkedager nå i gang. Tilreisende fra tre nordiske land, men først og fremst fra Sápmi, er på plass i Nordlyskatedralen og Alta for å bli inspirert, begeistret, provosert, oppløftet og kanskje litt klokere.
Ny strategi skaper forventninger24.6.2025 09:41:00 CEST | Pressemelding
– Et livssynsåpent samfunn handler ikke om at Den norske kirke skal gjøre mindre, men at flere kan bidra med mer, sier Harald Hegstad om regjeringens nye strategi for det livssynsåpne samfunn.
Sikrer Svalbard-kirken: – Et viktig løft for nærvær og beredskap i nord17.6.2025 15:15:56 CEST | Pressemelding
Den norske kirke har fått gjennomslag i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. AP, SV og SP er enige om å bevilge 1,5 millioner kroner ekstra til kirkens arbeid på Svalbard for å sikre beredskap og tilbud på hele øygruppen.
Lægdene, Norbye og Skoglund videre som bispekandidater13.6.2025 10:30:00 CEST | Pressemelding
Etter en rådgivende avstemming blant seks kandidater, er det nå tre kandidater til å bli biskop i landets nordligste bispedømme. Ny biskop tilsettes av Kirkerådet 18. september.
Klokkeringing og festgudstjenester – slik markeres pinse i kirken6.6.2025 14:06:09 CEST | Pressemelding
Det er pinse i helgen, til minne om da disiplene til Jesus fikk Den hellige Ånd. – Du ser den ikke, men du ser hva den gjør, forklarer biskop Ragnhild Jepsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom