Grappa Musikkforlag AS

Ketil Bjørnstad beveger sjelen med et poetisk mesterverk!

Del
I dag lanseres «Sanger Ved Havets Begynnelse», et nytt oratorium av Ketil Bjørnstad. Verket er en hyllest til Fartein Valens komposisjon, «Kirkegården ved havet», som ble skrevet til den franske poeten Paul Valéry sitt verdensberømte dikt «Le Cimètiere Marin». I Bjørnstads nye oratorium har han tonesatt Pelle Christensens norske versjon av samme dikt, inspirert av Valens atonale komposisjon, samt melodiske og harmoniske inspirasjonskilder fra Bjørnstads tid som musiker og komponist. Albumet markerer også vokalisten Solveig Andsnes sin debut som plateartist. Sammen med Nils Økland på fele og Rune Arnesen på trommer tar de oss med på en reise av eksistensielle dilemmaer.
Ketil Bjørnstad. Foto: Tor G. Stenersen.
Ketil Bjørnstad. Foto: Tor G. Stenersen.
Album release: 17.03.2023
Tittel: "Sanger Ved Havets Begynnelse"
Artister: Ketil Bjørnstad
Med: Solveig Andsnes - vokal, Nils Økland - hardingfele og fiolin, Rune Arnesen - trommer
Katalognummer: PSC1398

LYTT HER

Sanger Ved Havets Begynnelse er en videreføring av Bjørnstads tidligere oratorier Old, Himmelrand og Sanger om tilhørighet. Utgivelsen er spilt inn live under uroppføringen i Festiviteten i Haugesund 27 april 2022, som et bestillingsverk til Fartein-Valen-festivalen. Bjørnstad forteller her om bakgrunnen for fremføringen: 

Da Fartein Valen komponerte Kirkegården ved havet, skapte han et unikt orkesterverk i den serielle tradisjonen. Jeg vokste opp med Valen, og spilte bl.a. hans to Preludier opus 29 før jeg var fjorten år. Jeg spilte også mye annen seriell eller atonal musikk, bl.a. av Finn Mortensen. 

Senere i oppveksten kom jeg bort fra denne epoken i musikkhistorien, men da jeg ble spurt av Fartein Valen-festivalen om å komponere et nytt verk med utgangspunkt i det samme diktet Valen hadde brukt som forelegg, måtte jeg både gå tilbake til Valens verk og også tilegne meg selve diktet, Paul Valérys Le cimetière marin. Ole Jørgen Furdal gjorde meg oppmerksom på Pelle Christensens fantastiske oversettelse, og jeg skjønte straks at hele diktet måtte tonesettes hvis jeg i det hele tatt skulle tre inn i et rom der Fartein Valen allerede hadde vært. 

Med tittelen Sanger ved havets begynnelse ønsket jeg både å bringe inn en hyllest til Valens atonale komposisjon og samtidig hente inn de mer melodiske og harmoniske inspirasjonskilder som jeg har strukket meg mot gjennom hele min tid som musiker og komponist. 

Jeg kunne i denne sammenheng nevnt både Schubert, Theodorakis, Borodin, Skrjabin og Prokofiev. Men mest av alt tenkte jeg på dem jeg skulle skrive for: Solveig Andsnes, som jeg hadde samarbeidet med både i Amanda på Haugesund Teater i 2011 og i Kilden Teaters oppsetning av Terje Vigen i Fjæreheia ved Grimstad i 2017. Tanken på hennes store uttrykksregister hjalp meg til å forme melodiene mens jeg komponerte. Samtidig måtte jeg tenke på Nils Økland og det helt spesielle klangrommet han alltid skaper med sine instrumenter. Valget av slagverkeren Rune Arnesen, som jeg hadde jobbet med i mer enn tredve år, gjorde det mulig også å tenke en storform, som diktet på mange måter ropte på, samtidig som rytmen og enkelheten i uttrykket måtte bevares. I tillegg kom tanken på lyd-designer Sven Persson, som har skapt havrom og himmelrom for meg, på de største og minste scener, i snart femti år.  

Oppføringen ved Festiviteten i Haugesund skjedde to dager etter at jeg fylte sytti år. Å tonesette Kirkegården ved havet var den mest meningsfulle syttiårsfeiring jeg kunne tenke meg. En hyllest til livet gjennom mottoet fra Pyndaros’ tredje Pythiske ode: «Min sjel, søk ikke et udødelig liv, men tøm det muliges kilder.» 

Ketil Bjørnstad, Oslo 19. november 2022

Lanseringskonsert finner sted på Gamle Raadhus Scene den 17. mars kl. 17:30

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ketil Bjørnstad. Foto: Tor G. Stenersen.
Ketil Bjørnstad. Foto: Tor G. Stenersen.
Last ned bilde
Cover: 'Sanger ved Havets Begynnelse' - Ketil Bjørnstad. Cover design: Rune Mortensen.
Cover: 'Sanger ved Havets Begynnelse' - Ketil Bjørnstad. Cover design: Rune Mortensen.
Last ned bilde
Solveig Andsnes. Foto: Erika Hebbert.
Solveig Andsnes. Foto: Erika Hebbert.
Last ned bilde
Rune Arnesen.
Rune Arnesen.
Last ned bilde
Nils Økland. Foto: Malene Kristopine Økland.
Nils Økland. Foto: Malene Kristopine Økland.
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag AS

Grappa Musikkforlag AS
Grappa Musikkforlag AS
Akersgata 7
0158 Oslo

23 35 80 00http://www.grappa.no/no

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye