Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstansk covid-19 vaksine kan bli godkjent av WHO

Del

Kasakhstans QazVac-vaksine mot COVID-19 kan bli inkludert i listen over vaksiner som er godkjent for nødbruk av WHO, sier president Kassym-Jomart Tokayev til landets offisielle statlige nyhetsbyrå Kazinform.

bildekilde:: primeminister.kz
bildekilde:: primeminister.kz

Det var på et møte i Rådet for utenlandske investorer at presidenten sa at Kasakhstan er blant noen få land som kan lage og produsere sin egen vaksine mot COVID-19 takket være sin vitenskapelige kapasitet.

I møtet med rådet fortalte han også om sitt video-møte med WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus den 28 mai, og sa at  «Verdens helseorganisasjon skal vurdere å inkludere QazVac i listen over vaksiner som er godkjent for nødbruk».

Det kasakhstanske Biosafety Research Institute begynner samtidig kliniske studier av en annen vaksine mot COVID-19, QazCoVac-P. Denne vaksinen har også bestått prekliniske studier og oppfyller alle sikkerhetskrav som stilles.

De kliniske forsøkene blir gjort med frivillige i aldersgruppen 18 til 50 år og holdes på det tverrfaglige sykehuset i Taraz.

2,5 millioner vaksinert

QazCoVac-P er også en vaksine som tas to ganger. For tiden stimulerer det immuniteten i kroppen til vaksinerte forsøksdyr på den 14. dagen etter injeksjonen av den andre dosen.

I bekjempelsen av pandemien bruker Kasakhstan nå Russlands Sputnik V, den lokalt produserte QazVac og Kinas Sinopharm som produseres i De forente arabiske emirater og heter Hayat-Vax. Litt over 2,5 millioner mennesker har fått minst en dose av vaksinen, ifølge det kasakhiske helsedepartementet. Kasakhstan har et folketall på ca. 19 millioner, og målet er at 55 % av befolkningen skal være vaksinert ved årets utgang.

De to partene snakket også om viktigheten av å følge opp utviklingen av primærhelsetjenesten i Sentral-Asia, slik den er beskrevet i Astana-erklæringen fra 2018.  Kasakhstan har tatt et initiativ for at FNs generalforsamling i 2022 skal vedta en resolusjon som underbygger viktigheten av om at man på globalt nivå satser på utviklingen av primærhelsetjenesten på globalt nivå.

Bilder

bildekilde:: primeminister.kz
bildekilde:: primeminister.kz
Last ned bilde
President Kassym-Jomart Tokayev (bildekilde: akorda.kz)
President Kassym-Jomart Tokayev (bildekilde: akorda.kz)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Seminar-suksess om mangfold og nasjonsbygging1.6.2021 19:32:43 CEST | Pressemelding

2021 markerer 30-årsjubileet for opprettelsen av Kasakhstan som uavhengig stat etter Sovjetunionens fall. Siden den gang har Kasakhstan tatt store steg for å modernisere landet sosialt, kulturelt og økonomisk. Som et ledd i markeringen skal Kasakhstan ha en rekke arrangementer i Norge. Det første arrangementet ble avholdt digitalt i forrige uke. Seminaret hadde etnisk mangfold og nasjonsbygging som tema, og ble en stor suksess.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom