Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan vil endre grunnloven

Del

President Kassym-Jomart Tokayev kom med viktige kunngjøringer under den årlige sesjonen til Forsamlingen av Kasakhstans folk 29. april 2022. Presidenten kunngjorde blant annet sitt initiativ for folkeavstemning vedrørende foreslåtte endringer i Kasakhstans grunnlov.

Akorda-palasset i Nur-Sultan (Kasakhstans utenriksdepartement)
Akorda-palasset i Nur-Sultan (Kasakhstans utenriksdepartement)

Datoen for folkeavstemningen er ennå ikke kunngjort, men ifølge Kasakhstans lov kan en folkeavstemning finne sted mellom én og tre måneder etter presidentens godkjenning.

For et par dager siden sendte Tokayevs kontor et lovutkast til behandling i forfatningsdomstolen. Utkastet inneholder spesifikke forslag om endring av trettitre grunnlovartikler, mer enn en tredjedel av grunnloven.

Endringene inkluderer begrensing av presidentens makt, styrking av parlamentets makt og endring av valgordningen, noe som vil gjøre parlamentet mer representativt for landets 19 millioner innbyggere. Endringen innebærer erstatning av det nåværende listevalgsystemet med et blandet majoritets- og listevalgsystem. Det foreslås en betydelig desentralisering med overføring av makt til regionale og lokale myndigheter. Videre foresås det konsolidering av mekanismene for menneskerettighetsbeskyttelse, inkludert ombudsmannens kontor, og mulighet for borgerne å klage til forfatningsdomstolen.

"Jeg har satt i gang grunnlovsendringer som er vesentlige og endrer landets politiske system betydelig. Vi beveger oss mot en ny statsmodell og en ny samhandlingsmåte mellom stat og samfunn. Man kan si at denne kvalitative overgangen oppretter Kasakhstans andre republikk", sa Tokayev i sin tale til forsamlingen. 

Den siste folkeavstemningen i Kasakhstan var i 1995 da man vedtok landets gjeldende grunnlov. Siden 1995 har det vært fire grunnlovsendringer. Disse har kommet uten folkeavstemning – etter avstemning i parlamentet. Denne muligheten er fortsatt tilgjengelig. De fleste observatørene forventet at president Tokayev ville bruke denne løsningen for å utelukke alvorlige utfordringer av hans initiativer siden parlamentet er dominert av partiet Amanat som støtter ham.

"Jeg tror at en grunnlovsendring gjennom en folkeavstemning tydelig vil vise folkets vilje", sa han. "Folkeavstemningen vil gi hver borger muligheten til å delta direkte i beslutningen over landets skjebne og vil styrke vårt arbeid for en allsidig demokratisering og bygging av et nytt Kasakhstan".

Tokayev kunngjorde også innkallingen av Ulltyk Kuryltai (nasjonalkongressen) innen én måned. Ulltyk Kuryltai er en ny institusjon som presidenten foreslo i sin siste tale om nasjonens tilstand, for å oppmuntre til videre brede offentlige diskusjoner med deltakelse av myndighetspersoner og en bredt spekter av samfunnsrepresentanter. 

Ifølge Tokayev innebærer plattformen om et nytt Kasakhstan også endring av systemet med individuelle og offentlige verdier, med et folk som står mot nepotisme, paternalisme og korrupsjon.

"Det er også uakseptabelt å erstatte patriotismens høye verdier med privitive følelser av etnisk overlegenhet og gjensidig fiendtlighet, og å fremme hatefulle ytringer i stedet for vennskap og enhet", sa han og understreket viktigheten av prinsippet om enhet i mangfold i Kasakhstan.

Forsamlingen av Kasakhstans folk er et organ som samler landets etniske grupper. Sesjonens hovedmål var å avklare forsamlingens rolle i den pågående politiske transformasjonen. Gjennom årene har forsamlingen gitt stemme til mer enn 130 etniske grupper som bor i Kasakhstan. Disse stemmene har blitt stadig viktigere i de nåværende politiske realitetene.

Tokayev nevnte at forsamlingens rolle er å være en "solid institusjonell søyle for politikk som er rettet mot fred og harmoni". Fred og harmoni er retningsgivende verdier for Kasakhstan.

"Vi følte tydelig viktigheten av disse verdiene under hendelsene i januar. Disse farlige dagene er forbi nå. Etter hvert vil vi forstå farene vi har stått overfor.Faktisk var vi nær ved å miste suveriniteten vår", sa Tokayev og understreket at nasjonen må lære av hendelsene i januar 2022.

Kasakhstans statssekretær Erlan Karin kommenterte presidentens uttalelse i sin Telegram-kanal og bemerket at "den konstitusjonelle reformen vil for første gang komme ved folkeavstemning, noe som vil understreke reformens landsomfattende, populære karakter". Statssekretæren forventer at den kommende reformen vil "optimalisere balansen i maktfordelingen" og åpne for å øke borgernes deltakelse i å styre landet. "Dette er en systemtransformasjon av vår statsmodell. Derfor er en folkeavstemning nødvendig for en endelig endring av den gamle modellen og en ny start for det politiske systemet", avsluttet Erlan Karin.

Kasakhstans grunnlovsråd vil innen noen dager ta stilling til presidentens lovutkast. Deretter vil presidenten komme med et dekret som kunngjør folkeavstemningens dato og måten spørsmålene vil bli formulert på.

Bilder

Akorda-palasset i Nur-Sultan (Kasakhstans utenriksdepartement)
Akorda-palasset i Nur-Sultan (Kasakhstans utenriksdepartement)
Last ned bilde
President Kassym-Jomart Tokayev (Akorda.kz)
President Kassym-Jomart Tokayev (Akorda.kz)
Last ned bilde
Sesjonen til Forsamlingen av Kasakhstans folk
Sesjonen til Forsamlingen av Kasakhstans folk
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom