Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan markerer 30-årsjubileet for republikkens uavhengighet

Del

16. desember 2021 markerer republikken Kasakhstan 30-årsjubileet for erklæringen av sin uavhengighet.

Nur-Sultan (Kasakhstans utenriksdepartement)
Nur-Sultan (Kasakhstans utenriksdepartement)
"Uavhengighetsdagen er en stor høytid som er et resultat av flere hundre år med kamp for vår egen stat, et symbol på folkets motstandskraft, en levende legemliggjøring av folkets anstrengelser til en bedre fremtid," sa president Kassym-Jomart Tokayev på et høytidelig møte i forbindelse med markeringen. Tokayev snakket om det kasakhiske folkets heltemot i den antikoloniale bevegelsen, ofrene blant kasakhiske intellektuelle på begynnelsen av 1900-tallet, de kasakhiske soldatenes tapperhet under andre verdenskrig og den enorme innsatsen til landets intellektuelle elite for å bevare kasakhisk språk og mentalitet i sovjettiden.
Etter uavhengigheten satset Kasakhstan på åpenhet og markedsøkonomi. Som verdens niende største land etter areal og under vanskelige geopolitiske forhold har Kasakhstan fullstendig avgrenset statsgrensen (ca. 15 000 km), bygget en ny hovedstad midt i landet og sikret transportforbindelsene mellom Asia og Europa.
I dag er Kasakhstans økonomi størst i Sentral-Asia og den nest største i det postsovjetiske rom. Landets bruttonasjonalprodukt per innbygger har vokst mer enn 13 ganger siden uavhengigheten. Kasakhstan har tiltrukket seg mer enn 370 milliarder dollar i utenlandske direkteinvesteringer. Landets internasjonale reserver utgjør over 90 milliarder dollar. I 2010 ledet Kasakhstan OSSE og var i 2017-2018 medlem av FNs sikkerhetsråd.
Tokayev understreket sin vilje til å fortsette de politiske reformene i Kasakhstan med sikte på å styrke demokratiet, menneskerettighetene og rettsstaten. "Vi står overfor nye oppgaver knyttet til forbedring av innbyggernes livskvalitet. Vi vil følge det grunnleggende prinsippet at "ikke mennesket eksisterer for staten, men staten eksisterer for mennesket", sa Tokayev.
Den unge statens viktigste prioritering vil fortsatt være styrking av enheten i det multietniske landet. "Vårt folk er verdenskjent for sin religiøse, kulturelle og språklige toleranse. Statens plikt er å dyrke denne mest verdifulle egenskapen blant unge mennesker som bør oppdras i en virkelig patriotisk og internasjonal ånd", understreket president Tokayev.
Under markeringen av uavhengighetsdagen holdt Kasakhstans første president Nursultan Nazarbayev en emosjonell tale.
"Det viktigste er at vi har bygget Kasakhstan som en anerkjent og respektert stat i verden og gjort det til et sterkt og velstående land", understreket Nazarbayev. Samtidig bemerket han at i de nåværende uforutsigbare tidene er det viktig å unngå en situasjon der rå makt skal være avgjørende. For å bevare landet uavhengig og ikke forsvinne i globaliseringsstrømmen "må vi alle styrke grunnlaget for nasjonal vekkelse".
Nazarbayev oppfordret kasakhstanerne til å samle seg rundt den nåværende presidenten Kassym-Jomart Tokayev og støtte hans reformpolitikk.
Nursultan Nazarbayev trakk seg som president i mars 2019. I juni 2019 ble Kassym-Jomart Tokayev valgt til president. Maktkontinuitet er en av de viktigste politiske oppnåelsene til det uavhengige Kasakhstan.
Norge anerkjente Kasakhstans uavhengighet 2. januar 1992, og 5. juni 1992 ble diplomatiske forbindelser mellom de to landene opprettet. I 2001 hadde Kasakhstans president Nursultan Nazarbayev sitt første offisielle besøk til Oslo. Norges statsminister Kjel Magne Bondevik hadde et offisielt besøk i Kasakhstan i 2004 og kronprins Haakon – i 2010.
Norge er meget interessant for Kasakhstan når det gjelder utviklingen av olje- og gassektoren og grønn økonomi. Norges eksempel har blitt studert nøye under opprettelsen av Kasakhstans nasjonale olje- og gasselskap KazMunayGas og landets oljefond.

Bilder

Nur-Sultan (Kasakhstans utenriksdepartement)
Nur-Sultan (Kasakhstans utenriksdepartement)
Last ned bilde
Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev (Akorda.kz)
Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev (Akorda.kz)
Last ned bilde
Frste president Nursultan Nazarbayev og president Kassym-Jomart Tokayev (Akorda.kz)
Frste president Nursultan Nazarbayev og president Kassym-Jomart Tokayev (Akorda.kz)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom