Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan går inn med 233 millioner i romfartsprosjekt

Del

Kasakhstan har bestemt seg for å investere 233 millioner dollar i et stort romfartsprosjekt sammen med Russland. Midlene skal brukes for å bygge Baiterek-anlegget ved Baikonur romsenter, fortalte Askar Zhumagaliev, Kasakhstans minister for digital utvikling, innovasjon og romfartsindustri til hjemlige medier nå nylig.

Baikonur (depositphotos.com)
Baikonur (depositphotos.com)

Forhandlingene mellom Russland og Kasakhstan om driften av Bajkonur-basen har pågått i mange år. 8. juni 2005 ratifiserte det russiske parlamentet en avtale mellom Russland og Kasakhstan om økt samarbeid om effektiv drift av Bajkonur. Avtalen forlenger også Russlands lån av stasjonen til 2050. Leiesummen er på 115 millioner amerikanske dollar per år.

Bajkonur Kosmodrom, også kalt Tjuratam, er verdens største og eldste rakettoppskytingsbaser som stadig er i bruk. Den ble i sin tid bygget som et sovjetisk romsenter, men ligger i Kasakhstan, omkring 200 km øst for Aralsjøen.

Romsenter med rike tradisjoner

Bajkonur var det viktigste anlegget i Sovjetunionens romprogram fra slutten av 1950-årene og helt opp til 80-tallet. Det ble opprinnelig bygd for oppskyting av langdistansemissiler og ble senere utvidet til også å håndtere romraketter.

Kosmodromen har alt som trengs av utstyr for oppskytning av bemannede og ubemannede romfartøy. Bajkonur er base for rakettene SojuzProtonTsyklonDnepr og Zenit. Stasjonen har også en viktig rolle i driften av Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Mange historiske romferder er startet fra Bajkonur: Den første kunstige satellitten, Sputnik 1, ble sendt opp herfra den 4. oktober 1957, den første bemannede romflygning med Jurij Gagarin den 12. april 1961, og den første kvinne i rommet, Valentina Teresjkova, i 1963.

Det nye programmet som Kasakhstan er med på å finansiere heter Progress MS-13. Kasakhstan er ansvarlig for finansieringen av den bakkebaserte delen, mens Russland vil ha ansvaret for produksjonen av Soyuz-5 transportraketten. Totalt sett er prosjektet kostnadsberegnet til vel 900 millioner dollar.

Den opprinnelige samarbeidsavtalen mellom Russland og Kasakhstan ble reforhandlet og undertegnet 22. august 2018.

Nøkkelord

Bilder

Baikonur (depositphotos.com)
Baikonur (depositphotos.com)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

zhumagulov.t@mfa.kz, talgatmarat@gmail.com

twitter.com/talgatmarat, facebook.com/talgat.zhumagulov

www.mfa.kz/oslo

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge