Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan foreslår å opprette et internasjonalt fond for å samle inn penger til mennesker som er berørt av atomnedfall

Del

Kasakhstans visestatsminister og utenriksminister Mukhtar Tileuberdi deltok i det første møtet med statspartene i traktaten om forbud mot atomvåpen (TPNW) som fant sted 21.–23. juni 2022 i Wien.

Kasakhstans visestatsminister og utenriksminister Mukhtar Tileuberdi
Kasakhstans visestatsminister og utenriksminister Mukhtar Tileuberdi

Han bekreftet Kasakhstans engasjement for å få til en verden uten atomvåpen og foreslo flere initiativer, blant annet etablering av et internasjonalt fond som støtter prosjekter som gir bistand til ofre og miljørehabilitering.

TPNW er en multilateral atomnedrustningsavtale som ble forhandlet i mer enn to tiår. Den ble vedtatt av FN 7. juli 2017 og trådte i kraft 22. januar 2021. Per nå har 62 stater ratifisert eller sluttet seg til TPNW og 86 har signert den.

TPNW inneholder et omfattende forbud mot å delta i atomvåpenrelaterte aktiviteter. Dette inkluderer forpliktelser til ikke å utvikle, teste, produsere, anskaffe, besitte, lagre, bruke eller true med å bruke atomvåpen.

Statspartene diskuterte traktatens status og implementering på det første møtet. Tileuberdi talte til samlingen og fortalte om Kasakhstans viktige rolle når det gjelder ikke-spredning av atomvåpen. Kasakhstan avviklet frivillig verdens fjerde største atomvåpenarsenal som hadde blitt arvet fra Sovjetunionen. Likevel preges mennesker og miljø fortsatt av konsekvensene av Sovjetunionens mer enn 450 atomvåpentester på Kasakhstans territorium.

Tileuberdi forklarte at Kasakhstans beslutning om å slutte seg til TPNW ikke bare var politisk motivert, men var også på grunn av landets klare engasjement for å få til en atomvåpenfri verden.

"Kasakhstan er med rette i fremste rekke i den globale bevegelsen for avvikling av atomvåpen, noe vi prioriterer høyt," sa ministeren og viste til Kasakhstans aktive deltakelse i forhandling av traktatens tekst og forberedelse av det første møtet.

Kasakhstans initierte opprettelsen av en arbeidsgruppe som forslo å hjelpe ofrene for testing og bruk av atomvåpen og gjenopprette miljøet, blant annet å etablere fondet.

Den kasakhstanske atomvåpenmotkjemperen og kunstneren Karipbek Kuyukov fikk ordet på vegne av alle ofre for testing og bruk av atomvåpen. Hans livshistorie er et tydelig vitnesbyrd om de skadelige konsekvensene av atomtesting. Kuyukov ble født uten hender i landsbyen Egindibulak (rundt 100 kilometer fra atomprøvestdet Semipalatinsk). Dette skjedde på grunn av morens eksponering for kjernefysisk stråling.

Kuyukov oppfordret møtedeltakerne til å fremskynde innsatsen for en verden fri for atomvåpen, noe som ble diskutert senere på en tematisk sesjon organisert av Kasakhstan, Kiribati og NGOer  som fokuserer på nedrustning (Nuclear Age Peace Foundation og den japanske organisasjonen Soka Gakkai).

Nøkkelord

Bilder

Kasakhstans visestatsminister og utenriksminister Mukhtar Tileuberdi
Kasakhstans visestatsminister og utenriksminister Mukhtar Tileuberdi
Last ned bilde
Kasakhstanske atomvåpenmotkjemperen og kunstneren Karipbek Kuyukov
Kasakhstanske atomvåpenmotkjemperen og kunstneren Karipbek Kuyukov
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom