Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan feirer nasjonalt samhold den 1. mai

Del

Den 1. mai feires Dagen for nasjonalt samhold i Kasakhstan. Dette er en av årets viktigste merkedager, i et samfunn preget av etnisk og religiøst mangfold. Feiringen har funnet sted hvert år siden 1995, og bidrar til at det kasakhstanske samfunnet også i fremtiden skal kjennetegnes ved stor grad av toleranse og respekt.

Det kasakhstanske samfunnet preges av etnisk mangfold. Blant landets omtrent 19 millioner innbyggere finnes det over 140 ulike etniske grupper. Blant disse er kasakhstanere, russere og usbekere de største, men tyskere, uigurene, og tartarer utgjør alle over en prosent av befolkningen. Den 1. mai feirer landet at ulike grupper finner sammen i toleranse og respekt for hverandres bakgrunn og etnisitet.

- Siden uavhengigheten har Kasakhstan gjort spådommene fra de som mente at etnisk mangfold var noe negativt, til skamme. Ved å gjøre mangfold til landets fremste styrke, og gjennom å satse tungt på inkludering, har man bygget et nytt land, med en sterk økonomi, sier Kasakhstans ambassadør til Norge, Yerkin Akhinzhanov.

I det kasakhstanske samfunnet finner man også et stort religiøst mangfold. Selv om majoriteten av landets innbyggere er muslimer, lever ulike religiøse grupper harmonisk, side om side. Kasakhstans grunnlov garanterer alle innbyggere retten til fritt å velge, og praktisere alle former for religion og livssyn. Det har gjort Kasakhstan til en trygg havn for religiøse minoriteter som er forbudt i nabolandene, slik som Jehovas vitner, Hare Krishna-bevegelsen og Enhetskirken.

Totalt eksisterer det over 3000 ulike religiøse samfunn i Kasakhstan. Et viktig element i landets nasjonale identitet er hvordan befolkningen, på tross av ulike religioner, finner sammen i et nasjonal felleskap og et felles håp for landets fremtid. Det er kjernen i feiringen som finner sted den 1. mai.

For å sikre de etniske og religiøse gruppene reel medbestemmelse i det kasakhstanske samfunnet har man opprettet en egen Folkeforsamling. Her møtes representanter fra ulike regionale beslutningsorganer for å implementere ny politikk, bedre samarbeidet mellom myndigheter, sivilsamfunnet og etniske grupper og sikre sosial stabilitet i landet. Dette har vært en viktig bidragsyter til at landet har utviklet en unik modell for samarbeid, toleranse og tillit, i et svært etnisk- og religiøst mangfoldig samfunn.

- Helt fra begynnelsen har etnisk og religiøs sameksistens vært første president Nursultan Nazarbayev viktigste prioritet. Det skal vi bygge videre på i fremtiden, sier Akhinzhanov.
Ved å feire samhold gjennom mangfold den 1. mai tilstreber Kasakhstans befolkning at respekt for ulike etnisiteter og religioner også i fremtiden skal prege landets nasjonale identitet.

Bilder

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Talgat M. ZHUMAGULOV
Minister Counsellor (DHM), Embassy of Kazakhstan in Norway
Oslo 0158 Nedre Vollgate 3, office: +47 2242 0640
zhumagulov.t@mfa.kz, talgatmarat@gmail.com
twitter.com/talgatmarat, facebook.com/talgat.zhumagulov
www.mfa.kz/oslo

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom