Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhisk klassisk litteratur på norsk for første gang

Del

Abai Kunanbaev (1845-1904) er kjent som den moderne kasakhiske litteraturens far. De samlede verkene hans kom først ut i Skt. Petersburg i 1909, og ble senere oversatt til en rekke språk. Visdomsordene, Kara Sozder (Book of Words) har blitt en del av verdens litteraturarv.

Nå kommer et utvalg av Abais dikt og alle hans visdomsord ut på norsk, oversatt av den tadsjikiske forfatteren og litteraturprofessoren Lutfiya Boboyorova. Det er Sirkel forlag som gir ut boken med støtte fra Kasakhstans ambassade i Norge.

Forlagsredaktør Åshild Kolås har bidratt med en kort biografi.

— Abai skrev om livet på den kasakhiske steppen, sier Kolås. Han ble kjent med russiske opposisjonelle som levde i eksil i byen Semipalatinsk. Som sine russiske venner var Abai en sterk samfunnskritiker, men han var først og fremst opptatt av eksistensielle spørsmål.

— Abai var en stor litteraturkjenner, forteller Boboyorova. Han var inspirert av alt fra østlige klassikere som Firdausi, Nizami og Nevai til russiske mestere som Lermontov, Tolstoj og Pusjkin og vestlige diktere som Goethe og Heine. Han skrev om tidløse spørsmål som er like aktuelle i dag som de var for 120-150 år siden.

Det blir kulturhistorisk boklansering på Litteraturhuset mandag 28. juni kl. 15. Sted: Nedjma/digitalt.
Facebook-arrangement: https://fb.me/e/WpzoC6Gb
Forlaget: https://sirkelforlag.no
Om Abai i norsk wikipedia: Abaj Qunanbajulij
Ta kontakt for anmeldereksemplar: Epost: kontakt@sirkelforlag.no

Bilder

Last ned bilde
Abai og sonnene Akilbai og Turagul, Semipalatinsk, 1896. Fotograf: N.G.Kuznetsov
Abai og sonnene Akilbai og Turagul, Semipalatinsk, 1896. Fotograf: N.G.Kuznetsov
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Seminar-suksess om mangfold og nasjonsbygging1.6.2021 19:32:43 CEST | Pressemelding

2021 markerer 30-årsjubileet for opprettelsen av Kasakhstan som uavhengig stat etter Sovjetunionens fall. Siden den gang har Kasakhstan tatt store steg for å modernisere landet sosialt, kulturelt og økonomisk. Som et ledd i markeringen skal Kasakhstan ha en rekke arrangementer i Norge. Det første arrangementet ble avholdt digitalt i forrige uke. Seminaret hadde etnisk mangfold og nasjonsbygging som tema, og ble en stor suksess.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom