Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhisk dukke- og musikkkunst og anekdotene om Kozhanasyr har kommet inn på UNESCOs verdensarvsliste

Del
Den gamle kasakhiske musikkkunsten "Orteke" og de muntlige fortellingene om Kozhanasyr (Khoja Nasreddin) er inkludert i UNESCOs representative liste over menneskehetens immaterielle kulturarv.
Kozhanasyr (Khoja Nasreddin). Bilde: “Ana Tili” - anatili.kazgazeta.kz
Kozhanasyr (Khoja Nasreddin). Bilde: “Ana Tili” - anatili.kazgazeta.kz

UNESCOs mellomstatlige komité for beskyttelse av immateriell kulturarv inkluderte under sin 17. sesjon to nye kasakhiske kulturelementer i den representative listen:
- "Orteke", tradisjonell scenekunst fra Kasakhstan: dans, dukke og musikk
- Den muntlige tradisjonen med Kozhanasyrs anekdoter.

"Orteke" ser man en trefigur av fjellgeiten tauteke som er bundet med én tråd til dukkeføreren som også er musiker. I vår tid regnes den som dukke- og musikkunstform til de tyrskiske folkene fordi den blander flere typer kunst: håndverk, musikk, dans og dukkeføring. Forestillingen er ikke bare en dans, men en hel historie som utspiller seg foran publikum.

Kozhanasyr eller Khoja Nasreddin er en orientalsk folkekunstskikkelse i korte morsomme og satiriske anekdoter eller i hverdagslige fortellinger. Han har noenlunde motstridende kvaliteter av antihelt, vagabond, fritenker, opprører, tosk, raring, luring og til og med filosof. Kozhanasyr latterliggjør menneskelige laster, gjerrigе folk, løgnere og hyklere. Aserbajdsjan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Tyrkia, Turkmenistan og Usbekistan søkte om oppføring av historiene om Khoja Nasreddin i verdensarvslisten i fellesskap.

11 kasakhstanske kulturelementer kom tidligere inn på UNESCOs representative liste. Fire av disse er direkte relatert til Kasakhstans kulturarv: spillingen av instrumentet Dombra kuy (2014), brytingen kures (2016), de tradisjonelle spillene asyk (2017) og de kasakhiske hesteoppdretternes tradisjonelle vårritualer (2018). Syv kulturelementer tilhører kulturarv Kasakhstan deler med andre land: jurtbygging (2014), musikkimproviseringen aitys (2015), feringen av nauryz og flatbrødlaging og -deling (2016), legendene Korkyt Ata (2018), spillet togyzqumalak (2020) og falkejakt (2021).

Se videoen:

om Orteke - https://www.youtube.com/watch?v=tutNpA5-ZGg

om Kozhanasyr (Nasreddin) – https://www.youtube.com/watch?v=LuVsJsKE6nQ

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Video om Orteke

Nøkkelord

Bilder

Kozhanasyr (Khoja Nasreddin). Bilde: “Ana Tili” - anatili.kazgazeta.kz
Kozhanasyr (Khoja Nasreddin). Bilde: “Ana Tili” - anatili.kazgazeta.kz
Last ned bilde
Orteke. Bilde: kazauen.kz
Orteke. Bilde: kazauen.kz
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom