Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Kan gå store naturlige utløste skred i Sør-Norge

Del

Det er ventet våte snøskred i Sør-Norge fredag kveld og lørdag. Det kan være fare for noen store naturlige utløste skred, der det er observert vedvarende svake lag med kantkorn.

Våte flakskred i Østra. Foto: Ragnar Ekker/NVE
Våte flakskred i Østra. Foto: Ragnar Ekker/NVE

Mildværet sprer seg også videre til Nordland lørdag og til dels Troms søndag, men her blir det ikke så vått og derfor heller ikke noe særlig våte skred. I Finnmark og på Svalbard vil det trolig holde seg kaldt og skredproblemet vil i hovedsak være fokksnø.

Sør-Norge

Det har vært en uvanlig desember, med lite nedbør i vest og mye i øst. Fjella i øst har fått mye fin snø, mens i lavlandet har det stort sett bare regnet.

Det var imidlertid en kuldeperiode i starten av desember som ga noen vedvarende svake lag med kantkorn i regionene Jotunheimen, Hallingdal og Voss.

– Det kraftige mildværet lørdag vil forhåpentligvis sette en demper på faren for skred i dette laget fremover, spesielt i Voss, hvor det blir skikkelig vått. Men mens temperaturen stiger, vil det kunne gå noen store naturlige utløste våte skred, advarer snøskredvarsler i NVE Ingrid Skrede.

Skredfaren ser ut til å synke i øst

Det går mot lysere tider 21.desember, kanskje også værmessig i fjella. Fra søndag blir det gradvis kaldere, og det kan blir kaldt og klart i øst når jula nærmer seg.

– Skredfaren ser også ut til å synke i øst, inntil det kommer nysnø. De som kanskje trekker den største julepakka i år er Nord-Vestlandet, iallfall for de som er glad i snø. De kan nemlig få et realt dump med nysnø i fjella neste uke, sier Skrede.

Men husk nysnø og vind gir fersk og ustabil fokksnø, som gjør at det vil være lett å løse ut skred. Følg med på varsom.no for daglige varsler og råd for deg som har tenkt deg ut i fjella, legger Skrede til.

Nord-Norge

Nord-Norge har fått lite snø i desember og skredfaren har vært lav lenge. Mildværet som brer seg nordover lørdag vil i stor grad virke stabiliserande på det tynne snødekket. 

– Det ser ikke ut som det vil komme noe særlig snø av betydning heller neste uke, så skredfaren ser ut til å holde seg lav i Nord-Norge generelt. Det vil kun være fare for å løse ut små skred, slik situasjonen er nå, sier Skrede. Hun vil likevel minne om at selv små skred kan få store konsekvenser, fordi det er tynt snødekke og mye oppstikkende stein som man kan slå seg stygt på.

Besøk snøskredskolen på varsom.no.

*****

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no

Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)

Følg oss på Twitter og Facebook

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Kontakter

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no

NVEs pressetelefon: 489 97 667

Bilder

Våte flakskred i Østra. Foto: Ragnar Ekker/NVE
Våte flakskred i Østra. Foto: Ragnar Ekker/NVE
Last ned bilde

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom