Kan få store samfunnsmessige konsekvenser

Afrikansk svinepest er en svært alvorlig virussykdom, som rammer både griser og villsvin. Sykdommen er dødelig for griser, og det finnes ingen behandling eller vaksine. Den sprer seg svært hurtig mellom gårder når den først har etablert seg. Sykdommen er ikke farlig for mennesker. De siste årene har flere land i Europa hatt smitte, blant annet Polen, Tyskland, Italia, Romania og de baltiske landene.
– Dette er helt klart en alvorlig trussel mot norsk landbruk – og svinenæringen spesielt. Et utbrudd i et kommersielle svinehold, vil gi store samfunnsmessige konsekvenser. Å bekjempe sykdommen vil være svært ressurskrevende, sier direktør i Mattilsynet region midt Steinar Westerberg.
Tett og godt samarbeid er helt avgjørende
Denne uken gjennomfører Mattilsynet, sammen med Sivilforsvaret, Bondelaget, Norsk Landbruksrådgivning, Mære landbruksskole og Nortura, en stor feltøvelse på Mære landbruksskole og Nortura Steinkjer. Øvelsen foregår over to dager og involverer mer enn 150 personer.
– Når det gjelder afrikansk svinepest, er det forebygging fremfor bekjempelse som gjelder. Men om vi får et utbrudd, er det viktig at vi er godt drillet i håndteringen, sier Westerberg.
Ved påvisning av afrikansk svinepest i Norge, vil Mattilsynet sette i verk strenge tiltak for å hindre at sykdommen sprer seg videre og for å bekjempe sykdommen. For eksempel vil alle svin i det aktuelle dyreholdet måtte slaktes. Det vil også bli opprettet soner rundt gården, som vil gi store restriksjoner på ferdsel og forflytting for både folk, dyr og produkter fra dyr.
– Dette er ikke en sykdom Mattilsynet kan bekjempe på egenhånd. Vi vil være helt avhengig av å jobbe tett og godt sammen med alle aktørene, som er med på denne øvelsen. Det vil være helt avgjørende for å begrense konsekvensene både for svinenæringen og for samfunnet, forteller Westerberg.
Hvordan forebygger vi smitte?
Smitte spres særlig ved kontakt mellom dyr, inkludert villsvin, og ved at svin får i seg matavfall med smitte. Smitten kan også følge med klær, sko, utstyr, dyretransporter og liknende etter utenlandsopphold. Fôring av husdyr med matavfall er forbudt. Det er også viktig å ikke kaste rester av matavfall i naturen. Det er også forbudt å fôre villsvin.
– Et viktig forebyggende tiltak er å sørge for grundig vask og desinfeksjon av klær, sko og utstyr før du kommer i kontakt med norske svinehold eller går ut i naturen, dersom du har vært i områder i utlandet med afrikansk svinepest, sier Westerberg.
Kontakter
Ane RamskjærSenior kommunikasjonsrådgiverMattilsynet region midt
Tel:+4791577595Tel:+4791577595ane.ramskjaer@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Bilder


Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom