Kan erfaringer fra Spanskesyken redde funksjonshemmede i dag?

Som en del av webinarserien til Centre for Research on Pandemics & Society at Oslo Metropolitan University, vil Jessica Dimka, Ph. D., presentere hovedresultatene fra sitt arbeid som Marie Sklodowska-Curiestipendiat i foredraget «Disability, Institutionalization, and the 1918 Flu Pandemic: From Historical Records to Simulation Models.»
Velkommen til webinar 20. mai kl 16.00-17.30. Foredraget vil holdes på engelsk.
- Flere døde pasiente enn ansatte: En sammenligning av syv psykiatriske institusjoner viser at selv om en høyere prosent av de ansatte ble syke, døde prosentvis flere av de syke innlagte pasientene.
- Flere med utviklingshemming døde enn funksjonsfriske: Arkivmateriale i svenske kirkebøker antyder at mennesker med funksjonshemming hadde en høyere dødsrate enn funksjonsfriske, noe som var enda tydeligere blant de som også var innlagt på institusjoner. Mennesker med psykiske lidelser eller ufullstendig utvikling av mental kapasitet hadde en høyere dødelighet enn funksjonsfriske, mens andre funksjonsnedsettelser ikke var statistisk relevante.
- Ny modell viser smittespredning på skole: Omfattende historiske arkiver ble brukt i arbeidet med å utvikle en modell av en skole for barn med funksjonshemminger, med mål om å simulere og studere spredning av epidemier innenfor institusjoner. Jessica Dimka vil beskrive modellen og presentere foreløpige analyser. For eksempel viser modellen at mønsteret og timingen av spredningen er forskjellig for lærere og studenter.
Foredraget avsluttes med en diskusjon rundt relevansen av dette arbeidet både for COVID-19 og fremtidige pandemier, når det gjelder forskning, lovgivning og pandemiers ødeleggende effekter.
For å en Zoom-lenke til foredraget, vennligst kontakt jessicad@oslomet.no eller masv@oslomet.no
Foredraget vil foregå på engelsk og internasjonalt tegnspråk blir arrangert. For generelle spørsmål om webinaret, inkludert spørsmål om tilgjengelighet, vennligst ta kontakt med jessicad@oslomet.no eller ninaha@oslomet.no.
Nøkkelord
Kontakter
Jessica Dimka: Jessica.Dimka@oslomet.no
Bilder

Lenker
Om OsloMet
OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
SIFOs referansebudsjett er oppdatert med 2025-tall20.5.2025 11:22:06 CEST | Pressemelding
Månedlige utgifter i referansebudsjettet har økt med rundt 1170 kroner for en eksempelfamilie siden februar i fjor.
Asbjørnsen og Moe fortellermaraton 8. – 10. mai5.5.2025 08:27:11 CEST | Pressemelding
Alle de norske folkeeventyrene som ble samlet og utgitt av Asbjørnsen og Moe i 1851, skal fortelles løpet av en tre dagers maratonforestilling på OsloMet.
Flere unge vil bli sykepleier og lærer28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til sykepleie- og lærerutdanning ved OsloMet øker betydelig. – Gledelig at flere velger noen av de viktigste yrkene i samfunnet, og at trenden snur for lærerutdanningen, sier rektor Christen Krogh.
Pressekonferanse: Søkertall til høyere utdanning22.4.2025 10:50:53 CEST | Presseinvitasjon
Årets søkertall til høyere utdanning blir kjent mandag 28. april kl. 11.00. Kunnskapsdepartementet og OsloMet inviterer til pressekonferanse.
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom