FagforbundetFagforbundet

Kan bli streik i Norlandia-barnehagene neste uke

Del

Dersom mekling neste uke ikke fører fram, blir det streik i åtte barnehager i Norlandia-konsernet fra torsdag 3. desember. Konflikten handler om rettferdig pensjon for de ansatte. Fagforbundet og Delta har i første omgang meldt plassfratredelse for 90 medlemmer i Porsgrunn og Tromsø.

Kjemper for rettferdig pensjon
De ansatte i barnehagene kjemper en kamp for gode og rettferdige pensjonsordninger. De skal være trygge på at de har tilnærmet like pensjonsvilkår uavhengig av om de jobber i offentlige eller private barnehager.

Det er helt avgjørende at vi tar denne kampen. Fagforbundet og Delta krever at det opprettholdes en bransjestandard for private barnehager – så de ansattes lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår er like gode, uavhengig av hvilken barnehage de jobber i og hvem som eier barnehagen.

Alle andre private barnehager har i dag en anstendig pensjon, enten lik som kommunale barnehager eller en hybridpensjon, altså en barnehagepensjon. Det er kun Norlandia som tilbyr sine ansatte en dårligere pensjon.

Eierne har råd til en god pensjonsordning
Norlandia-konsernet skal ikke slippe unna med å gi dårligere pensjonsordning til sine barnehageansatte. Norlandia får øremerkede tilskudd til pensjon fra det offentlige for å sikre at de ansatte skal ha en like god pensjon som ansatte i kommunale barnehager. Vi krever at disse pengene går til pensjon for de ansatte og ikke puttes i lommene til eierne.

Som konsern går Norlandia med store overskudd, og har råd til å gi de ansatte en pensjon som er livsvarig og like god for kvinner og menn. Det er uforståelig at ikke Norlandia skal klare det, når andre private barnehager får det til.  

Rettferdig pensjonskamp
Dette er en rettferdig kamp som i stor grad handler om kvinners lønns- og arbeidsvilkår, siden de utgjør de fleste ansatte i barnehagene. Kvinner lever lengre enn menn, og det er derfor viktig å sikre at pensjonsordningen er kjønnsnøytral. Slik pensjonsordningene i Norlandia-konsernet er i dag, får kvinner en lavere pensjon enn menn, fordi kvinner lever lenger. 

Vi beklager at en eventuell streik rammer barn og foreldre, men dette er en nødvendig kamp for å sikre at de ansatte som jobber med barna får en rettferdig og anstendig pensjon.

Kontaktpersoner

Fagforbundet: Kommunikasjonsrådgiver Jan Tore Skjelbek,
jan.tore.skjelbek@fagforbundet.no – 938 33 110

Delta: Kommunikasjonsrådgiver Siv Bjelland,
siv.bjelland@delta.no – 901 04 484

Nøkkelord

Om Fagforbundet

Fagforbundet
Fagforbundet
Keysersgate 15
0165 Oslo

23 06 40 00http://www.fagforbundet.no/

Fagforbundet er LOs største forbund, med over 390 000 medlemmer. Vår hovedoppgave er å sikre medlemmene gode og trygge lønns- og arbeidsvilkår. Som landets største arbeidstakerorganisasjon har vi også tyngde og politisk gjennomslagskraft til å styrke og videreutvikle velferdsstaten

Følg saker fra Fagforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fagforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fagforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom