Plan International Norge

Kampen mot barneekteskap

Del

Jenteorganisasjonen Plan International Norge ber den nye utviklingsministeren Dag Inge Ulstein ta på seg rollen som en global leder i kampen mot barneekteskap.

Foto: Hanne Pernille Andersen/Plan International Norge
Foto: Hanne Pernille Andersen/Plan International Norge

– Vi håper at den nye utviklingsministeren, Dag Inge Ulstein, vil forsterke regjeringens fokus på kampen mot tvangs- og barneekteskap. Vi mener at verdens jenter trenger en global leder i denne kampen og at Norge bør ta på seg lederrollen, på samme måte som statsministeren har tatt på seg den globale lederrollen for jenters utdanning, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. ­

– Nå har Ulstein muligheten til å ta et skikkelig grep for at barneekteskap blir bekjempet innen 2030, slik bærekraftsmålene forplikter oss til.

Hvert år blir 12 millioner barn giftet bort før de fyller 18 år. Barneekteskap er et klart brudd på jenters rettigheter. Barneekteskap er ett av de største hindrene for skolegang, frihet og likestilling mellom jenter og gutter. Tidlig graviditet og ekteskap påvirker også utviklingen i fattige og sårbare land. Plan jobber aktivt for å stanse barneekteskap gjennom å endre holdninger på grasrotnivå, seksualundervisning i og utenfor skolen og gjennom å endre lovverket. Dette arbeidet har bidratt til forbud mot barneekteskap i flere samarbeidsland, inkludert Malawi. 

Plan er den eneste organisasjonen i Norge som har barneekteskap som sitt hovedfokus. I 2014 ble problematikken satt på agendaen med kampanjen «Stopp bryllupet», som ikke bare skapte oppmerksomhet her hjemme, men også i utlandet.

I 2017 jobbet våre ungdomsambassadører iherdig med å få endret den norske ekteskapslovgivningen, og i mai 2018 vedtok Stortinget en absolutt 18-års grense for å gifte seg. Det er viktig at Norge går foran som et godt eksempel.

Kontakter

Bilder

Foto: Hanne Pernille Andersen/Plan International Norge
Foto: Hanne Pernille Andersen/Plan International Norge
Last ned bilde

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som driver utviklingsarbeid for å gi barn en bedre framtid. Vi jobber i mer enn 50 land for å oppfylle barns rettigheter, blant annet til skolegang, helsetjenester og beskyttelse. Plan har et særlig fokus på jenters rettigheter.

Følg saker fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom