Avinor

Julen på Norges hovedflyplass

Del

Det nærmer seg juleferie og den store juleutfarten er rett rundt hjørnet. Fredag 21. desember blir den store julereisedagen med nesten 100.000 reisende til og fra Avinor Oslo lufthavn. Her gir vi deg de beste tipsene før reisen.

Start julefeiringen på Avinor Oslo lufthavn (Foto: Avinor)
Start julefeiringen på Avinor Oslo lufthavn (Foto: Avinor)

- Denne julen ser vi at trafikken er spredt utover mange dager, slik at det ikke blir så store trafikktopper som tidligere år. Fredag 21. desember blir den eneste virkelig trafikktunge dagen med nesten 100.00 reisende, sier kommunikasjonssjef på Oslo lufthavn, Joachim Westher Andersen.

Pakk verdifulle julegaver i håndbagasjen
Har du gaver som er av høy verdi bør dette medbringes i håndbagasjen, forutsatt at det er tillatt. Merk at gaver med flytende innhold i mengder over 100 ml er ikke tillatt i håndbagasjen. Andre populær gave som spekematsett med kniver e.l. kommer heller ikke gjennom sikkerhetskontrollen.

- Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt fjerne deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene, forklarer Andersen.

Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men krem klassifiseres som flytende, så kremkaker bør vertskapet stå for dit man skal. Det kan også være lurt å bruke god emballasje og pakke inn julegaver som kan knuse.

Julenissesluse

Fra 20. desember og frem til julaften kan alle som reiser med nisselue benytte egne sluser i sikkerhetskontrollen. Disse er godt merket og nisseslusene blir mer populære for hvert år hos de reisende.  

- Dette har blitt en hyggelig tradisjon som etter hvert har blitt ganske godt kjent. Jo flere som reiser med nisselue, jo bedre stemning får vi på flyplassen. Vi synes det er fint hvis man kan starte juleferien sin hos oss, sier Andersen.

Julegave til reisende

Tidligere denne julen kom det en liten julegave til alle reisende, da Oslo lufthavn annonserte at det er installert rullefortau ut til B-gatene.

- Vi har tatt til oss de reisendes tilbakemelding om gangavstanden, og håper at de som skal fly fra våre B-gater i julen og fremover kan glede seg over at de nå kan komme seg raskere gjennom gangbroen, forklarer Andersen.

Selvbetjente løsninger

De som benytter lufthavnens selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, oppfordres til å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at dette ikke henger seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder da spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten.

Trenger du assistanse? https://avinor.no/flyplass/oslo/planlegg-reisen/assistanse/bestill_assistanse

Sikkerhetskontrollen
Det er mye tid å spare i sikkerhetskontrollen om man ikke har med seg væske over 100 ml. Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske. Skarpe gjenstander er forbudt å ta med om bord. Husk også at alt av metall skal fjernes fra kroppen og at PC, nettbrett, mobiltelefon og fotoutstyr skal ut av bagen ved passering.

- Hvis alle forbereder seg litt før de kommer frem til skranken i sikkerhetskontrollen kan det bidra til å korte ned kø-tiden, oppfordrer Andersen.

Utnytt lavtrafikkperiodene
Antall reisende varierer fra dag til dag og tidspunkt på dagen. Fra klokken 6 om morgenen starter morgenrushet på Oslo lufthavn.

- Vi ser at det er en liten nedgang i trafikken midt på dagen. Det er en fin periode å komme til flyplassen. Det kan spare deg for tid og stress. Etter klokken 22 og fram mot midnatt er det også ganske rolig her på flyplassen, sier Andersen.  

- En annet godt tips er å reise på lørdager. Det er en undervurdert reisedag om man ønsker å unngå de store trafikktoppene. Da faller passasjertallene med en tredjedel. Kan du planlegge reisen din til lørdager, er det et godt råd fra vår side, sier Andersen.  

Julestemning på Oslo lufthavn

På Norges hovedflyplass er det et tettpakket program gjennom hele adventstiden, og aldri før er det blitt arrangert så mange aktiviteter for å skape julestemning. De reisende skal overraskes med flere kor, deriblant The Monday People og Birkelunden mannskor. Vi får besøk av nissemor og nissefar, Lucia-tog, julemaskoter og barnekunstmuseet med ansiktsmaler. I tillegg skal det arrangeres skattejakt for barna.

Juleprogrammet på Oslo lufthavn:

Tirsdag 18. desember

Nissefar og nissemor kommer på besøk på Oslo lufthavn fra kl. 14.00 til 17.00. 

Torsdag 13. desember – 24. desember:

Serviceverter

Mandag 17. desember – 24. desember:

Nisseopprop i terminalen

Torsdag 20. desember – 24. desember:

Nissesluse i sikkerhetskontrollen

Onsdag 19. desember:

To korkonserter med The Monday People fra 16.30

Torsdag 20. desember:

To korkonserter med Creme Fraîche fra 18.00

Torsdag 20. desember og 21. desember:

Maskoter med utdeling av juleeffekter til barna 15.00 – 18.00

Fredag 21. desember:

Birkelunden Mannskor kommer på besøk og holder tre konserter fra 18.00

Flere tips

For flere tips før din reise i juleferien, anbefaler vi deg å besøke avinor.no/oslo

Trenger du å handle litt? Da bør du klikke her: https://avinor.no/flyplass/oslo/shopping-og-mat/shopping/#all

Sulten? Her har du oversikt over våre spisesteder:
https://avinor.no/flyplass/oslo/shopping-og-mat/mat-og-drikke/#all 

Har du spørsmål om ditt besøk på Oslo lufthavn, så er passasjerservice på jobb for deg. Send oss gjerne en beskjed i innboksen eller på veggen på Facebook-siden vår om det er noe du lurer på.
www.facebook.com/OsloLufthavn

Trafikktall – juleferien:  

Mandag 17.12 – 73 668
Tirsdag 18.12 – 72 078
Onsdag 19.12 – 83 445
Torsdag 20.12 – 89 891
Fredag 21.12 – 96 993
Lørdag 22.12 – 57 558
Søndag 23.12 –  63 366

Mandag 24.12 – 20 022
Tirsdag 25.12 – 18 821
Onsdag 26.12 – 70 430
Torsdag 27.12 – 75 374
Fredag 28.12 – 74 277
Lørdag 29.12 – 53 798
Søndag 30.12 – 73 914

Mandag 31.12 – 37 486

Bilder

Start julefeiringen på Avinor Oslo lufthavn (Foto: Avinor)
Start julefeiringen på Avinor Oslo lufthavn (Foto: Avinor)
Last ned bilde

Om Avinor

Avinor
Avinor
Dronning Eufemias gate 6
0191 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for de 45 statlig eide lufthavnene og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av el-fly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til en sikker og effektiv reise for omkring 50 millioner flypassasjerer. Om lag halvparten reiser til og fra Oslo lufthavn.

Over 3.000 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinor virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og salg på flyplassene.

Følg saker fra Avinor

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom