Nortura

Julemattrender og tradisjoner fra Gilde og Prior

Del

Gilde er julematmerket for de aller fleste nordmenn, ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Nortura. Omkring i landet jobbes det nå iherdig ved Norturas fabrikker med å lage god, tradisjonsrik julemat til det norske folk.

Tradisjonen tro serveres kjøtt fra Gilde og Prior på mange bord i førjulstiden. Ribbe og pinnekjøtt står fortsatt sterkt på menyen på julaften i mange hjem. Mange kombinerer ribba med et utvalg av julepølser og medisterkaker. Men det er også blitt mer trendy med lettere kjøttvarianter som kylling og kalkun i løpet av julen.

Ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Nortura er Gilde det store julematmerket i Norge. Rapporten viser at hele 63% nevner Gilde først når de blir spurt om hvilke julematmerker de har kjennskap.

- Undersøkelsen bekrefter noe vi har trodd lenge, og viser at nordmenn setter pris på den gode norske julematen. I år ser mange frem til endelig å samle kolleger og nære venner til førjulshygge. Dessuten gleder mange seg veldig til endelig å kunne invitere hele storfamilien til god julemat. I år er det ekstra høye forventninger til julebordsesongen siden den ble avlyst i fjor grunnet pandemien, sier Knut Jacobsen, innsiktsjef i Nortura.

PRIOR HVIT JUL – trendy produktserie

Jula er en tid som ofte går i høygir; innkjøp av gaver, vasking, baking og midt oppi dette ønsker vi å kose oss og spise gode, sunne og smakfulle måltider. Pølser og medisterkaker er lettvinte middager i førjulstiden.

Flere undersøkelser viser at det er blitt mer trendy med lettere kjøttvarianter som kylling og kalkun på den store dagen. Prior Hvit Jul gir forbrukeren muligheten til å gjøre førjulsdagene og romjulen litt hvitere, litt sunnere og mer variert, slik at det fremdeles skal være lett å kose seg.

- Vi ønsker å gi forbruker et lettere alternativ og å være tydeligere til stede med smakfulle, sunne og litt magrere produkter inn mot den store høytiden, sier senior markedssjef i Prior Elin Prangerød.

Prior Hvit Jul, som ble lansert for første gang i 2020, har en rekke produkter som passer både til barnefamilier, store familier, små familier, enslige, selskap eller når man ønsker noe raskt i hånden.

Serien består av flere kalkunprodukter, egg, hel kylling og ikke minst julepølser og medisterkaker av kylling og kalkun. Produkter med mye smak og litt mindre fett.

Unngå matsvinn - bruk rester fra julematen

For å unngå matsvinn er det lurt å bruke rester fra julematen utover i romjulen. Det er både tidsbesparende og bærekraftig. Mat fra dagen før kan brukes til lange og late dager med en god frokost og lunsj i julen. Spe på med pålegg som julesylte og posteier eller kokte egg i kombinasjon med hjemmebakt brød.

Årets julesortiment fra Gilde og Prior:

Julens pølser fra Gilde:

Kokt julepølse – Nordmenns julefavoritt siden 1964 (finnes i de fleste butikker).

Røkt julepølse – Bøkerøkt, smakfull og saftig. For de som ønsker enda mer smak (finnes i de fleste butikker).

Vossakorv – Grov, røkt pølse som er perfekt til pinnekjøtt!
(finnes i COOP-butikker)

Go’ & mager – Kokt julepølse. 50 % mindre fett enn vanlige julepølser.
(finnes i REMA og utvalgte COOP-butikker).

Sosisser – Små julepølser.
(Finnes i de fleste butikker)

Gilde medisterkaker – Samme gode smaken år etter år, saftig.
(Finnes i de fleste butikker).

Gilde medisterkakedeig – enkel tilberedning. Form og stek selv.
(Finnes i utvalgte REMA-butikker).

Julens pålegg fra Gilde:

Gilde julesylte – Håndlaget tradisjonell sylte som passer perfekt til julens måltider. Julesylte er den største varianten av tradisjonspåleggene fra Gilde og er en viktig del av julens frokoster.
(Finnes i de fleste butikker).

Lammerull, ribberull, okserull, kokt tunge og juleskinke går alle inn i julesortimente fra Gilde. Lefsesylte, skinkestek og roastbiff selges dessuten i store pakninger (på Rema). Evt. Roastbiff, julesylte og juleskinke med sennep og honning selges i store pakninger (i utvalgte NorgesGruppen-butikker).

Gilde pinnekjøtt – Pinnekjøtt fra Gilde er en viktig del av det store julemåltidet mange steder i landet. Alltid norsk kjøtt. Kommer også i røkt variant, fra lammebog og det finnes en variant fra Gourmetlam. (pinnekjøtt fra Gilde finnes i de fleste NorgesGruppen og COOP-butikker).

Gildes posteier – kommer som ovnsbakt, grov og ovnsbakt, og med bacon
(Finnes i de fleste butikker).

Gilde Lutefiskbacon som er smakfull og saftig
(Finnes i de fleste butikker).

Gilde juleribbe – norsk ribbe med rutet svor. Serveres til årets viktigste måltid. Suppler gjerne med Gilde ribbefett som kan kjøpes ved siden av i individuell pakning.

Gilde ribbe kommer i variantene filetribbe, tynnribbe, familieribbe, juleribbe og ekstra kjøttrik ribbe.
(Ribbe fra Gilde finnes i de fleste butikker).

Gilde Ribbenstek - består av svinekam uten ben med ferdig stripet svor. Et perfekt alternativ til julemiddagen!
(Finnes i REMA).

Andre kjente juleklassikere fra Gilde:

Gilde Juleskinke – røkt på ekte flis.
(Finnes i de fleste butikker)

Gilde lammelår – lettsaltet
(Finnes i REMA og utvalgte COOP-butikker)

Gilde bayonneskinke – rå salt og røkt
(Finnes i REMA, NorgesGruppen og utvalgte COOP-butikker)

Eldhus smalahove fra Gilde
(Finnes i utvalgte NorgesGruppen og COOP-butikker)

Syltelabber fra Gilde – en delikatesse på julebordet. Godt som snacks f.eks. sammen med rødbeter, sennep og godt brød
(Finnes i de fleste butikker)

Hvit Jul fra Prior

Prior Medisterkaker – laget av kyllingkjøtt.
(Selges i NorgesGruppen)

Prior Julepølse laget av kylling- og kalkunkjøtt
(Selges i NorgesGruppen)

Hel, fersk Prior kylling på ca 1,5 kg - Utmerket alternativ til hel kalkun dersom man er 2-3 personer.
(NorgesGruppen)

Prior kalkun lårstek - utbeinet, krydret med provencekrydder, surret og pakket i stekepose.
(Selges i NorgesGruppen)

Prior marinert Kalkunbryst - selges frossen. Passer utmerket dersom man synes hel kalkun blir for mye mat.
(Selges i alle kjeder)

Prior Kalkunfilet naturell – selges fersk. For deg som bare ønsker fileten.
(Selges i alle kjeder)

Prior Kalkunfilet appelsinmarinert – selges fersk, marinert med deilig juleinspirert appelsinmarinade
(selges i NorgesGruppen)

Prior hel, frossen kalkun - med innmat i egen pose
(Selges i NorgesGruppen, Rema og Coop).

Prior Festkalkun - frossen kalkun som er ekstra stor 6,5-8,5kg. I esken følger det med innmat, krydder, stekepose og oppskrift fra Kokkelandslaget.
(selges kun på Coop).

Prior hel, fersk kalkun, ca 5,75kg - selges tett inn mot jul. Her slipper du prosessen med å tine kalkunen før du skal bruke den.
(Selges i NorgesGruppen og Coop)

Finn inspirasjon til julebord og julemat på matprat.nogilde.no og prior.no.

Fotoet er av Elin Prangerød og Cecilie Gard-Løken.

God Jul fra den norske bonden!

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Nortura

Nortura
Nortura
Lørenveien 37
0585 Oslo

03070http://www.nortura.no

Nortura er en av Norges største matprodusenter, og Gilde og Prior er våre største og mest kjente merkevarer.

Nortura er bondens eget selskap. Vi er en av de største matvareprodusentene i Norge, har som formål å legge til rette for egg og kjøttproduksjon i hele Norge. Som bonden selv er vi opptatt av at maten produseres med omtanke for neste generasjon, med basis i det norske arealgrunnlaget, og på naturens premisser.

Nortura er i endring og sammen med våre 5 000 ansatte og 17 300 eiere bygger vi nå fremtidens egg og kjøttsamvirke til beste for by, bygd og morgendagens forbrukere. Norturas omsetter årlig for om lag 25 milliarder kroner.

Nortura er leverandør til andre matvareprodusenter, hoteller, restauranter og storkjøkken, og en stor leverandør av forbrukerpakkede produkter til dagligvarehandelen, kiosker og bensinstasjoner. Gilde og Prior er våre mest kjente merkevarer. Det som ikke egner seg til menneskemat går inn i vår sirkulære foredlingsøkonomi og blir til blant annet legemidler, høyverdi proteintilskudd, energi eller dyrefôr​​​​​​​.

Følg pressemeldinger fra Nortura

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nortura

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom