Plan International Norge

Jenteprisen 2018 går til «datadetektiven» Mia Landsem

Del

Mia Landsem (21) får Jenteprisen 2018 for sin iherdige kamp mot ulovlig deling av private bilder på nett. I sin begrunnelse trekker juryen fram at hun sporer opp bilder, hjelper jentene som har mistet kontrollen på egne bilder og hennes informasjonsarbeid om spredning av bilder.

Foto: Astrid Hexeberg
Foto: Astrid Hexeberg

– Vinneren av Jenteprisen 2018 er en institusjon i seg selv. Mia Landsem viser vei ved å være handlekraftig og særdeles modig. Superman og Batman er ikke i nærheten, årets vinner er blant de råeste i sin tid. Dette er en vinner vi alle ønsker å være som. Dette er en vinner vi alle hadde løpt til for å få hjelp, sier juryleder Navjot Sandhu.

Hun har kåret vinneren av Jenteprisen 2018 sammen med Reidar Hjermann (psykolog og tidligere barneombud), Solveig Horne (stortingsrepresentant og tidligere barne- og likestillingsminister), Akhtar Chaudhry (seniorrådgiver i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og tidligere stortingsrepresentant), Emilie Beck (programleder for Aftenposten-serien STUCK) og Agnes Nordvik (juniorrådgiver i URO, Plans ungdomsorganisasjon).

Samfunnsproblem
41 personer og organisasjoner var nominert til Jenteprisen 2018. Mange av dem sterke og synlige stemmer i offentligheten og i media. Prisen gikk til slutt til Mia Landsem. Juryen ønsket ikke bare å løfte fram Landsem sin viktige innsats, men også en problematikk som rammer flere og flere.

– Spredning av andres private bilder er i ferd med å bli et samfunnsproblem. Det er et overgrep mot dem som blir utsatt for det, et overgrep de må gjenoppleve gang på gang. Og på internett blir mange av bildene aldri borte, utdyper Sandhu.

Et overgrep
– Det betyr mye for meg å få en slik pris, men det betyr mest for saken. Over 90 prosent av ofrene for spredning av nakenbilder på nett er kvinner. Det er en ukultur blant gutta, og det er viktig å endre holdningene til de som synes dette er greit, sier Mia Landsem.

Hver dag får hun flere henvendelser fra jenter som har opplevd at bildene deres har kommet på avveie. Bilder som spres digitalt, mot deres vilje. Sakene omfatter både mobbing, utpressing og hevnporno.

– Min hjertesak er at selv om et seksuelt overgrep skjer på nett, skal man få lik behandling som om det var fysisk. Min hjertesak er også å fjerne skammen mange blir utsatt for, ved at et nakenbilde blir lagt ut. Alle har rett til å ha et seksuelt liv, sier Landsem.

Jenteprisen
Jenteprisen deles ut hvert år på FNs internasjonale jentedag 11. oktober. Dette er sjuende gang Plan International Norge deler ut prisen, også i år i samarbeid med magasinet Costume.

– Vi er svært glade for å kunne gi Jenteprisen 2018 til Mia Landsem. Spredning av private bilder er et overgrep og en form for undertrykkelse av jenter. Landsem fronter en viktig kamp, og ikke minst har hun plassert ansvaret der det hører hjemme, hos dem som deler slike bilder videre, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

– At en ung kvinne som Mia Landsem går foran og aktivt tar lederskap for å stoppe spredning av nakenbilder på nett av kvinner, er beundringsverdig og inspirerende. Dette er en ukultur som rammer altfor mange jenter, og hennes engasjement utgjør virkelig en forskjell. Vi heier på arbeidet hun gjør og gratulerer henne så mye med Jenteprisen, sier sjefredaktør i Costume, Kine B. Hartz.


Bilder fra utdelingen bil bli lastet opp her  fra ca. klokka 20.00.

Tidligere vinnere av Jenteprisen:
2017: JURK, juridisk rådgivning for kvinner
2016: Andrea Voll Voldum, fikk prisen rundt sin åpenhet om voldtekt
2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper
2014: Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer
2013: Fakhra Salimi, Grunnlegger av Mira-senteret
2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnlemlestelse

Kontakter

Bilder

Foto: Astrid Hexeberg
Foto: Astrid Hexeberg
Last ned bilde
Foto: Akam
Foto: Akam
Last ned bilde
Mia Landsem og generalsekretær i Plan, Kari Helene Partapuoli. Foto Akam
Mia Landsem og generalsekretær i Plan, Kari Helene Partapuoli. Foto Akam
Last ned bilde
Sofie Frost, Mia Landsem og juryleder Navjot Sandhu. Foto Akam
Sofie Frost, Mia Landsem og juryleder Navjot Sandhu. Foto Akam
Last ned bilde

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som driver utviklingsarbeid for å gi barn en bedre framtid. Vi jobber i mer enn 50 land for å oppfylle barns rettigheter, blant annet til skolegang, helsetjenester og beskyttelse. Plan har et særlig fokus på jenters rettigheter.

Følg saker fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom