Ja, det er trygt å bake til 17. mai-feiringen
Smittevernreglene om hvor mange som kan samles i private lag har blitt løsnet litt opp. Det gjør at flere planlegger 17. mai-feiring med venner og familie som en erstatning for barnetog og leker. Og da melder spørsmålet seg: Er det trygt å bake kaker til feiringen? Og å spise mat andre har laget?
Det korte svaret er ja. Så lenge vi følger vanlige hygieneregler, er det trygt å bake til andre og spise noe andre har laget, betrygger daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Husk god kjøkkenhygiene
Ettersom koronaviruset smitter mellom folk, og ikke via mat, er det viktigste å ha god kjøkkenhygiene.
Nummer 1 på listen er da håndvask. Hendene må vaskes før du lager mat, og mellom forskjellige arbeidsoppgaver. Vask også hendene hvis du har tatt deg i ansiktet, har pusset nesen og etter toalettbesøk.
Ellers gjelder det å holde kjøkkenet rent og ryddig, og bruke rene boller og bakeredskaper.
Dersom du er syk eller har symptomer på forkjølelse - la noen andre stå for bakingen slik at du unngår å spre smitte.
Gode kakevalg for trygge feiringer
Det er kanskje først og fremst serveringsbestikk som kakespader som kan overføre smitte om alle serverer seg selv. For å være på den sikre siden, kan man tilpasse årets 17. mai-bakst slik at mulige smittekilder reduseres mest mulig.
Et godt tips kan dermed være å lage kaker som enkelt kan serveres i porsjonsstørrelser, slik at man kan forsyne seg med kaker uten å bruke felles serveringsbestikk.
– Det behøver slett ikke gå ut over feststemningen. Mange av de tradisjonelle 17. mai-kakene kan med enkle justeringer lages i porsjonsstykker, sier Torunn Nordbø.
Hun nevner for eksempel ostekaker servert i serveringsglass, porsjonsbakte pavlova og forskjellige typer terter med bær som fine alternativer på årets kakebord på nasjonaldagen. Til feiring med barn er også cake pops, muffins og skolebrød formet som maiblomster populære.
– Den tradisjonelle napoleonskaken er også enkel å servere i ferdige stykker - enten du har bakt den selv eller kjøpt den hos bakeren, sier Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom