Norsk Friluftsliv

Inviterer til dugnad for naturen i helgen

Del

Søppel i naturen er det vi nordmenn irriterer oss mest over når vi er på tur. Til helgen inviterer Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent hele Norge til å bli med å gjøre noe med det.

TUR MED MENING: Plukker man med seg søppelet man finner på veien, blir søndagsturen ekstra meningsfull. Foto: Johnny
TUR MED MENING: Plukker man med seg søppelet man finner på veien, blir søndagsturen ekstra meningsfull. Foto: Johnny

12. – 13. september inviteres hele Norge til å ta en tur med mening, og dermed bidra til en nasjonal ryddedugnad for naturen.

–  Denne helgen oppfordrer vi alle som har mulighet til å gå en tur og samtidig gjøre en liten innsats som har stor betydning for naturen og trivselen, forklarer Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Tur med mening er et samarbeid mellom Friluftslivets uke og Strandryddeuka, og det er fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent som er initiativtakere.

Trenger bare en pose

En Ipsos-undersøkelse fra i sommer viste at forsøpling i naturen er det nordmenn irriterer seg mest over på tur. Har du lyst til å gjøre ditt bidrag til den nasjonale dugnaden i helgen, trenger du verken å gå langt eller å ha spesielt utstyr.

–  De fleste har en sti, en skog eller et friluftsområde i nærheten av seg som kunne trengt litt kjærlighet. Ta med deg en pose og gå en tur der du plukker med deg søppel du finner på din vei. Søppelet kaster du i din egen søppeldunk, forklarer Heimdal.

Målet er at ryddingen også kan kombineres med en hyggelig tur ut, enten alene eller med andre, forteller han.

Mange lar matemballasjen ligge

Selv om de fleste er flinke og rydder etter seg på tur, er likevel friluftsliv en betydelig bidragsyter til forsøpling i naturen.

– Dessverre ser vi at mye av søppelet som ligger i naturen er rester etter folk som har vært på tur. Matemballasje og engangsgriller er blant tingene vi ofte ser at folk legger igjen, forklarer Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent.

Hun håper flest mulig blir med på dugnaden denne helgen, og presiserer at det ikke er meningen at privatpersoner skal håndtere villfyllinger og lignende.

–  Dersom man kommer over et område med mer søppel enn man selv kan håndtere, bør dette meldes inn på ryddenorge.no eller i appen Rydde, slik at det kan tas tak i under en ryddeaksjon, sier Gulbransen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

TUR MED MENING: Plukker man med seg søppelet man finner på veien, blir søndagsturen ekstra meningsfull. Foto: Johnny
TUR MED MENING: Plukker man med seg søppelet man finner på veien, blir søndagsturen ekstra meningsfull. Foto: Johnny
Last ned bilde

Om Norsk Friluftsliv

Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv
Nedre Slottsgt. 25
0157 Oslo

23 31 09 80http://www.norskfriluftsliv.no

Norsk Friluftsliv er
fellesorganisasjonen for 18 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 950 000 medlemskap og representerer over 5000 lokale lag og foreninger. Organisasjonene har individuelle medlemskap og er åpne for alle. De er landsomfattende eller har mer enn 10 000 medlemmer. Organisasjonene har ikke motorferdsel eller organisert konkurranseaktivitet som hovedformål. 

Norsk Friluftsliv arbeider for
- et allsidig, enkelt og naturvennlig friluftsliv i tråd med norsk friluftslivstradisjon, som gjennom tradisjonelle og nye aktivitetsformer fremmer friluftsliv for alle.

- å fremme saker av felles interesse for organisasjonene overfor myndighetene og andre aktuelle målgrupper.

- helse, trivsel og økt forståelse for naturens egenverd gjennom naturopplevelser.

- å fremme allemannsretten og allmennhetens tilgang til og bruk av naturen.

Følg saker fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Friluftsliv

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom