Universitetet i Bergen (UiB)

Invitasjon til internasjonal konferanse om krigen i Ukraina

Del
Presseinvitasjon: Statsminister Jonas Gahr Støre er blant innlederne på internasjonal konferanse om krigen mot Ukraina, ett år etter at Russland startet et fullskala militært angrep på landet.

Ett år har gått siden Russland startet et fullskala militært angrep på Ukraina den 24. februar 2022. På ettårsdagen av invasjonen arrangerer Universitetet i Bergen og Ukrainas ambassade i Norge en konferanse for å analysere og diskutere hvordan Ukraina kan få rettferdighet.

I tillegg til statsminister Jonas Gahr Støre, er noen av verdens fremste eksperter på Ukraina blant innlederne på scenen i Universitetsaulaen. Professor Andrew Wilson ved University College London, Oleksandra Romantsova, direktør for nobelprisvinnaren Senter for sivile rettigheter og Stanislav Asejev, journalist og forfatter som satt nesten tre år i fangenskap i Donetsk er noen av dem som skal holde innlegg.

– Krigen i Ukraina har endret den sikkerhetspolitiske situasjonen og utenrikspolitikken på en fundamental måte. Universitetet i Bergen har tatt initiativ til en internasjonal konferanse for å belyse implikasjonene av krigens brutalitet, og diskutere juridiske og sikkerhetspolitiske aspekter som følge av den, sier UiB-rektor Margareth Hagen.

Skal diskutere mulig rettsforfølgelse

Det er et stort internasjonalt behov for effektive rettsmekanismer. I lys av bruddene på folkeretten i Ukraina, er forskere og representanter fra ulike organisasjoner invitert for å diskutere mulig rettsforfølgelse av krigsforbrytelser og andre internasjonale forbrytelser.

– Det er viktig at det internasjonale samfunnet står opp for Ukraina, og Ukrainas ambassade i Norge er svært glade for å samarbeide med Universitetet i Bergen om konferansen. Her samler vi fremtredende foredragsholdere for å diskutere samarbeidsperspektiver i en vanskelig tid for Ukraina. Det er nødvendig å belyse de juridiske aspektene ved krigsforbrytelsene som er begått og stille de ansvarlige for retten, sier Dr Lilia Honcharevych, Chargé d'Affaires ved Ukrainas ambassade i Norge.

Konferansen vil også tematisere Norges respons på krigen mot Ukraina, inkludert militær støtte, betydningen av høyere utdanning, støtte til sivilsamfunnet og økonomisk samarbeid i krigstid.

Tid: Fredag 24. mars 2023 kl. 10.00-16.00
Sted: Universitetsaulaen i Bergen

NB! Statsminister Jonas Gahr Støre er tilstede på første del av konferansen, og det er muligheter for intervju med han, rektor Margareth Hagen og de andre innlederne mellom 11.10 og 11.30.

Mer info og fullt program finnes på denne siden: https://www.uib.no/udir/158950/internasjonal-konferanse-krigen-mot-ukraina 

Konferansen blir også strømmet på uib.no

Journalister som ønsker å være tilstede bes om å kontakte Kommunikasjonsavdelingen ved UiB på e-post: desk@uib.no 

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom