NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Invitasjon: Er USA i ferd med å snu ryggen til Europa?

Del

Det nære forholdet mellom USA og Europa møtte alvorlige utfordringer under Trump-administrasjonen. Førstkommende torsdag ser vi nærmere på hva konsekvensene av dette kan bety for det transatlantiske forholdet, sammen med noen av Europa og USAs mest anerkjente eksperter på sikkerhets- og forsvarspolitikk.

Den senere tids hendelser, som den dårlig forberedte evakueringen av Afghanistan og de hemmelige forhandlingene over australske ubåter på bekostning av Frankrike, har vist et USA som, i hvert fall innimellom, fortsatt setter «America first».

Dette står i kontrast til entusiasmen som var til stede i de fleste europeiske hovedstedene etter at Joe Biden slo Trump i presidentvalget i fjor. Den gangen tenkte man at en kunne komme tilbake til en slags «normal». Det ble til og med argumentert for at dette var en mulighet til å styrke de transatlantiske båndene.

Har disse drømmene vist seg å være en illusjon? Går USAs fokus på Asia på bekostning av Europa?

Til å diskutere disse spørsmålene har vi invitert eksperter som er blant de beste på internasjonal sikkerhet: Rachel Ellehuus fra CSIS, François Heisbourg fra IISS og Rolf Tamnes fra NUPI.

Ellehuus er en av USAs mest anerkjente eksperter på sikkerhetspolitikk, med et bredt kontaktnettverk i Det hvite hus, State Department og Pentagon. Heisbourg er blant Europas mest anerkjente eksperter på sikkerhets- og forsvarspolitikk, med lang fartstid som direktør og styreleder for IISS. NUPIs Rolf Tamnes er en nestor i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk.

Vi byr med andre ord på et svært innsiktsfullt panel på dette arrangementet.

Ordstyrer er seniorforsker Karsten Friis, som er leder av NUPIs forskningsgruppe for sikkerhet og forsvar.

Kontakter

Bilder

Lenker

Om NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
C. J. Hambros plass 2 d
0130 Olso

22 99 40 04https://www.nupi.no

NUPI tilbyr tjenester innen forskning, analyse og utredning, i tillegg til undervisningsrelaterte tjenester rettet mot skolen.

Følg pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom