Invitasjon: Åpent presentasjonsmøte om nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold
Tirsdag 7. juni overleverer Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) resultater fra en nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold til Mattilsynet.
Fisk inneholder næringsstoffer som er bra for helsa, men kan også inneholde miljøgifter og andre skadelige stoffer.
Hvilke konsekvenser får det hvis befolkningen fortsetter med dagens inntak av fisk, eller øker inntaket opp til helsemyndighetenes anbefalinger?
Nytte- og risikovurderingen er basert på systematiske kunnskapsoppsummeringer om sammenhenger mellom fisk i kosten, og helse.
VKM har vurdert nytte og risiko av fisk i norsk kosthold to ganger tidligere, i 2006 og i 2014. Bakgrunnen for at Mattilsynet har bedt om en ny vurdering, er at det er kommet nye relevante data. Mattilsynet skal bruke nytte- og risikovurderingen til å oppdatere råd og advarsler om fisk til den norske befolkningen.
Her er lenke til oppdraget.
Tid: 7. juni kl. 13.00 – 14.30
Sted: Auditoriet “Fabrikken”, Sundtkvartalet, Lakkegata 53, Oslo
Påmelding: Klikk på denne lenken og fyll ut skjemaet. Påmeldingsfrist er fredag 3. juni.
Program:
- Velkommen ved Vitenskapskomiteen for mat og miljø
- Om bakgrunnen for oppdraget v/Ingunn Midttun Godal, adm. direktør i Mattilsynet
- Om VKM og arbeidet med rapporten v/Harald Gjein, direktør i VKM
- Resultater og konklusjoner v/ professor Lene Frost Andersen, faglig leder av arbeidet, og nestleder i VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
- Spørsmål fra salen til deltakerne
Møtet blir også overført digitalt. Stream blir sendt på VKMs YouTube-kanal. Møtet blir også streamet sees på Mattilsynets Facebook-side, som et Facebook Live arrangement.
Bilder
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Christl Kvam ny regiondirektør i Mattilsynet29.6.2022 13:24:39 CEST | Pressemelding
Christl Kvam (59) er ansatt som ny direktør i Mattilsynets region Øst. Kvam har lang ledererfaring fra næringsliv, politikk og forvaltning som statssekretær, leder for Akademikerne, regiondirektør i NHO, fylkesmann i Oppland og kommunedirektør i Hamar.
Ikke ta på syke eller døde fugler23.6.2022 12:45:36 CEST | Pressemelding
I den siste tiden har det blitt funnet mange døde villfugler som er smittet med fugleinfluensa. Fuglene er funnet fra Rogaland i sør til Finnmark i nord. Fugleinfluensa smitter svært sjelden fra fugl til mennesker, men som et føre-var-prinsipp anbefaler vi å ta noen forholdsregler.
Påvist kverke på hester i Trøndelag og Møre og Romsdal15.6.2022 13:19:38 CEST | Pressemelding
Det er påvist kverke på to hester i Trøndelag og én i Møre og Romsdal. Stallene der det er påvist smitte er båndlagt. Mattilsynet oppfordrer alle hesteeiere i de berørte områdene til å begrense kontakt med andre hester og staller.
Fortsatt trygt, sunt og viktig å spise fisk7.6.2022 13:15:00 CEST | Pressemelding
Det er fremdeles trygt, sunt og viktig å spise fisk. Helsefordelene av å øke inntaket av fisk opp til to – tre middager i uken, oppveier risikoen ved å få i seg miljøgifter fra fisk. Det gjelder for alle aldersgrupper.
7. juni markeres verdens mattrygghetsdag7.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Tirsdag 7. juni markerer verdens helseorganisasjon WHO «World Food Safety Day», eller verdens mattrygghetsdag. Årets tema er «Tryggere mat, bedre helse». Mattilsynet bidrar til at maten vi spiser i Norge er trygg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom