Forskningsrådet

Investerer 135 millioner i kommersielt lovende forskningsprosjekter

Del
Veien fra lovende forskningsresultat til markedet kan være lang og risikofylt. Med disse pengene kan forskningsorganisasjoner, teknologioverføringskontorer og oppstartsselskaper videreutvikle produktene sine, så de kan bli kommersielle suksesser.

- Vi er opptatt av at forskning skal komme samfunnet til gode. I år har vi derfor økt pengepotten, slik at bedriftsgründerne skal ha enda større mulighet til å oppnå de resultatene de ønsker, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.  

- Slike prosjekter må ikke forveksles med å være støtte til markedsavklaring og forretningsutvikling, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet. – Dette er midler til videre forskning og utvikling som går til bedrifter med spesielt lovende løsninger eller produkter hvor det er behov for kunnskapsmessige eller teknologiske avklaringer før ideen er moden for et marked. 

Blant bedriftene som får støtte er:
NTNU Technology Transfer AS som utvikler et nytt system (ViSiBeam) som skal overvåke fosteret under fødselen og bidra til å forhindre hjerneskade og andre fødselskomplikasjoner sammenlignet med metoder som er tilgjengelige i dag. 

Oslo Universitetssykehus HF, skal videreutvikle metoder for automatisert, maskinbasert analyser av kreftprøver utviklet av selskapet DoMore.

Ard Innovation AS på Ås skal verifisere en ny, miljøvennlig metode for behandling av trevirke utendørs og i vann. Metoden skal erstatte impregneringer med metaller, eller tjære/kreosotbehandling og være mer miljøvennlig. Polysorb kan dermed potensielt erstatte miljøfarlige kjemikalier på en miljømessig og kostnadseffektiv måte.

– Den tidlige fasen i kommersialiseringsprosjektene er preget av høy risiko og mangel på kapital, sier områdedirektør i Forskningsrådet, Anne Kjersti Fahlvik. - I denne fasen må prosjektene spisses og fokus må rettes på problemstillinger som er viktig å avklare før noen vil bruke, kjøpe, eller investere i prosjektene. Da trenges offentlig støtte og det er det som er hensikten med kommersialiseringprosjektene.

Forskningsrådet mottok totalt 66 søknader fra forskningsorganisasjoner, teknologioverføringskontorer og oppstartsselskaper til fristen 25. september. Alle søknadene blir behandlet av flere eksperter som samlet har erfaring fra markedet prosjektet skal inn i, entreprenørskap og investering i tidligfase prosjekter. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Dokumenter

Om Forskningsrådet

Forskningsrådet
Forskningsrådet
Drammensveien 288
0283 OSLO

22 03 70 00https://www.forskningsradet.no

Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles. 

Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye