Intellektuelle superstjerner til Holbergdebatten

Judith Butler, Cornel West og Glenn Greenwald – det er tre fremstående og omdiskuterte samfunnsdebattanter som møtes under Holbergdebatten i år, som på grunn av corona-pandemien vil bli sendt fra et studio i New York. Debatten direktestrømmes til seere verden over.
Professor Simon Critchley fra New School for Social Research leder debatten, og temaet panelet skal diskutere, er særdeles brennbart: Er identitetspolitikk en positiv kraft?
For noen er identitetsbasert politikk en effektiv strategi i kampen mot diskriminering og marginalisering. For andre fremstår det heller som om identitetspolitikk bidrar til kulturkriger, voldelige konflikter og nye former for urett. Er identitetspolitikk en kamp om rettigheter, en kamp om makt eller begge deler?
Judith Butler er en innflytelsesrik amerikansk filosof, kjønnsforsker og professor ved University of California, Berkeley. Hun er særlig kjent for sine teorier om kjønnsidentitet og hvordan adferd bestemmes av press fra samfunnet, snarere enn av hvilket biologisk kjønn man er født med.
Cornel West er også amerikansk filosof, samt kritiker, borgerrettighetsaktivist og en av de fremste medlemmene i Democratic Socialists of America. Han er kjent som en er skarp kritiker av kapitalisme, rasisme og amerikansk militærmakt. West er nå professor ved Union Theological Seminary i New York.
Glenn Greenwald er en prisbelønt amerikansk journalist, bosatt i Rio de Janeiro. Han ble verdenskjent etter å ha publisert materiale fra varsleren Edward Snowden og har blant annet vært sentral i undersøkelsene som bidro til at Brasils tidligere president Luis da Silva ble løslatt fra fengsel. Greenwald er også prisbelønt for sin grave-journalistikk i forbindelse med arrestasjonen og fengslingen av Chelsea Manning.
Holbergdebatten arrangeres av Holbergprisen, som er en internasjonal forskningspris innen fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Prisen er verdt kr. 6 millioner.
Holbergdebatten er en årlig markering av Ludvig Holbergs opplysningstanke og vil søke å skape debatt om sentrale, internasjonale spørsmål ved å invitere fremtredende samfunnsaktører i og utenfor akademia. Debatten arrangeres årlig på den første lørdagen i desember, i anledning Ludvig Holbergs fødselsdag, som er 3. desember.
Kontakter
Holbergprisens sekretariat: Kommunikasjonsrådgiver Ole Sandmo
Tlf: 98 00 18 78
E-post: ole.sandmo@holbergprisen.no
www.holbergprisen.no
Bilder
Om Universitetet i Bergen (UiB)
Mer informasjon om Holbergdebatten ligger her:
https://holberg.uib.no/en/2021-holberg-debate-identity-politics-and-culture-wars
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom