Nærings- og fiskeridepartementet

Innspillsmøte om Europas Grønne Giv

Del

Fiskeri- og sjømatministeren hadde i dag 4. februar et innspillsmøte om Europas Grønne Giv med sjømatnæringen. Europas grønne giv eller The European Green Deal er både en vekststrategi og en plan for å gjøre Europa til den første klimanøytrale regionen i verden innen 2050.

-Sjømatnæringen ligger allerede langt fremme når det kommer til bærekraft. Vi må derfor se på dette som en mulighet for den blå næringen, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Strategien inneholder mange initiativer, blant annet en handlingsplan for bærekraftig investeringer, den såkalte taksonomien og en strategi for bærekraftig matproduksjon, "Fra hav og jord til bord ". 

Ulike deler av strategien vil få ulik betydning for sjømatsektoren. I møtet gav næringsorganisasjonene sine innspill på fiskeri- og sjømatministerens områder tilknyttet arbeidet med Europas grønne giv. Europas grønne giv favner hele verdikjeden, og vil derfor gjelde områder som både faller innenfor og utenfor EØS-avtalen. Arbeidet med klassifisering av bærekraftig aktivitet (taksonomi) vil kunne påvirke sjømatnæringens konkurransesituasjon. Norge kan også bli berørt for eksempel av nytt regelverk på det veterinære området. Fiskeri- og havbrukspolitikken er ikke en del av EØS-avtalen, men strategien vil likevel kunne berøre aktører som eksporterer til EU. Det vil derfor være viktig å følge med på regelverksinitiativene til EU for å ivareta norske fiskeri- og sjømatinteresser i EU. 

-Vi skal følge prosessene nøye i Brussel og komme med innspill der det er relevant, for eksempel til taksonomiarbeidet. Dette møtet var viktig fordi vi ønsker en tett dialog med næringen om oppfølgingen av dette, sier fiskeri- og sjømatministeren.

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom