Innovativt partnerskap sikrer verdens første modell for automatisk beregning av bølger

Resultatene fra samarbeidet gjør Glint Solar til det eneste selskapet i verden som tilbyr en automatisk prosess for å finne og analysere steder der det kan installeres flytende solenergi. Ved hjelp av NGIs algoritmer vil overgangen fra en manuell til en automatisk prosess drastisk redusere både tid og kostnader når man skal finne og analysere disse stedene.
– Sektoren flytende solenergi ønsker bedre innsikt i tidlig prosjektfase for å redusere risikoen. Vi er derfor glade for å ha innledet et sterkt samarbeid med NGI om denne unike bølgemodellen og ser frem til å fortsette det gode samarbeidet i vår jobb for å akselerere hastigheten på utbygging av solenergi, sier Harald Olderheim, administrerende direktør i Glint Solar AS.
Kvalitet og innsikt gir de beste resultatene
Selv om det stort sett er trygt, har det vært noen ulykker ved flytende solinstallasjoner forårsaket av ekstremvær. Ettersom landbaserte solutviklere i økende grad vurderer innsjøer og reservoarer som steder å bygge ut flytende solenergi, er det behov for å forstå prosjektlokasjonens unike karakteristikker, med bølger som en viktig parameter. For solutviklere handler mye om å finne de best egnede stedene for å installere denne teknologien.
Med støtte fra Oslo Regionale Forskningsfond (RFF) begynte Glint Solar og NGI å jobbe med et kvalifiseringsprosjekt for å se om det var mulig å finne skalerbare løsninger eller metoder for automatisk beregning av bølgehøyder og vindretninger for flytende solenergianlegg. Innsjøens geometri, samt 40 års data om vindforhold, er dataene som legges inn i modellen.
– Samarbeidet med Glint Solar er et direkte resultat av den strategiske satsingen innen stormflo og vindbølger de siste årene. Vi er glade for at NGI har blitt valgt ut for å bidra med vår kompetanse i en fremtidsrettet industri som flytende solenergi og ser frem til videre samarbeid, sier Sylfest Glimsdal, seniorspesialist i NGI.
Til tross for at algoritmene som er utviklet i prosjektet er helt nye, så har Glint Solar allerede brukt dem for flere kunder over hele verden. Dette er kunder som vil analysere hvor det er best å installere flytende solteknologi, inkludert et prosjekt som Glint Solar gjennomførte for Verdensbanken i Sørøst-Asia.
Hvorfor flytende solenergi?
Verden må fremskynde innføringen av fornybar energi for å motvirke klimaendringene. I mange land er det lite tilgjengelig areal til solenergiprosjekter på grunn av jordbruk, beskyttet natur eller høy befolkningstetthet. Bruk av tilgjengelige kunstige innsjøer gjør det mulig å installere solenergi uten landkonflikter. Vannet kan i mange tilfeller også tilføre ekstra kjøling til solcellepanelene, noe som igjen kan øke energiutbyttet med flere prosentpoeng sammenlignet med landbasert solenergi.
I visse regioner kan flytende solinstallasjoner dessuten redusere både fordampning av vann og algevekst i innsjøene, noe som gir ytterligere fordeler i det som er ett av de raskest voksende energisegmentene i verden.
Hvis du vil se dette innholdet fra www.youtube.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Nøkkelord
Kontakter
Carl Bonnevie HarbitzAvdelingslederRiSK
Tel:+47 922 39 636carl.bonnevie.harbitz@ngi.noSylfest GlimsdalSeniorspesialistRiSK
Tel:+47 909 72 669sylfest.glimsdal@ngi.noBilder
Om NGI
På sikker grunn
NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.
Gjennom årene har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og internasjonale eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.
NGI har hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, og utenlandskontorer med geoteknisk laboratorium i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.
NGI ble formelt opprettet 1. januar 1953, underlagt Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd (NTNF). I 1985 ble NGI omgjort til en selvstendig stiftelse. Driftsvirksomheten (forskning og rådgivning) ble 1. januar 2024 overført til Norges Geotekniske Institutt AS, et aksjeselskap som eies 100 % av stiftelsen NGI.
Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra NGI
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NGI
NGI tar i bruk ny helelektrisk borerigg19.3.2025 09:08:00 CET | Pressemelding
GMe100 er navnet og den er designet for å utføre alle geotekniske boremetoder, inkludert kjerneprøver av berggrunn.
NGI forlenger samarbeidet med Ingeniører uten grenser (IUG) med to år21.2.2025 10:01:36 CET | Pressemelding
– I en tid hvor det kuttes sterkt i bistandsmidler, vil næringslivets bidrag og støtte være ekstra viktig, sier Karina Wang, Direktør Mennesker, kommunikasjon og organisasjon, NGI.
NGI forlenger samarbeidet med Ingeniører uten grenser (IUG) med to år20.2.2025 12:03:07 CET | Pressemelding
– I en tid hvor det kuttes sterkt i bistandsmidler, vil næringslivets bidrag og støtte være ekstra viktig, sier NGI-direktør Karina Wang.
– Jeg håper alle som skal ut på tur denne vinteren følger disse rådene14.2.2025 13:01:56 CET | Pressemelding
Hittil denne vinteren har foreløpig ingen omkommet i snøskredulykker her til lands, men det er ikke mange uker siden fire norske liv gikk tapt i franske Val-Cenis.
NGI blir nytt medlem av Framsenteret i Tromsø18.12.2024 12:23:23 CET | Pressemelding
– Medlemskapet markerer en viktig milepæl for NGI. Det styrker vår mulighet til forskningssamarbeid innen geofarer og klimatilpasning i nordområdene, sier Dominik Lang, direktør ved Naturfare i NGI - Norges Geotekniske Institutt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom