Innføringen av modulvogntog er et viktig miljøtiltak

Byggenæringen består også av mange produsenter, som treindustri, vinduer, trapper, dører og isolasjon. Disse produseres i all hovedsak på hjørnesteinsbedrifter rundt om i Norge, og er avhengig av effektiv og lønnsom transport til byggeplasser.
Ved å ta i bruk modulvogntog og 24-meters vogntog kan vi få vesentlige C02-kutt. Beregninger fra Norges Lastebileier-Forbund viser en reduksjon i CO2-utslipp på mellom 14 og 16 % opp mot ordinære vogntog.
Selv om det ble åpnet for modulvogntog i 2014 har man ikke fått effekt av ordningen. Dette fordi hver veistrekning må åpnes for seg og dette går svært tregt slik at norske produsenter i praksis ikke får tatt i bruk modulvogntog. Ved å åpne opp dagens tømmerveinett også for modulvogntog vil vi få rask og god effekt, som ikke krever store investeringer.
– Trebasert industri og annen industri er svært opptatt av å kunne hente ut bl.a miljøeffektene av ordningen. Målet er færre vogntog på veiene, lavere klimagassutslipp, og økt konkurransekraft, sier Sandnes
Effekten er nå at byggenæringen har fått svekket konkurransekraft fordi utenlandske vogntog kjører inn fra Sverige på stamveinettet helt frem til kunden med modulvogntog.
– Transportutgiftene er betydelig for bedriftenes marginer som i utgangspunktet er svake. Disse kostnaden videreføres i kostnadene for oppføring av bygg og anlegg, sier Sandnes videre.
– Dette er en håpløs situasjon for norsk næringsliv som er gjenstand for en konkurransevridning som svekker norsk konkurransekraft, sier Jon Sandnes, adm.dir. i BNL
BNL mener at Modulvogntog må prioriteres av regjeringen og det er mange gode grunner til det:
- Innføringen av Modulvogntog vil styrke konkurransekraften til norske industriprodusenter
- Det vil sikre arbeidsplasser
- Tiltaket er et miljøtiltak – BNL vil kalle det Miljøvogntog med færre biler på veiene som også gir bedre trafikksikkerhet
- Vil gi reduserte kostnader for oppføring av bygg og anlegg
Gode politiske intensjoner må følges opp i praksis, og nå må regjeringen sørge for de nødvendige tiltakene slik at ordningen også får effekt for norsk næringsliv. – Hva venter vi egentlig på?
Nøkkelord
Kontakter
Siri StangKommunikasjonssjef
Tel:995 94 951siri.stang@bnl.noBilder

Om NHO Byggenæringen
NHO Byggenæringen er en paraplyorganisasjon for 13 bransjer i byggenæringen som har over 3350 medlemsbedrifter og sysselsetter mer enn 73 000 ansatte. Vi ble etablert i 1997 og er i dag den tredje største landsforeningen i NHO.
NHO Byggenæringen organiserer industri og eiendomsbedrifter, samt utøvende håndverkere og entreprenører.
NHO Byggenæringen jobber for bedre rammebetingelsene til medlemsbedriftene samt tilbyr veiledning i kollektiv og individuell arbeidsrett, tilgang på prognoser og annen rådgivning.
Følg pressemeldinger fra NHO Byggenæringen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Byggenæringen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NHO Byggenæringen
RNB monner ikke på boligkrisen17.6.2025 10:52:29 CEST | Pressemelding
Regjeringen og budsjettpartnerne SV og SP la i dag frem revidert nasjonalbudsjett. Der kommer det blant annet én ekstra milliard til Husbankens utlånsramme.
Tar initiativ til en eldreboligallianse11.6.2025 15:41:09 CEST | Pressemelding
Regjeringen tar initiativ til en eldreboligallianse med NHO Byggenæringen, Husbanken og KS for å få fart på byggingen av nye og aldersvennlige eldreboliger, og bedre tilpassing av eksisterende boliger. Alliansen følger opp regjeringens eldrereform, og målsettingen om at folk skal kunne bo trygt hjemme så lenge som mulig.
72 tiltak for raskere boligbygging2.6.2025 13:35:06 CEST | Pressemelding
Kommunaldepartementets arbeidsgruppe, ledet av NHO Byggenæringen har levert sin bruttoliste til kommunalministeren med 72 konkrete tiltak for økt boligbygging.
Mer til byggenæringen i revidert nasjonalbudsjett15.5.2025 11:21:30 CEST | Pressemelding
Det viktigste for å få økt aktivitet i byggenæringen er å få ned renta. Da er det viktig med et stramt budsjett. Samtidig har byggenæringen tatt støyten for å kjøle ned norsk økonomi i flere år. Da er det behov for ekstra grep.
NHO Byggenæringen styrker det juridiske laget9.5.2025 10:00:12 CEST | Pressemelding
Åge Ljøstad Nilsen er ansatt som ny advokat i NHO Byggenæringen. Han skal bidra til å styrke foreningens juridiske kapasitet med særlig fokus på arbeidsgiverstøtte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom