UNICEF Norge

Ingen vet hvem lille Paulo fra Mosambik er

Del

Etter syklonen Idai traff i Mosambik, Zimbabwe og Malawi har UNICEF måttet sette opp egne sentre for barn som har kommet vekk fra foreldrene sine. Paulo er ett av dem.

Paulo kommer fra et oversvømt område nært Beira i Mosambik, men ingen vet helt hvor. Han ble reddet i en båt da flommen kom. Det er alt vi vet. Vi vet ikke hvor han bor, hvor gammel han er, hvor foreldrene er eller om de fortsatt er i live. Han kan kun si sitt eget navn. I tillegg roper han mye på mammaen sin.

- Vi er spesielt bekymret for barna som fortsatt venter på å bli reddet, eller som sitter stuet sammen i overfylte, midlertidige nødhjelpssentre. I tillegg er det hjerteskjærende å se barn som har blitt foreldreløse som følge av flommen, eller har kommet vekk fra foreldrene da panikken og kaoset oppsto, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

UNICEF i Mosambik har satt opp et mottakssenter ved en skole i Beira der redningsarbeidere kan ta med barn som nå plutselig befinner seg på egenhånd. UNICEFs spesialister på beskyttelse av barn holder dem trygge der mens de prøver å gjenforene dem med familiene deres.

For barn som Paulo er slike situasjoner svært skremmende og traumatiserende, men nå har han i hvert fall tak over hodet, mat og folk rundt seg som trøster ham når han roper på mamma.

- Disse barna trenger oss nå, og UNICEF gjør alt vi kan for å ta vare på dem og gjenforene dem med familiene sine, sier Viken.

Katastrofer setter barn i fare

UNICEF har jobbet på spreng siden syklonen Idai traff Mosambik, Zimbabwe og Malawi for rundt ti dager siden. Den førte til voldsomme flommer og mange hundre tusen mennesker har måttet flykte for livet.

Ennå venter mange voksne og barn på å bli reddet, og i de fleste områdene er dette en kamp mot tiden.

Bare i Mosambik er rundt 900.000 barn blitt rammet av syklonen, men vi frykter at tallet er enda høyere. Humanitære kriser som dette er alltid svært alvorlige for barn, for selv som de reddes ut av katastrofeområdene, er mange plutselig på egenhånd. Det setter barn i en svært sårbar posisjon hvor de lett kan forsvinne, bli kidnappet og utnyttet. Derfor jobber UNICEF aktivt for å sikre beskyttelsen av barn under slike katastrofer.

Syklonen har vist seg også være svært dødelig, med over 700 mennesker bekreftet omkommet. I tillegg er dette tallet ventet å stige.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Som verdens største hjelpeorganisasjon for barn og en viktig del av FN, har UNICEF unik gjennomslagskraft i over 190 land og territorium.

Vi kjemper for å redde barns liv, beskytte de mest sårbare og bygge en bedre fremtid i verdens mest belastede områder.

Følg saker fra UNICEF Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom