Utviklingsfondet

Ingen utvikling uten vann og mat

Del

I mange fattige land er vannmangel årsaken til at sulten rammer hardt, og mangelen på vann truer livsgrunnlaget til både mennesker og dyr. Tilgang til nok og rent vann kan imidlertid også skape utvikling på en rekke områder. Historien om Raruba viser hvor viktig det er.

15 år gamle Raruba. Foto: Utviklingsfondet
15 år gamle Raruba. Foto: Utviklingsfondet

Raruba er femten år gammel og bor i Afar i Etiopia. Som de fleste andre i dette området lever familien til Raruba av jordbruk og husdyrhold, og er derfor helt avhengig av været. De siste årene har regnet kommet mye mer uregelmessig - det regner mindre enn det pleide og det er blitt vanskeligere å planlegge landbruket enn før.

Raruba kjenner dette ekstra hardt på kroppen fordi hun har ansvar for å hente vann til familien. Når regnet lar vente på seg, tørker vannkildene ut og Raruba må gå lengre for å skaffe vann.

Enkle løsninger på komplekse problemer

Paradoksalt nok fører ikke klimautfordringer bare til vannmangel, men også oversvømmelse. Da er det kritisk at folk får mulighet og kunnskap til å utnytte og lagre vannet når det først kommer.

Selv om problemene knyttet til vannmangel er store og komplekse, kan relativ enkle midler og teknikker få store positive resultater. Utviklingsfondet jobber langsiktig sammen med lokale partnere for å sikre tilgang vann. Vi bygger vannpumper, damanlegg, brønner og gir opplæring i ulike vannsamlingsmetoder.

Tilgang til rent vann

Vann er ikke bare livsviktig for dyr og mennesker, tilgang på vann er en viktig ressurs og et viktig verktøy for å skape utvikling på en rekke områder.

I følge FN mangler 2,1 milliarder mennesker tilgang til rent drikkevann hjemme. Klimautfordringer som tørke og flom påvirker de som allerede har vanskeligheter med å skaffe nok og rent vann hardest. Støtte til klimatilpasning og tilgang på vann henger derfor tett sammen.

Mat og helse

Tilgang til- og kunnskap om vann er grunnleggende for å dyrke mat. Med riktig bruk av vann kan matproduksjonen økes og flere vil kunne løfte seg opp av sult og fattigdom.

Rent vann er grunnleggende for god helse. Når sikre vannkilder tørker ut eller oversvømmes kan det føre til at folk må ta til takke med skittent drikkevann. Dersom bakterier har inntatt vannet kan folk bli syke, og i verste fall får det dødelige konsekvenser. Ved å sikre rent vann forebygger vi sykdom og død.

– Før vi fikk vannpumpene og sisternene, måtte jeg gå flere timer for å hente vann i elven. Ofte ble jeg syk, fordi dyrene i området oppholder seg i og rundt elven. Nå blir jeg ikke syk og jeg rekker å komme meg på skolen etter at vannet er hentet, forteller Raruba.

En del av Utviklingsfondets arbeid i Afar i Etiopia er å utvikle store vannreservoarer, også kalt sisterner. Utviklingsfondet har støttet byggingen av en helt ny sisterne der Raruba bor. Neste gang regnet kommer vil vannet fylle sisternen, slik at de som bor i området kan lagre vannet til tørrere tider. Ikke minst vil Raruba få kortere vei til vannkilden, og kan bruke mer tid på skolen.

Mens Raruba venter på regnet
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

15 år gamle Raruba. Foto: Utviklingsfondet
15 år gamle Raruba. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde
Raruba er nede ved elven for å hente vann. Foto: Utviklingsfondet
Raruba er nede ved elven for å hente vann. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi støtter fattige bønder i deres egen kamp for en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg saker fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Utviklingsfondet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom