Ingen skal være bostedsløse!

For å nå målet om at ingen skal være bostedsløse må vi, ifølge seniorrådgiver i Husbanken, Tine Larsson, samarbeide, tørre å tenke nytt og drive tverrfaglig utviklingsarbeid.
– Sammen kan vi få det til. Vår erfaring og forskning viser at oppmerksomhet på problemet, kunnskap og erfaringsdeling er nøkkelen til å skape boligsosiale resultater, sier hun.
3325 bostedsløse i 2020
Antall bostedsløse i Norge har sunket sakte, men sikkert, siden tellingene startet i 1996. Da var det 6200 bostedsløse. Dette tallet er omtrent halvert i den siste kartlegginga i uke 48 i 2020. Og dette kan, ifølge undersøkelser, tilskrives at store og mellomstore kommuner har jobbet systematisk over lang tid med å redusere bostedsløshet.
– Men fortsatt er det 3325 bostedsløse i landet og det er flest i de største byene. Derfor er det naturlig å samarbeide med de som har størst utfordringer, sier Larsson.
Samarbeid med 24 kommuner
I tillegg til Bergen, Drammen, Oslo, Trondheim og Stavanger, som var med fra før, er nå også disse inkludert i Husbankens storbynettverk: Asker, Bærum, Kristiansand, Tromsø, Tønsberg, Fredrikstad, Bodø, Ullensaker, Halden, Sandnes, Lillestrøm, Nordre Follo, Indre Østfold, Lørenskog, Moss, Ålesund, Sarpsborg, Skien og Sandefjord.
På gata i Oslo
I forrige kartlegging hadde Oslo 821 bostedsløse. Noen av dem ble Norges befolkning kjent med gjennom tv-serien Petter uteligger, hvor filmskaperen Petter Nyquist levde sammen med andre bostedsløse i Oslos kalde gater i 52 dager i 2016. Petter Nyquist har vært inspirator for Husbankens nye storbysatsing.
– Han delte sterke historier med oss på oppstartsmøtet vi hadde i desember 2021, forteller Larsson.
Ikke bare Oslo
Men også andre kommuner har bostedsløse innbyggere. Bergen hadde 402 i siste telling, Trondheim 113, Stavanger 104 og Drammen 58. De nye kommunene som er invitert inn i samarbeidet hadde alle et sted mellom 18 og 140 bostedsløse i 2020.
Husbanken har kartlagt antall bostedsløse hvert fjerde år siden 1996. Ifølge siste kartlegging er en typisk bostedsløs en enslig mann i 30-årene, født i Norge, har vært bostedsløs lenge, er avhengig av rusmidler og har sosialhjelp som inntektskilde.
Tiltak i kommunene
Og kommunene har ulike strategier for å håndtere utfordringene. Mange har ulike midlertidige botilbud som krisebolig, natthjem ol, i tillegg til ordinære kommunale boliger, bofellesskap, hardbruksboliger og andre boligløsninger, bemannede og ubemannede.
– Oslo kommune har et eget program for rusfeltet og skal i 2022 starte jevnlige kartlegginger av bostedsløse, mens Trondheim kommune, blant annet, jobber med leie til eie for å hjelpe folk inn i egen bolig og ut av hjelpeapparatet, forteller Larsson.
Begge disse tiltakene er i tråd med forslag i den nasjonale strategien Alle trenger et trygt hjem.
Hittil har kommunene vurdert utfordringer, definert problemstillinger og skissert forslag til løsninger de skal arbeide videre med. Fremover skal kommunene møtes jevnlig og dele erfaringer fra arbeidet som forhåpentligvis vil bidra til at alle får bo godt og trygt.
Nøkkelord
Kontakter
Stina SønvisenSeniorrådgiver, kommunikasjon
Tel:90026028stina.sonvisen@husbanken.noBilder

Om Husbanken
Husbanken setter i verk regjeringens boligsosiale politikk. Gjennom virkemidler som bostøtte, lån, tilskudd, kompetanseoverføring og kunnskapsutvikling støtter vi kommunene faglig og økonomisk i deres arbeid med å hjelpe vanskeligstilte på boligmarkedet. Andre sentrale samarbeidspartnere er velferdsaktører, byggenæringen og kunnskapsmiljøer.
Våre om lag 300 ansatte er fordelt på kontorer i Drammen (hovedkontor), Oslo, Arendal, Bergen, Trondheim, Bodø og Hammerfest.
Husbanken er underlagt Kommunal- og distriktsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Husbanken
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Husbanken på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Husbanken
Heim kommune vant Boligprisen 202520.3.2025 09:08:19 CET | Pressemelding
Det stod mellom tre finalister da den nyetablerte Boligprisen ble delt ut onsdag 19. mars. Heim kommune med sine nye boligmodeller stakk av med seieren.
Dette er finalistene til Boligprisen 20256.3.2025 11:22:57 CET | Pressemelding
Husbankens jury mottok mange nominasjoner til den nyetablerte Boligprisen. Nå står tre gode prosjekter igjen som finalister: Heim kommune for sine nye boligmodeller, Senja kommune med Pilot Senja og Kirkens Bymisjon (Tønsberg) for Ung i Bolig.
Husbanken satser med ny nasjonal boligkonferanse21.2.2025 08:34:06 CET | Pressemelding
Husbanken inviterer til en helt ny konferanse 19.–20. mars i Oslo. Boligpulsen samler kommuner, byggeaktører, fageksperter og mange flere til inspirerende foredrag og debatter på boligområdet.
Husbanken: Situasjonen i leiemarkedet er utfordrende14.2.2025 09:13:08 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Husbanken viser at det er økende knapphet på utleieboliger i Norge. Stadig flere står på venteliste for kommunal bolig. Mange leietakere med svak økonomi står i fare for å misligholde boutgiftene sine.
Du kan søke om 30 000 kroner i stipend for å skrive masteroppgave for Husbanken29.1.2025 14:57:01 CET | Pressemelding
Studerer du ved universitet eller høyskole i Norge, og skal skrive masteroppgave om tema knyttet til boligpolitikk, boligsosialt arbeid eller boligutvikling? Da kan du søke Husbanken om stipend på 30 000 kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom