Ingen økning i psykiske helseplager blant norsk ungdom under første koronanedstengning
Resultater fra den nasjonale kartleggingsstudien blant norske ungdommer blir publisert i dag i The Lancet Regional Health – Europe. Psykolog og forsker Gertrud Sofie Hafstad ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress er førsteforfatter på studien.
Så langt har det vært stor usikkerhet knyttet til hvordan pandemien og smitteverntiltakene kan ha påvirket ungdom. Andre studier i denne perioden antyder en liten økning i psykiske helseplager, men svært få har undersøkt endring fra før pandemiens utbrudd.
I denne studien undersøkte forskerne 3572 ungdomsskole-elever mellom 13 og 16 år. Deltakerne kom fra hele landet, men Oslo-skolene var ikke inkludert. I undersøkelsen var det blant annet 10 spørsmål om symptomer på angst og depresjon (HSCL-10). En andel av ungdommene (1763) hadde besvart de samme spørsmålene i januar 2019, og kunne derfor sammenlignes direkte for å vurdere endring i symptomer fra før til under pandemien.
Forskerne fant at psykiske helseplager var litt forhøyet på gruppenivå sammenlignet med året før. Denne endringen skyldtes imidlertid økning i alder mellom måletidspunktene, og ikke pandemien. Psykiske helseplager debuterer ofte i tidlig ungdomsalder, og øker utover ungdomsalderen. Sånn sett er det forventet at ungdomsutvalg vil ha en økning i psykiske helseplager over tid.
Ungdom i sårbare livssituasjoner (dårlig familieøkonomi, tidligere utsatt for vold, og ungdom med to hjem) hadde mer uttalte psykiske helseproblemer enn andre ungdommer både før og under nedstengingen. I tillegg opplevde ungdom som har to hjem en forverring i symptomer sammenlignet med ungdommer som bodde med begge foreldrene sine. Disse så altså ut til å bli ekstra hardt rammet av nedstengingen.
Hafstad sier: «Vi ble overrasket over å finne at det ikke var en økning i psykiske helseplager hos ungdomsgruppa som helhet. Vi tror dette kan skyldes flere forhold, blant annet en roligere hverdag og mindre stress for mange i denne perioden. I tillegg trodde mange etter den første gjenåpningen av det verste av pandemien var over da, og vi kan ha observert en lettelsesreaksjon. Likevel viser resultatene at noen grupper av ungdom var mer påvirket enn andre, og det er disse det er viktig å fokusere på ved nye nedstenginger og følge opp over tid».
“Våre funn gir viktig informasjon om endringer i psykiske helseplager hos norsk ungdom i løpet av første bølge av pandemien. Denne undersøkelsen gjenspeiler situasjonen umiddelbart etter første gjenåpning i juni 2020. Det har siden kommet flere smittebølger, og vi trenger nå mer kunnskap om hvordan gjentatte bølger og vedvarende usikkerhet om fremtiden vil kunne påvirke ungdom”, fortsetter Hafstad.
Lenke til artikkelen: Adolescents’ symptoms of anxiety and depression before and during the Covid-19 outbreak – A prospective population-based study of teenagers in Norway - The Lancet Regional Health - Europe
Referanse:
Hafstad, G.S., Sætren, S.S., Wentzel-Larsen, T, & Augusti, E.M. Adolescents’ symptoms of anxiety and depression before and during the Covid-19 outbreak – A prospective population-based study of teenagers in Norway.Lancet Regional Health Europe, ePub ahead of print, 29. Mars 2021
For mer informasjon eller kommentarer, kontakt Gertrud Sofie Hafstad ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress: g.s.hafstad@nkvts.no
Kontakter
Gertrud Sofie HafstadNasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress
Tel:+47 416 09 916g.s.hafstad@nkvts.noRunhild Grønliekommunikasjonsrådgiver
Tel:92246404runhild.gronlie@nkvts.nowww.nkvts.no/ansatt/runhild-gronlie/Om NKVTS
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) utvikler og sprer kunnskap og kompetanse om terror, vold og traumatisk stress. Formålet er å forebygge og redusere de helsemessige og sosiale konsekvensene som dette kan medføre. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.
Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
Én av fire har fortsatt udekkede hjelpebehov etter Pride-terroren18.6.2025 11:10:05 CEST | Pressemelding
Tre år etter terrorangrepet utenfor London Pub og Per på hjørnet under Oslo Pride i juni 2022, oppgir hver fjerde av de berørte at de står med udekkede hjelpebehov. Nesten halvparten trenger fortsatt hjelp mot posttraumatiske reaksjoner, angst, søvnvansker og smerter og 60 prosent sier de ikke opplevde hjelpen de fikk som tilfredsstillende.
Du plikter å avverge vold24.4.2025 13:57:58 CEST | Pressemelding
Straffeloven pålegger alle norske borgere å forsøke å avverge alvorlig vold. Hver fjerde nordmann kjenner ikke til denne plikten. Nytt e-læringsverktøy skal hjelpe yrkesutøvere å kjenne igjen situasjoner der de har avvergingsplikt. Avvergingsplikten går foran taushetsplikten.
25. juni-terroren: alle direkte rammede inviteres til forskningsprosjekt5.3.2025 09:01:10 CET | Pressemelding
Under terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 ble to personer drept, ni påført skuddskader, og en rekke andre ble fysisk skadet i kaoset som oppstod. Direkte rammede omfatter etterlatte og alle som var til stede under terroren. Dommen om grov terror understreker at skeive var målet for terrorhandlingen. Nå starter et forskningsprosjekt der alle direkte rammede er invitert til å delta.
Hvordan man tenker om en traumatisk hendelse kan ha betydning for hvordan man får det på sikt.12.2.2025 07:55:00 CET | Pressemelding
Det kommer frem i en ny doktoravhandling ved UIO. Andrea Barsnes Undset har forsket på hvilken rolle tanker spiller for opprettholdelse av PTSD.
Vold og overgrep i samiske samfunn - ny forskningsrapport28.1.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress lanserer tirsdag 28. januar en ny, kvalitativ forskningsrapport som belyser vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i samiske samfunn. Studien viser at dagens vold og overgrep er del av komplekse historiske og kulturelle mønstre som strekker seg over flere generasjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom