Industrien krever ny klimapolitikk

– Vi har behov for politikk som gjør det mulig å fjerne klimagasser fra lufta. Sammen med 14 industriaktører oppfordrer vi regjeringen til å legge til rette for dette, sier seniorrådgiver i Bellona, Eivind Berstad.
For å begrense global oppvarming er det ikke nok å bare redusere fremtidige utslipp av klimagasser. Vi må i tillegg aktivt fjerne klimagasser som allerede finnes i atmosfæren og deponere gassene trygt under bakken til evig tid. Dette kalles for «negative utslipp».
– Regjeringen bør definere tydelige kriterier for negative utslipp, og deretter sette et nasjonalt mål for negative utslipp som kommer i tillegg til mål om reduserte utslipp av klimagasser, sier Berstad.
Tilgang på ren energi og gode lagerlokasjoner for karbondioksid gir Norge naturgitte fortrinn for å fjerne klimagasser fra lufta. I tillegg har vi kompetanse i verdensklasse og moden teknologi for karbonfangst- og lagring.
– Teknologien for negative utslipp er klar allerede i dag, men politiske mål og rammeverk må på plass før vi kan begynne å fjerne karbondioksid fra lufta, sier CSO i Greencap Solutions, Jarle Skjæveland.
Planter og trær tar opp karbondioksid fra lufta gjennom fotosyntesen. Når biologisk avfall brennes i et avfallsforbrenningsanlegg dannes mye karbondioksid, men det koster ingenting å slippe den ut, og det er ingen gevinst for å fange og lagre den.
– Det er en åpenbar svakhet i klimavirkemidlene at det ikke legges til rette for fangst- og lagring av karbondioksid fra forbrenning av biologisk avfall. Klimaeffekten av å hindre disse utslippene er like sterk som å fange og lagre fossile klimagasser. Vi mener det må skapes et rammeverk med virkemidler som til sammen styrker mulighetene for negative utslipp til også utløse storskala fangst- og lagring av klimagasser med biologisk opprinnelse, sier styreleder og pådriver for karbonfangst- og lagring ved Forus Energigjenvinning, Audun Aspelund.
Regjeringen må treffe tiltak og ta en aktiv rolle for å gjøre Norge til et foregangsland for negative utslipp. Norge kan ha betydelig påvirkning på EU-politikken dersom vi definerer våre egne kriterier for negative utslipp allerede nå.
– Norge bør i samarbeid med Sverige og Finland utvikle en egen definisjon og virkemiddelpakke for negative utslipp og påvirke diskusjonen på EU-nivå. Vi bør ikke vente til EU har løst sine reguleringstekniske utfordringer på feltet, men heller bygge industri for negative utslipp allerede nå, sier Eirik Borstad Lilledahl, styreleder i Carbon Removal.
Konsortiet bak oppfordringen består av: Bellona, Horisont Energi, St1, CCUS Norge, Climeworks, ZEG, Carbon Removal, Aker Carbon Capture, GreenCap Solutions, Northern Lights, IVAR, Forus Energigjenvinning, Lyse, Fortum Oslo Varme, Vow ASA.
Nøkkelord
Kontakter
Seniorrådgiver Eivind Berstad, Bellona. Mobilnr: 984 35 747
Bilder

Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Starter kampen mot Europas største økokrise4.7.2025 13:34:26 CEST | Aktuelt
– Over halvparten av verdens tareskoger har forsvunnet, likevel får denne økologiske krisen lite oppmerksomhet. Det investeres knapt politisk kapital eller offentlige midler i å restaurere disse kritiske økosystemene. Dette skal vi gjøre noe med, sier Bellona-stifter Frederic Hauge som nylig inviterte internasjonale eksperter og industri til Senter for Marin Restaurering i Lofoten.
Samarbeider om marin restaurering25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Dette er en milepæl i utviklingen av Senter for Marin Restaurering og i arbeidet med å gjenopprette tareskogene i Nord-Norge. Belgiske Carmeuse er verdensledende innen utvinning og foredling av kalkstein, og bidrar med ekspertise som er nødvendig for å utvikle en helhetlig og bærekraftig tilnærming til marin restaurering, sier Joakim Hauge, internasjonal leder for fag og strategi i Bellona.
– Endelig! Politikerne forstår at havbruk er mer enn bare laks6.6.2025 13:20:09 CEST | Pressemelding
– Da regjeringens havbruksmelding ble lagt frem, påpekte vi i Bellona at den i praksis var en rein laksemelding. Nå viser Stortingets næringskomite sin innstilling at politikerne forstår at havbruk også handler om klima, biomasse og fremtidens matproduksjon, sier Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm.
BellonaForum: Russisk atomindustri i krigstid8.5.2025 11:11:27 CEST | Presseinvitasjon
Russlands statlige atomenergiselskap Rosatom spiller en stadig større rolle i landets krig mot Ukraina og i Russlands utenrikspolitikk. Selskapet mottar betydelig statlig støtte og drives av mennesker som er i president Putins indre krets. Siden invasjonen av Ukraina har Rosatom blant annet utviklet komponenter til ikke-kjernefysiske våpen og annen militær teknologi. Til tross for begrenset tilgang til enkelte vestlige markeder, fortsetter Rosatom å omgå sanksjoner og opprettholder aktiviteten i og utenfor Russland. Arrangementet finner sted i Bellonas lokaler i Råhusgata 28 i Oslo fra klokken 09.00 til 12.00.
Det varmeste året som er registrert19.3.2025 14:56:27 CET | Pressemelding
I dag publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) "State of the Global Climate 2024". – Viser tydelig hvorfor klimapolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom