Miljøstiftelsen Bellona

Industrien krever ny klimapolitikk

Del

Et industrikonsortium med Bellona i spissen oppfordrer regjeringen ved klima- og miljøminister Espen Barth Eide om å utvikle politikk for å fjerne klimagasser fra lufta.

Eivind Berstad, seniorrådgiver i Miljøstiftelsen Bellona
Eivind Berstad, seniorrådgiver i Miljøstiftelsen Bellona

– Vi har behov for politikk som gjør det mulig å fjerne klimagasser fra lufta. Sammen med 14 industriaktører oppfordrer vi regjeringen til å legge til rette for dette, sier seniorrådgiver i Bellona, Eivind Berstad.

For å begrense global oppvarming er det ikke nok å bare redusere fremtidige utslipp av klimagasser. Vi må i tillegg aktivt fjerne klimagasser som allerede finnes i atmosfæren og deponere gassene trygt under bakken til evig tid. Dette kalles for «negative utslipp».

– Regjeringen bør definere tydelige kriterier for negative utslipp, og deretter sette et nasjonalt mål for negative utslipp som kommer i tillegg til mål om reduserte utslipp av klimagasser, sier Berstad.

Tilgang på ren energi og gode lagerlokasjoner for karbondioksid gir Norge naturgitte fortrinn for å fjerne klimagasser fra lufta. I tillegg har vi kompetanse i verdensklasse og moden teknologi for karbonfangst- og lagring.

– Teknologien for negative utslipp er klar allerede i dag, men politiske mål og rammeverk må på plass før vi kan begynne å fjerne karbondioksid fra lufta, sier CSO i Greencap Solutions, Jarle Skjæveland.

Planter og trær tar opp karbondioksid fra lufta gjennom fotosyntesen. Når biologisk avfall brennes i et avfallsforbrenningsanlegg dannes mye karbondioksid, men det koster ingenting å slippe den ut, og det er ingen gevinst for å fange og lagre den.

– Det er en åpenbar svakhet i klimavirkemidlene at det ikke legges til rette for fangst- og lagring av karbondioksid fra forbrenning av biologisk avfall. Klimaeffekten av å hindre disse utslippene er like sterk som å fange og lagre fossile klimagasser. Vi mener det må skapes et rammeverk med virkemidler som til sammen styrker mulighetene for negative utslipp til også utløse storskala fangst- og lagring av klimagasser med biologisk opprinnelse, sier styreleder og pådriver for karbonfangst- og lagring ved Forus Energigjenvinning, Audun Aspelund. 

Regjeringen må treffe tiltak og ta en aktiv rolle for å gjøre Norge til et foregangsland for negative utslipp. Norge kan ha betydelig påvirkning på EU-politikken dersom vi definerer våre egne kriterier for negative utslipp allerede nå.

– Norge bør i samarbeid med Sverige og Finland utvikle en egen definisjon og virkemiddelpakke for negative utslipp og påvirke diskusjonen på EU-nivå. Vi bør ikke vente til EU har løst sine reguleringstekniske utfordringer på feltet, men heller bygge industri for negative utslipp allerede nå, sier Eirik Borstad Lilledahl, styreleder i Carbon Removal.

Konsortiet bak oppfordringen består av: Bellona, Horisont Energi, St1, CCUS Norge, Climeworks, ZEG, Carbon Removal, Aker Carbon Capture, GreenCap Solutions, Northern Lights, IVAR, Forus Energigjenvinning, Lyse, Fortum Oslo Varme, Vow ASA.

Nøkkelord

Kontakter

Seniorrådgiver Eivind Berstad, Bellona. Mobilnr: 984 35 747

Bilder

Eivind Berstad, seniorrådgiver i Miljøstiftelsen Bellona
Eivind Berstad, seniorrådgiver i Miljøstiftelsen Bellona
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Vulkan 11
0178 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, London, Berlin, Murmansk og St. Petersburg, i tillegg til representasjoner i USA og flere EU-land. Våre nettsider finnes i norsk, engelsk og russisk utgave.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom