Forskningsrådet

Immunolog Anne Spurkland vinner Forskningsrådets formidlingspris

Del

Immunolog Anne Spurkland ved UiO vinner Forskningsrådets formidlingspris i 2021 for sin uredde formidling og folkeopplysning om immunforsvaret

Professor Anne Spurkland, UiO, er vinner av Forskningsrådets formidlingspris 2021. Foto: Anna Chan / UiO
Professor Anne Spurkland, UiO, er vinner av Forskningsrådets formidlingspris 2021. Foto: Anna Chan / UiO

Professor Anne Spurkland har vært en synlig stemme i debatten om koronapandemien. Gjennom flere hundre intervjuer og utspill i media har Spurkland kommentert og svart på pandemirelaterte spørsmål fra alle lag av befolkningen. Samtidig har hun utfordret myndighetenes arbeid med pandemien. Samlet sett har hun bidratt til en kunnskapsbasert debatt om pandemirelaterte spørsmål. Juryen fremhever videre i sin begrunnelse at prisvinneren i samme periode har skrevet en populærvitenskapelig bok om immunforsvaret som har høstet gode kritikker.   

 Anne Spurkland er professor i anatomi og forsker innen molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo.

-Jeg vil gratulere Anne Spurkland med prisen for fremragende forskningsformidling. Prisen er et uttrykk for at hun på en engasjerende måte formidler immunologisk forskning. På lettfattelig, men innsiktsfullt og ærlig vis, evner hun å forklare alle aspekter ved immunforsvaret og dets betydning for alle mennesker, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Juryens begrunnelse fremhever at prisvinneren har gjort formidling til en integrert del av sitt virke som forsker. Vinneren har blant annet skrevet flere bøker, vært synlig som samfunnsdebattant, og er en ivrig blogger.

Spurkland er en klar og tydelig formidler og bidrar ofte til folkeopplysning i mediene og gjør forskning relevant for alle. Hun nyter også stor anerkjennelse i sitt fagmiljø. Det var nærmere 30 nominerte til årets formidlingspris, og nivået var gjennomgående høyt. Juryen mener at det reflekterer den utviklingen som skjer innenfor norsk forskningsformidling, og vil gjerne gi honnør til det gode arbeidet som gjøres.

- Befolkningen har generelt stor tillit til forskning, og god forskningsformidling er avgjørende for å opprettholde denne tilliten. Tillit skapes ved å åpent kunne kommunisere alle aspekter ved forskning, også dens utfordringer. Spurkland har gjennom sin formidling gitt fremragende bidrag til kunnskapsbasert debatt, og hun er en svært verdig vinner sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

Formidlingsprisen på 500 000 kroner ble delt ut av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i forbindelse med den nasjonale åpning av Forskningsdagene 2021 i dag.

Tidligere vinnere er blant annet Anne Sverdrup-Thygeson, Bjørn Samset og Anine Kierulf.

Juryen for formidlingsprisen er:

  • Hanne Karde (kommunikasjonssjef, UiT Norges arktiske universitet)
  • Henrik Svensen, (seniorforsker, Universitetet i Oslo)
  • Marit Simonsen (redaktør, Store norske leksikon)
  • Knut Olav Åmås (direktør i stiftelsen Fritt Ord)
  • Asle Haukaas, (kommunikasjonsdirektør, Veterinærinstituttet)
  • Marit Møllhausen (rådgiver, Forskningsrådet)

Nøkkelord

Kontakter

Thomas Evensen
Forskningsrådet
mobil 91753760
epost: tev@forskningsradet.no

Bilder

Professor Anne Spurkland, UiO, er vinner av Forskningsrådets formidlingspris 2021. Foto: Anna Chan / UiO
Professor Anne Spurkland, UiO, er vinner av Forskningsrådets formidlingspris 2021. Foto: Anna Chan / UiO
Last ned bilde
Professor Anne Spurkland, UiO, er vinner av Forskningsrådets formidlingspris 2021. Foto: Gunnar Lothe
Professor Anne Spurkland, UiO, er vinner av Forskningsrådets formidlingspris 2021. Foto: Gunnar Lothe
Last ned bilde

Lenker

Om Forskningsrådet

Forskningsrådet
Forskningsrådet
Drammensveien 288
0283 OSLO

22 03 70 00https://www.forskningsradet.no

Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles. 

Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet

91 forskningsprosjekter skal møte utfordringer i samfunn og næringsliv23.6.2021 09:05:00 CEST | Pressemelding

Regjeringen finansierer gjennom Forskningsrådet nesten 1,3 milliarder kroner i 91 forskningsprosjekter som skal være med å møte store utfordringer i samfunnet og næringslivet. Forskningsorganisasjonene utfører prosjektene i samarbeid med aktører fra det offentlige og næringslivet. Prosjektene skal gi ny kunnskap om blant annet hav og havbruk, helse, utdanning, samfunn, petroleum og energi.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom