Norsk Fysioterapeutforbund

Ikke ta fra pasientene behandlingsmuligheter!

Del

Fra 1. september vil mange fysioterapipasienter ikke lenger bli vurdert og fulgt opp via videokonsultasjon. – Et klart tilbakeskritt, og bekymringsfullt med tanke på den økende smittetrenden vi ser nå, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund.

Fysioterapeuter med kommunal driftsavtale har fra slutten av mars fått betalt for videokonsultasjoner. Nye takster ble innført, og utvidet i april, som en følge av at fysioterapiinstituttene måtte stenge fra 16. mars.

Gjennom videokonsultasjon kan behandlingstrengende i koronakarantene/-isolasjon eller med annen smittsom sykdom bli vurdert og fulgt opp av fysioterapeuten mens de er i sitt hjem, uten fare for å smitte andre under behandlingen. Også andre grupper fysioterapipasienter har nytte av videokonsultasjon, for eksempel mennesker som er sterkt bevegelseshemmede, har svært lang reisevei til fysioterapeuten, eller sliter med sosial angst.

Helse- og omsorgsdepartementet har tross dette ikke ønsket å forlenge ordningen med takster for videokonsultasjoner. Norsk Fysioterapeutforbund er svært skuffet over dette, spesielt i lys av at det nå er en stigende trend i antallet registrerte covid-19-smittede.

– Det er bekymringsfullt at vi nå, med en forverret og uforutsigbar smittesituasjon under pandemien, mister muligheten for å opprettholde et behandlingstilbud som i særlig grad sikrer smittevernet, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund. Hun legger til:

– Når pasientene fra 1. september i praksis blir fratatt en digital helsetjeneste i kommunene, er det stikk i strid med regjeringens mål om pasientens helsetjeneste og mer digitalisering i helsevesenet. Videokonsultasjoner er fremtidsrettet, et skritt på veien til en mer persontilpasset helsetjeneste. Når slike konsultasjoner brukes riktig, er de både tids- og kostnadsbesparende for pasienten og samfunnet, sier Lund.

– Pasienter må fortsatt kunne nyte godt av muligheten for videokonsultasjon. Både smittevernhensyn og behovet for å utvikle tjenestene tilsier at takstene må videreføres og bli permanente. Fysioterapeuter ønsker å bruke digitale verktøy til beste for pasientene, men ingen kan forvente at et nyttig tjenestetilbud til innbyggerne kan opprettholdes gjennom at fysioterapeuter arbeider gratis, understreker Gerty Lund.

Kontaktperson i Norsk Fysioterapeutforbund:

  • Gerty Lund, forbundsleder, gl@fysio.no, tlf. 414 63 253.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Norsk Fysioterapeutforbund

Norsk Fysioterapeutforbund
Norsk Fysioterapeutforbund
Kirkegata 15
0153 Oslo

+47 22 93 30 50http://www.fysio.no

Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) organiserer rundt 10 000 autoriserte fysioterapeuter og fysioterapistudenter. NFF varetar medlemmenes faglige og økonomiske interesser.

Følg pressemeldinger fra Norsk Fysioterapeutforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Fysioterapeutforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Fysioterapeutforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom