Fremtind

Ikke la hunden være alene i bilen

Del

Temperaturen stiger fort i en parkert bil. Visste du at det kan bli 85 grader i en bil som står parkert i solen, når det er 22 grader ute? Det kan gå veldig galt om du lar hunden være alene i bilen.

En hund tåler ikke varme veldig godt. Blir hunden overopphetet kan den få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene, og kan i verste fall dø.

– La hunden være hjemme i stedet for å la den være igjen i bilen, om du må ut på et ærend. I sommervarmen er det uansett viktig å passe på at hunden ikke blir for varm, og sørge for at den får i seg mer vann enn vanlig, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB.

Hunder svetter ikke slik som mennesker gjør, og derfor blir de raskt varme. De kvitter seg med overskuddsvarme ved å pese. I en lukket bil, med høy temperatur, blir luften fort full av vanndamp. Det minsker effekten av pesingen til hunden.

Dette må du gjøre om du ser en hund i varm bil

– Dersom du ser en hund som er etterlatt alene i en bil i varmen, må du først prøve å få kontakt med eieren. Dersom det ikke er mulig, ring politiet, oppfordrer Nielsen.

For å oppspore eieren av en bil, kan du sende en SMS til Statens vegvesen. Skriv REGNR og så registreringsnummeret på bilen, og send til 2282. Får du ikke tak i eieren av bilen, ring politiet på 02800, eller Mattilsynet. Får du ikke kontakt med noen av disse, og du ser at hunden lider, kan du bryte deg inn i bilen for å hjelpe den.

– Du er pliktig til å hjelpe et dyr i nød, sier Nielsen.

Mange nyere biler, som for eksempel Tesla, har air condition-anlegg som kan stå på selv når bilen er parkert. Noen biler har også en egen funksjon for hund i bil. Da står det en beskjed på skjermen ved rattet, om at bilen er i hundemodus. Sjekk tilstanden til hunden ved å banke på vinduet, for å se om hunden reagerer.

Hva skal du se etter?

Har du ikke hund selv, vet du kanskje ikke hva du skal se etter. En overopphetet hund peser kraftig, er gjerne ustø og forvirret, og har tørre og røde slimhinner i øyne og munn. Hunden kan sikle eller kaste opp. Den har høy kroppstemperatur (over 39 grader), og i alvorlige tilfeller kan den besvime.

Slik hjelper du en overopphetet hund

Ta med hunden til et sted med skygge. Kjøl den ned ved å dusje den med vann eller dekke den med et vått håndkle. Ta vann på potene, brystet og magen til hunden. Ikke bruk is, da kan den få sjokk. Prøv å få den til å drikke vann. Ring en veterinær slik at den kan få tilsyn. Veterinæren vil vurdere situasjonen, og du må kanskje kjøre den til en klinikk så den kan få væskebehandling eller sjekkes for skader.

Så fort kan det bli farlig varmt i en bil

Tid

Temperatur ute

Skygge/sol

Temperatur i bil

08.30

14°C

Skygge

19°C

09.30

18°C

Skygge

38°C

10.30

20°C

Blandet

47°C

11.30

20°C

Sol

58°C

12.00

23°C

Sol

62°C

13.30

22°C

Sol

85°C

Kilde: Mattilsynet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Fremtind

Fremtind
Fremtind
Postboks 778 Sentrum
0106 Oslo

http://www.fremtind.no

Fremtind – størst på forsikring i bank

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB, og er et av Norges største forsikringsselskap.

Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.

Følg pressemeldinger fra Fremtind

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fremtind

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom