NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

Ikke gjør denne feilen når du forhandler om lønn

Del

10 tips til hvilke frynsegoder du kan forhandle deg fram til, enten du er i ny eller er i nåværende jobb.

Forhandlingssjef i NITO, Knut Aarbakke.
Forhandlingssjef i NITO, Knut Aarbakke.

- Det er ingen grunn til å gå inn i lønnsforhandlingene med kun lønn i tankene, det er andre goder som kan være vel så naturlige å forhandle om, sier forhandlingssjef i NITO, Knut Aarbakke.

- Frynsegoder er ikke en erstatning

Aarbakke påpeker at frynsegodene kommer i tillegg til lønna.

- Det er lønna vi lever av. Frynsegoder gir ikke pensjonsopptjening og har også bare verdi for dem som benytter seg av det. Hvis du for eksempel sykler til jobb, vil månedskort på kollektivtransport ha liten verdi.

- Sjekk også hva som er avtalt i eventuelle tariffavtaler man er bundet av. NITOs tillitsvalgte har i mange tilfeller gjort mye av jobben for deg, ved at ulike frynsegoder allerede er avtalt for alle.

Dette kan du forhandle om

- For eksempel er dekning av mobil og bredbånd ikke frynsegoder når du er satt til å jobbe fra hjemmekontoret. Da er det et helt nødvendige arbeidsverktøy.

- På den andre siden er busskort eller treningsavgift kanskje ikke nødvendige verktøy, men goder. Jeg anbefaler å ta kontakt med leder eller tillitsvalgt på arbeidsplassen, om man har spørsmål rundt dette.

Det er en rekke frynsegoder og nødvendige arbeidsverktøy som kan være verdifulle. NITOs forhandlingssjef lister opp noen av dem:

1. Forsikringer og pensjon

Dette er kanskje det viktigste og må være på plass. Dersom jobben ikke har gode nok løsninger, bør du ta kontakt med sjefen og høre om mulighetene. Dette er noe som fort kan koste deg skjorta, nå og på lang sikt.

Noen forsikringer er lovpålagte, som yrkesskadeforsikring, mens andre som reiseforsikring er ikke det. Forskjellen på en god og en minimumsløsning for tjenestepensjon kan utgjøre titalls tusen når du går av med pensjon.

2. Tilskudd til mat


Lunsj på jobb er ofte en stor utgift. Det skader aldri å høre med arbeidsgiver om dette er noe man kan få dekket eller delvis sponset.

3. Utstyr på hjemmekontoret


Er du pålagt å jobbe fra hjemmekontoret, bør du helt klart få dekket internett og telefon av arbeidsgiver.

4. Avisabonnement


På mange arbeidsplasser er det vanlig å få dekket en avis. Trenger du faglig påfyll eller en nyhetsoppdatering, kan det være lurt å høre med arbeidsgiver om dette.

5. Treningstilbud


God helse er viktig for å utføre en god jobb. Det kan også føre til færre sykmeldinger, noe som vil gange både deg og arbeidsgiver. Også anledning til å trene i arbeidstiden kan være aktuelt.

6. Tilgang på firmahytte eller feriehus


Det er ikke uvanlig at arbeidsgiver har investert i fast eiendom som arbeidstaker kan benytte som firmahytte eller feriehus.

7. Firmabil

En firmabil kan være nyttig dersom du kjører mye bil i jobbtiden. Fordelen med firmabil er at du ikke trenger å bekymre deg for en rekke utgifter, for eksempel vedlikehold, avgifter og forsikringer. Fordelen er imidlertid ganske hardt beskattet i Norge.

8. Sponsing av utdanning og kurs


Kompetanseutvikling kommer deg og arbeidsgiver til gode. Ved å for eksempel ta et faglig kurs, kan du bidra med ny kompetanse til bedriften du jobber i. Det kan også gi deg argumenter i lønnsforhandlinger.

9. Foreningskontingent


Hør om din arbeidsgiver ønsker å dekke kontingenten til NITO. Et organisert arbeidsliv er nøkkelen til god samhandling på arbeidsplassen og ryddige lønns- og arbeidsvilkår.

10. Planleggingsdager i skole eller barnehage


Hør med arbeidsgiver om det er mulig å få til en ordning, dersom du må være hjemme med barna. Avspasering, fri med lønn eller hjemmekontor kan være løsningen.

Kontakter

Bilder

Forhandlingssjef i NITO, Knut Aarbakke.
Forhandlingssjef i NITO, Knut Aarbakke.
Last ned bilde

Om NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon
Støperigata 1
0119 Oslo

http://www.nito.no

NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med over 91 000 medlemmer. NITO organiserer ingeniører og teknologer med høgskole-/universitetsutdanning eller tilsvarende kompetanse.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom