Ikke gi kjæledyr i julegave
Mattilsynet mener at dyr ikke bør gis som julegave eller overraskelse til barn. Å eie et dyr er et stort ansvar, og det krever både tid og ressurser å gi dyret et fullverdig liv.

Dette gjelder alle typer dyr, hund, katt, og også små kjæledyr som hamster, marsvin, kanin, ilder, fugler eller akvariefisk. Den som skal ha omsorgen for et dyr, må ha både kunnskap og interesse for å kunne stelle det godt i mange år.
-De fleste som skaffer seg et kjæledyr vil i utgangspunktet gi dyret et godt liv. Likevel ender mange kjæledyr opp i små bur, der de blir lite stimulert og har liten mulighet for naturlig atferd. Dette er et stort og alvorlig dyrevelferdsproblem, sier seniorrådgiver og veterinær Maria Været Veggeland i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.
Ting å tenke på før du skaffer deg et kjæledyr
Her er noen punkter familien må være bevisst på når man vurderer å få et kjæledyr i huset:
• Valget om å skaffe seg et dyr må være godt gjennomtenkt. Er hele familien enige og innstilt på det?
• Dyr krever stell, hver dag, i mange år. En voksen person må ha hovedansvaret for dyret.
• Ifølge dyrevelferdsloven kan barn under 16 år ikke ha et selvstendig ansvar for dyr. Barn kan miste interessen, og da har de voksne ansvaret for at dyret får det stellet det trenger.
• Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier. Dyr skal ikke behandles som leketøy.
• Det er ikke gratis å ha et kjæledyr. I tillegg til utgifter til fôr og andre nødvendige ting, kan dyret bli sykt og må behandles av veterinær. Er du innstilt på å betale for det?
• Hva skal du gjøre med dyret i ferier? Har du noen voksne og ansvarlige til å passe det, eller er du villig til å betale for at dyret skal få pass og stell på et dyrepensjonat?
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg saker fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Mattilsynet
Skrantesjuke: Mattilsynet og Miljødirektoratet har mottatt viktig rapport 26.1.2021 13:06:13 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) blir et viktig kunnskapsgrunnlag for videre håndtering av skrantesjuke.
Tillater igjen fangst av fugler etter funn av fugleinfluensa25.1.2021 12:52:45 CET | Pressemelding
Fugleinfluensa ble funnet i Norge i november 2020. Det ble raskt innført et forbud mot jakt og fangst av fugler i alle fylker sør for Nordland for å hindre smittespredning. Nå lempes det på forbudet, og Mattilsynet tillater igjen fangst av fugler.
Fortsetter med restriksjoner pga fugleinfluensa8.1.2021 12:49:42 CET | Pressemelding
Det er fremdeles en risiko for spredning av fugleinfluensa i Norge. Derfor forlenger Mattilsynet tiltakene inntil videre for å forebygge spredning av smitte. Fjørfe må fremdeles holdes inne, og det er forbudt å jakte enkelte fugler i alle fylker sør for Nordland
Slik hjelper du hunden på nyttårsaften28.12.2020 12:00:00 CET | Pressemelding
Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men du kan gjøre en slitsom kveld enklere for familiens firbente venn.
Unngå helsefarlige stoffer i julematen23.12.2020 09:57:18 CET | Pressemelding
Julemat kan være en kilde til uønska kjemiske stoffer. De kan også dannes i maten når du lager den. Her er noen tips til hvordan få en høytid med færre uønska stoffer i julematen.
Slik gir du hunden en fin jul22.12.2020 10:21:07 CET | Pressemelding
Gode rutiner, riktig mat og nok hvile i familieselskapet, gjør at kjæledyret får det like koselig som deg i høytiden.
God mathygiene i julestria21.12.2020 10:45:43 CET | Pressemelding
Selv om smitteverntiltak vil legge kraftige begrensninger på årets julefeiring, er fortsatt god mat og god drikke en viktig av høytiden. Her er noen gode tips fra Mattilsynet om både tilberedning og oppbevaring av julematen.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom