IKEA

IKEA skal fjerne ikke-oppladbare alkaliske batterier innen 2021

Del

For å inspirere og gjøre det mulig for folk å leve sunnere og mer bærekraftig hjemme, skal alle ikke-oppladbare alkaliske batterier fjernes fra det globale sortimentet til IKEA innen oktober 2021.

IKEA ønsker med dette å inspirere forbrukere som bruker mange batterier til å bytte til oppladbare batterier. Regelmessig bruk over tid gjør at forbrukerne sparer penger og reduserer avfall.


Flere aktuelle studier studier med komparative livsløpanalyser av batterier viser at miljøpåvirkningen fra alkaliske batterier er høyere sammenlignet med oppladbare nikkel-metallhydridbatterier (NiMH) når de brukes i vanlig husholdningsutstyr som har høyt energiforbruk og derfor lades ofte – som f.eks. leker, lommelykter, bærbare høyttalere eller kameraer.


Allerede etter ti ladinger av et oppladbart NiHM-batteri, f.eks. LADDA-serien som vi selger på varehusene våre, er drivhusgassutslippene lavere sammenlignet med å bruke alkaliske batterier for å oppnå samme mengde energi. Når vi har nådd omtrent 50 ladinger, er den totale innvirkningen på miljøet fra NiMH-batterier lik eller mindre enn innvirkningen fra å bruke alkaliske batterier.


«Forbrukere som trenger batterier ofte kan dra fordeler av å bytte ut alkaliske batterier med oppladbare batterier. De kan spare mye – både for miljøet og for lommeboka. IKEA solgte ca. 300 millioner alkaliske batterier i fjor, så vi ser et stort potensial i å inspirere kundene våre til å adoptere ny adferd og bruke oppladbare batterier til fulle,» sier Clare Rodgers administrerende direktør for IKEA Norge.


Fra 1. september 2018 til 1. september 2019 solgte IKEA ca. 300 millioner alkaliske batterier verden over. Beregninger tyder på at hvis alle IKEA-kunder rent hypotetisk byttet fra ALKALISK-batterier til LADDA oppladbare batterier, og brukte dem til energikrevende utstyr og ladet dem 50 ganger, så ville den globale avfallsreduksjonen bli på så mye som 5 000 tonn årlig. Siden ett LADDA-batteri kan lades opptil 500 ganger, har det potensial til å redusere enda mer avfall.


Vi har forpliktet oss til å gjøre dette i alle land der vi har varehus, og det gjelder ALKALISK-serien med ulike batterier. På nåværende tidspunkt beholder vi litium-ion-knappecellebatteriet PLATTBOJ, fordi noen elektriske produkter som selges på IKEA i dag trenger knappecellebatterier for å fungere.

Kilder – studier som sammenligner livsløpet til alkaliske batterier og oppladbare NiMH-batterier:

  • Dolci, G., Tua, C., Grosso, M. and Rigamonti, L., 2016. Life cycle assessment of consumption choices: a comparison between disposable and rechargeable household batteries. The International Journal of Life Cycle Assessment, 21(12), pp.1691-1705.
  • Mahmud, M.A., Huda, N., Farjana, S.H. and Lang, C., 2019. Comparative life cycle environmental impact analysis of lithium-ion (LiIo) and nickel-metal hydride (NiMH) batteries. Batteries, 5(1), p.22.
  • Parsons, D., 2007. The environmental impact of disposable versus re-chargeable batteries for consumer use. The International Journal of Life Cycle Assessment, 12(3), p.197.
  • Menet, J.L. and Gruescu, I.C., november 2013. Comparative Life Cycle Assessment Of Alcaline Cells And Ni-Mh Rechargeable Batteries 

Bilder

Om IKEA

IKEA
IKEA
Postboks 54
1375 BILLINGSTAD

915 02 340http://www.ikea.no

IKEAs forretningsidé er å tilby et stort utvalg form- og funksjonsriktige hjeminnredningsartikler til så lave priser at så mange som mulig får råd til å kjøpe dem. Det er i dag 422 IKEA-varehus i 50 land i verden. 374 av disse, inklusive alle norske varehus, er en del av Ingka-gruppen, resten av andre franchisetakere. Sist år hadde disse varehusene 839 millioner besøk, mens nettsidene ble besøkt 2,6 milliarder ganger.I Norge hadde våre varehus over 10 millioner besøk og IKEA.no hadde over 44 millioner besøk. 

I Norge har IKEA sju varehus; i Oslo (Furuset), Asker (Slependen), Bergen (Åsane), Stavanger (Forus), Trondheim (Leangen), Lillesand (Sørlandet), på Ringsaker og ett planleggingsstudio midt i Oslo sentrum. Totalt jobber det litt over 3000 medarbeidere i IKEA Norge.

Følg saker fra IKEA

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra IKEA på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra IKEA

Etter 70 år med suksess, blar IKEA om til et nytt kapittel7.12.2020 13:00:00 CETPressemelding

IKEA-katalogen har en fenomenal 70-årig historie. Gjennom årene har den blitt en ikonisk og kjær publikasjon, og den har vært en viktig suksessfaktor for at IKEA har kunnet nå og inspirere de mange menneskene over hele verden, med hjeminnredningsløsninger og -produkter. Men tidene forandrer seg. I løpet av de siste årene har IKEA blitt mer digital og tilgjengelig, og tatt til seg nye måter å få kontakt og samhandle med flere mennesker på. Kundenes behov og bruk av media har endret seg, og katalogen har vært mindre i bruk. Derfor har Inter IKEA Systems B.V., den verdensomspennende IKEA-franchisegiveren, bestemt seg for å ta en emosjonell, men rasjonell beslutning om å bla om til et nytt kapittel og ta farvel med IKEA katalogen – og se mot fremtiden med spenning.

Solide resultater i et år hvor hjemmet har vært viktigere enn noensinne20.11.2020 13:03:08 CETPressemelding

IKEA Norge annonserte i dag et sterkt resultat for regnskapsåret 2020 (1. september 2019 – 31. august 2020). 5.3% vekst sammenlignet med fjoråret, og et driftsresultat på 445 mNOK, til tross for økonomiske og samfunnsmessige utfordringer skapt av Korona-pandemien. Dette er andre året på rad at IKEA leverer gode resultater, og det tyder på at endringen selskapet begynte på i 2018, for å bli mer tilgjengelig, mer bærekraftig og rimeligere, er den riktige veien å gå.

IKEA introduserer en plantebolle for kjøttelskere – et mer bærekraftig alternativ til den ikoniske IKEA-kjøttbollen9.10.2020 16:30:44 CESTPressemelding

Plantebollen som har betraktelig lavere klimaavtrykk enn kjøttbollen, har blitt laget med ett hovedformål – å gjenskape kjøttbollen uten kjøtt. Med ingredienser som erteprotein, havre, epler og poteter har vi arbeidet hardt for å gjenskape dette kjente, klassiske IKEA-produktet for å tilby et mer bærekraftig alternativ til de mange kjøttbolleelskerne, uten å gå på kompromiss med smaken eller teksturen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom