IKEA

IKEA Art Event-kolleksjonen 2021 utforsker den beste måten å kombinere kunst og funksjon på

Del

Kan en funksjonell og hverdagslig ting være kunst? IKEA lanserer IKEA Art Event-kolleksjonen 2021 med sikte på å utforske krysningspunktet mellom kunst og funksjon. For denne kolleksjonen på 10 arbeider som kun vil være i salg i en begrenset periode, har IKEA samarbeidet med noen av nåtidens mest aktuelle kunstnerne; Daniel Arsham, Gelchop, Humans siden 1982, Sabine Marcelis og Stefan Marx. Kolleksjonen vil være tilgjengelig i IKEA-varehus verden over og på nettet fra april 2021.

Siden 2015 har IKEA samarbeidet med kunstnere fra hele verden om å lage Art Event-kolleksjoner, og feiret ulike kunstuttrykk gjennom ulike sjangere og håndverk; håndvevde kunsttepper, leketøysfigurer i krystallglass og veggkunst, som fotografi, gatekunst og illustrasjoner. Hensikten med disse kolleksjonene har vært den samme gjennom årene; å demokratisere kunsten og gjøre den tilgjengelig og overkommelig for alle.

Ambisjonen med den sjette utgaven av IKEA Art Event-kolleksjonen er også å bringe kunst inn i hjemmene til de mange menneskene – denne gangen visker vi ut grensen mellom kunst og design. For å legge ut på denne reisen inviterte IKEA kunstnere med forskjellig bakgrunn fra ulike steder i verden; Daniel Arsham (New York), Gelchop (Tokyo), Humans since 1982 (Stockholm), Sabine Marcelis (Rotterdam) og Stefan Marx (Berlin).

«Vi velger å samarbeide med forskjellige kunstnere fra hele verden for å gjenspeile mangfoldet av kunst og design som kommer sammen,» sier Henrik Most, kreativ leder for IKEA Art Event. «Vi ønsker å vise at det å være kunstner eller designer ikke betyr at du må bli værende i én kategori, du kan jobbe innenfor forskjellige felt, og at denne nye bevegelsen har hatt en dyp innflytelse både på design- og kunstscenene i dag.»

Kolleksjonen består av 10 hjeminnredningelementer som utfordrer perspektivet på hverdagslige ting samtidig som de hyller hverdagens kreativitet; veggdekorasjon/belysning av Sabine Marcelis, ei veggklokke av Daniel Arsham, ei bordlampe og en lommelykt av Gelchop, en vase og et pledd av Stefan Marx og veggdekorasjoner av Humans since 1982.

«Hver ting i denne kolleksjonen har en praktisk funksjon, og samtidig er den en kunstgjenstand. Den tradisjonelle ideen om at kunst er dyrt og eksklusivt og design er en del av massekulturen er rett og slett ikke relevant lenger. De to passer fantastisk sammen – det er der magien skjer,» sier Henrik Most.

Kolleksjonen vil være tilgjengelig i IKEA-varehus verden over og på nettet fra april 2021.

Kunstnere:
Sabine Marcelis
New Zealand-fødte og nederlandsk-baserte designer Sabine Marcelis er fascinert av de unike egenskapene til materialer og effektene spesifikke materialer kan skape – for eksempel harpiks eller glass som samhandler med lys. Praksisen hennes er prosessdrevet: designene oppstår gjennom omfattende eksperimentering med ideer og materialer i studioet. Hun jobber på tvers av produkt, installasjon og romlig design, og streber etter å skape magiske opplevelser gjennom sine engasjerende design.

Daniel Arsham
Daniel Arsham er en tverrfaglig amerikansk kunstner, og arbeidene hans kombinerer kunst, arkitektur og performance. Han har bred erfaring fra samarbeid med andre kreative ledere innen sceneproduksjon, mote, interiørdesign og arkitektur. Den nyeste kunsten hans utforsker ideer knyttet til fremtidige sivilisasjoner og arkeologisk forfall. Arsham er medgrunnlegger av Snarkitecture, det New-York-baserte designstudioet. 

Humans since 1982
Humans since 1982 ble etablert i 2009 av Bastian Bischoff og Per Emanuelsson mens de var studenter ved HDK Göteborg. Humans since 1982 fusjonerer kunst og design for å skape nedbrytende hverdagslige ting som stiller spørsmål om akselererende teknologi og dens dualistiske natur som kilden til progresjon og ødeleggelse.

Stefan Marx
Stefan Marx er en tysk kunstner og illustratør som bruker sin særpregede stil til å fange og fremstille det ordinære i hverdagen. Han henter inspirasjon fra forskjellige subkulturer, som graffiti og techno, for å skape kunst i forskjellige medier, inkludert skateboarddesign, store oljemalerier og porselensvaser.

Gelchop
Det japanske kollektivet Gelchop dekonstruerer hverdagslige gjenstander ved å kombinere dem med forskjellige elementer for å endre funksjonen deres på en morsom og overbevisende måte. Gelchops kunstverk og produkter oppfordrer til å se på ting på en annen måte, noe som får en til å reflektere over en tings 'sanne' formål i verden.

Kontakter

Bilder

Dokumenter

Om IKEA

IKEA
IKEA
Postboks 54
1375 BILLINGSTAD

915 02 340http://www.ikea.no

IKEAs forretningsidé er å tilby et stort utvalg form- og funksjonsriktige hjeminnredningsartikler til så lave priser at så mange som mulig får råd til å kjøpe dem. Det er i dag 422 IKEA-varehus i 50 land i verden. 374 av disse, inklusive alle norske varehus, er en del av Ingka-gruppen, resten av andre franchisetakere. Sist år hadde disse varehusene 839 millioner besøk, mens nettsidene ble besøkt 2,6 milliarder ganger.I Norge hadde våre varehus over 10 millioner besøk og IKEA.no hadde over 44 millioner besøk. 

I Norge har IKEA sju varehus; i Oslo (Furuset), Asker (Slependen), Bergen (Åsane), Stavanger (Forus), Trondheim (Leangen), Lillesand (Sørlandet), på Ringsaker og ett planleggingsstudio midt i Oslo sentrum. Totalt jobber det litt over 3000 medarbeidere i IKEA Norge.

Følg pressemeldinger fra IKEA

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra IKEA på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra IKEA

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom