If

If fjerner 60-prosentgrensen og gir reparasjonsgaranti på 8 år: Ønsker et løft i bilbransjen for å redde flere biler

Del

Forsikringsselskapet If vil reparere i stedet for å kondemnere, og håper at bilbransjen vil være med på et løft for å redde flere biler og minske bransjens fotavtrykk på miljøet.

If fjerner 60-prosentgrensen og gir reparasjonsgaranti på 8 år. Foto: Maskot/NTB
If fjerner 60-prosentgrensen og gir reparasjonsgaranti på 8 år. Foto: Maskot/NTB

If har tatt en grundig gjennomgang av rammene for kondemnering og reparasjon med jevngode brukte deler, og innfører følgende endringer i bilforsikringen fra 1. januar 2022:

1. 60-prosentregelen fjernes helt for biler fra 1-3 år
2. Kondemneringsgrensen heves fra 60 til 80 prosent for biler under 1 år
3. 8 års reparasjonsgaranti på deler og arbeid

- Som en del av vår strategi for bærekraft og sirkulærøkonomi har vi sett på hvordan vi kan reparere flere biler i stedet for å kondemnere disse, og hvordan vi kan få bilbransjen til å bruke flere brukte deler til reparasjon. Løsningene vi nå innfører vil ivareta kunden på best mulig måte, samtidig som det minsker fotavtrykket på miljøet, sier Jenny Oppegård Birkeland, kommunikasjonsrådgiver i If.

Redder 25 prosent av bilene fra kondemnering
Ifs endring av kondemneringsreglene innebærer at biler som er 1-3 år gamle vil få fjernet grensen for kondemnering helt, mens biler som er under ett år gamle vil ha en kondemneringsgrense på 80 prosent. Endringene trer i kraft fra neste år.

Ved å gjøre disse endringene anslår forsikringsselskapet at om lag ti biler kan reddes fra kondemnering. Dette utgjør i dag ca. 25 prosent av bilene If kondemnerer per år med den nåværende 60-prosentregelen.

Etterlyser grep fra bransjen
Forsikringsselskapet har analysert 80 biler som er fra 0-3 år gamle, som har blitt kondemnert med bakgrunn i 60-prosentregelen de siste to årene. Selv om endringene som innføres på nyåret vil redde 25 prosent av bilene som faller under denne regelen, ser If potensial for å redde flere.

- Vi ser at vi kunne redusert antallet kondemnerte biler med ytterligere 25 prosent dersom takstene på større skader hadde vært bedre. Våre analyser avdekker for mange usikkerheter og forbehold rundt skadene ved taksering. Her må bilbransjen bli bedre på fullstendig takst på biler med større skader – da vil vi få ytterligere biler å reparere, sier Vidar Brustad, leder for Ettermarked Motor i If.

I tillegg til bedre taksering, ønsker selskapet at bransjen gjør endringer rundt bildeler:

- Dersom det hadde blitt benyttet brukte deler og deleprisene hadde blitt redusert med om lag 20 prosent, kunne vi redusert antall kondemnerte biler fra 0-3 år med ytterligere 25 prosent. Hvis vi i tillegg regner med bilene som er 4-8 år gamle kan vi årlig redde et betydelig større antall biler fra kondemnering, forteller Vidar Brustad.

Ønsker revurdering av praksis rundt brukte deler på nyere biler
I dag benyttes brukte bildeler i reparasjon av biler som hovedsakelig er eldre enn fem år, men forsikringsselskapet ser potensial i å endre praksis:

- Vi mener at tiden er inne for å innføre brukte kvalitetsdeler på biler som er nyere enn fem år, for vi vet at brukte deler på nye biler fungerer veldig bra. En skal ikke lengre enn til Sverige for å se at brukte deler benyttes på biler fra de er to år gamle, og vi er derfor spente på hvem som ønsker å være først ute med denne endringen her til lands, sier Vidar Brustad.

Gir åtteårs garanti
Et av ankepunktene fra bilbransjen dreier seg om utfordringer med garanti på bilene og delene ved reparasjon. If endrer derfor vilkårene til gode for kundene og forlenger garantien på skadereparasjon:

- Vi har stor tro på bruk av brukte deler i reparasjon av biler, og derfor har vi besluttet at vi stiller med en åtteårs garanti på både nye og brukte deler, samt arbeid utført ved våre avtaleverksteder. Nå håper vi at bransjen kan møte oss på ønsket om å bruke brukte deler ved skadereparasjon av nyere biler, samt gjennomføre grundigere taksering av større skader slik at vi kan bli enda bedre, avslutter Vidar Brustad.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

If fjerner 60-prosentgrensen og gir reparasjonsgaranti på 8 år. Foto: Maskot/NTB
If fjerner 60-prosentgrensen og gir reparasjonsgaranti på 8 år. Foto: Maskot/NTB
Last ned bilde
Kommunikasjonsrådgiver i If, Jenny Oppegård Birkeland
Kommunikasjonsrådgiver i If, Jenny Oppegård Birkeland
Last ned bilde
Leder for Ettermarked Motor i If, Vidar Brustad
Leder for Ettermarked Motor i If, Vidar Brustad
Last ned bilde

Om If

If
If
Drammensveien 264
0283 Oslo

21 49 24 00https://www.if.no

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.

Følg pressemeldinger fra If

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra If på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra If

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom