Norges idrettsforbund

Idrettsforbundet har fått avslag på tegnspråktolker til ekstraordinært idrettsting

Del
Norges idrettsforbund har, til tross for gjentatte forsøk, ikke lykkes med å skaffe tegnspråktolker til det ekstraordinære idrettstinget som gjennomføres 16. og 17. oktober på Scandic Airport hotell på Gardermoen.
Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

- Hørselshemmede og døve skal naturligvis kunne delta i samfunnet, og dermed også i idretten, på lik linje med andre, enten dette er som utøvere eller som tillitsvalgte. Mange døve og hørselshemmede opplever dessverre å få avslag på tegnspråktolk på ettermiddag, kveldstid og i helger, sier generalsekretær Nils Einar Aas i Norges idrettsforbund.

Tegnspråktolker bestilles via Navs tolketjeneste. Tolketjenesten forespør tolker og utlyser samtidig tolkeoppdraget til de tegnspråktolker som jobber freelance. Idrettsforbundet har vært i jevnlig dialog med NAVs tolketjeneste og Døveidrettsutvalget for å fremskaffe tegnspråktolker til det ekstraordinære tinget. Det har dessverre ikke vært mulig å fremskaffe ønskede tolkeressurser.

Krevende å fremskaffe tolker utenfor ordinær arbeidstid

Allerede 22. april i 2020 sendte Norges idrettsforbund ved Norges Døveidrettsutvalg (NDI) frem et brev til Arbeids- og sosialdepartementet hvor den mangelfulle tilgangen til tegnspråktolker ble adressert. I brevet ble det blant annet påpekt et behov for bedre tilgang på tegnspråktolker på ettermiddag, kveldstid og i helgene. Dessverre har ikke tilgangen på tegnspråktolker utenfor ordinær arbeidstid blitt noe bedre.

I høst har dessverre flere møter i Døveidrettsutvalget, webinarer og klubbmøter i idretten, hvor hørselshemmede og døve skulle delta, blitt utsatt eller avlyst på grunn av mangel på tegnspråktolker. Nå er det heller ikke mulig å skaffe tegnspråktolker til det ekstraordinære idrettstinget som gjennomføres til helgen på Scandic Airport hotell på Gardermoen.

- For at døve skal kunne ta del idrettens aktiviteter, er det å være tillitsvalgt, gjennomføre utdanningstiltak, være trener, dommer og leder en naturlig del av idrettshverdagen. Dersom døve skal være integrert og inkludert i det ordinære idrettstilbudet kan det ikke skorte på tilgang på tegnspråktolker, også utenfor ordinær arbeidstid. Her har myndighetene en jobb å gjøre, sier Nils Einar Aas.

Rett til tegnspråktolk er hjemlet i folketrygden

Tegnspråktolkning er viktig for hørselshemmede som har tegnspråk som førstespråk. Tegnspråktolk er en individuell rettighet som hørselshemmede har gjennom folketrygdloven. Døve og hørselshemmedes rettigheter til deltakelse i samfunnet på lik linje med andre er globalt forankret, blant annet gjennom FNs «Convention of the Rights of Persons with Disabilities (CRPD)».

- Denne rettigheten oppfylles dessverre ikke alltid. Likeverdige muligheter for deltakelse i idrett burde være en selvfølge i Norge. Slik er det dessverre ikke. På dette området trengs det derfor et krafttak for å sikre tilstrekkelig tilgang til tegnspråktolker i det norske samfunnet, avslutter Aas.

Kontakter

Bilder

Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Last ned bilde

Om Norges idrettsforbund

Norges idrettsforbund
Norges idrettsforbund
Sognsveien 73
0854 OSLO

21 02 90 00https://www.idrettsforbundet.no

Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) er det øverste organ i Norges største folkebevegelse. NIFs visjon er idrettsglede for alle.

Følg pressemeldinger fra Norges idrettsforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges idrettsforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges idrettsforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye