Norsk Friluftsliv

I dag starter bålforbudet over hele landet

Del
15. april starter det generelle bålforbudet, for å forhindre skog- og lyngbrann. Noen steder kan du likevel tenne bål, så lenge du bruker hodet.
BÅLFORBUD: Fra 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud over hele landet. Foto: Synne Kvam
BÅLFORBUD: Fra 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud over hele landet. Foto: Synne Kvam

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark over hele landet, med unntak av godkjente bålplasser. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

Forbudet som inntreffer onsdag gjelder all utmark; det omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder.

– Bålreglene åpner for bruk av skjønn. Du kan tenne opp bål i tilfeller hvor det ikke åpenbart kan medføre brannfare. Det kan for eksempel være der det fortsatt er mye snø, etter mye nedbør, eller på sand, i god avstand fra vegetasjon, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Allerede svært tørt

Mange steder i Sør-Norge er det allerede svært tørt etter en snøfattig vinter, og derfor er det allerede nå stor fare for at det lett kan oppstå en brann. Norsk Friluftsliv råder til å følge med på informasjon fra hjemkommunen og lokalt brannvesen, i tilfelle det blir innført totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs. Der vil du også finne informasjon om tilrettelagte og godkjente bålplasser.

- På grunn av koronaviruset og den spesielle tiden vi er inne i, anbefaler vi sterkt til å følge råd og pålegg når det gjelder bål, engangsgriller og ild utendørs. En skogbrann er svært krevende, og er ikke en ekstrabelastning brann- og redningstjenester trenger nå, sier generalsekretæren i Norsk Friluftsliv - fellesorganisasjonen for 17 friluftslivsorganisasjoner.

Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent har i samarbeid utarbeidet grill- og bålvettregler, med gode råd når man er ute i naturen:

1. Unngå bruk av engangsgrill

Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag som for eksempel sand. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.

2. Unngå bruk av engangsprodukter

Ta med tallerkener, bestikk, kopper m.m. hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.

3. Respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplass. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

4. Unngå å gjøre skade på friske trær

Hvis du skal grille på bål, kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild m.m.

5. La grillen bli helt avkjølt etter bruk

Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking av grillen. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem.

6. Ta med alt avfall hjem

Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Dette kan skade både dyr og miljø – og forsøpling er lite hyggelig for de som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie. Bruk Hold Norge Rents sporløspose eller ta med noe annet å ha avfallet i.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

BÅLFORBUD: Fra 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud over hele landet. Foto: Synne Kvam
BÅLFORBUD: Fra 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud over hele landet. Foto: Synne Kvam
Last ned bilde

Om Norsk Friluftsliv

Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv
Christian Krohgs gate 10
0186 Oslo

23 31 09 80http://www.norskfriluftsliv.no

Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 18 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.

Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere - oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.

Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistenes landsforening, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.

Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye