I dag har vi brukt opp jordas ressurser for i år
Fra torsdag 29. juli har vi brukt opp kontoen vår for fornybare naturressurser i 2021, og går nok en gang over til å forsyne oss fra jorda på kreditt.
Det viser utregningene fra den internasjonale tenketanken Global Footprint Network, som hvert år regner ut en dato for Earth Overshoot Day, eller overforbruksdagen på norsk.
Naturen gir oss et enormt antall goder i form av fornybare ressurser og tjenester, men de er ikke ubegrenset. Denne symbolske markeringen viser at vi forbruker dem i et langt større tempo enn kloden klarer å produsere.
– Vi står midt i en klimakrise og en naturkrise. Utslippene går ikke raskt nok ned, og vi mister natur i et alarmerende tempo. Til syvende og sist truer dette livsgrunnlaget vårt, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
Katastrofale konsekvenser
Ifølge rapporten forbruker vi nå natur som om vi hadde 1,7 jordkloder å ta av.
– Alle varsellamper blinker blodrødt. Vi står midt i en forferdelig pandemi mens ekstremvær som følge av klimaendringer herjer over hele kloden. Det blir ikke mer tydelig enn dette, sier Andaur.
Helt siden overforbruket startet på 70-tallet, har datoen havnet stadig tidligere på året. Ett større unntak var i fjor da de strenge koronarestriksjonene i starten av pandemien forsinket den med tre uker til 22. august.
Nå i 2021 er vi imidlertid tilbake til «normalen». Ifølge Global Footprint Network har det globale økologiske fotavtrykket vårt økt med 6,6 prosent sammenliknet med i fjor, hovedsaklig grunnet økte CO2-utslipp.
Avskogningen og ødeleggelsene i Amazonas sto alene for en nedgang på 0,5 prosent i jordas biokapasitet, altså evne til å produsere naturgoder og -tjenester.
– «Normalen» før pandemien kan ikke bli den nye. Vi trenger mer natur, ikke mindre. Det er nå vi har mulighet til å handle, og den må vi gripe før det er for sent. Hvis vi nøler vil det få katastrofale og permanente konsekvenser for både mennesker og dyr, sier Andaur.
Norge blant verstingene
Utregningene fra Global Footprint Network baserer seg på de store driverne for menneskers påvirkning på naturen, som blant annet klimautslipp, forbruk av ressurser fra skogen og matsystemet.
Mens vi på verdensbasis forbruker tilsvarende 1,7 kloder, er tallet enda verre for Norge. Om alle levde som oss ville vi nådd overforbruksdagen for over tre måneder siden, ifølge Global Footprint Network.
– Det er helt avgjørende at verdens ledere blir enige om en forpliktende naturavtale på Naturtoppmøtet i Kunming senere i år. Her må Norge ta en lederrolle slik at den blir så ambisiøs som mulig, sier Andaur.
Nøkkelord
Kontakter
Geir BarsteinSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 94 12 75 77gbarstein@wwf.noBilder
Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
742 nye arter oppdaget i Kongobassenget3.12.2024 00:01:00 CET | Pressemelding
Mange av dem er allerede truet av utryddelse. WWF oppfordrer myndighetene til å trappe opp innsatsen for å bevare sårbar natur i regionen.
SV sikrer et langt grønnere statsbudsjett1.12.2024 21:11:07 CET | Pressemelding
Søndag ble SV og regjeringspartiene enige om neste års statsbudsjett. Blant SVs gjennomslag er å stanse første konsesjonsrunde for gruvedrift på havbunnen. – En stor og viktig miljøseier, sier WWF.
Plastforhandlingene i Busan: – En gedigen skuffelse1.12.2024 17:25:12 CET | Pressemelding
Det ble ikke enighet om en ny, global plastavtale. – Vi kunne ha fått en historisk miljøseier som verden sårt trenger. Isteden reiser vi tomhendte hjem, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
WWF: – Statens utredning er så dårlig at den er ulovlig28.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
WWF Verdens naturfond har saksøkt den norske stat i saken om gruvedrift på havbunnen. I dag starter behandlingen i Oslo tingrett.
WWF: – En enestående mulighet til å stanse plastkrisen25.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Når verdens land møtes denne uken for å få på plass en global plastavtale, er det særlig to krav WWF fremhever: at den er både sterk og rettslig bindende.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom