Hyllest til sorbet og eplemost fra Østfold
Østfold i Viken vokser seg stadig større innen lokalmat og drikke og begge lokalmatprodusentene har andre produkter som har fått tildelt Spesialitet.
Produsert av restråstoff
- Det er utrolig moro å klare å skape et nytt produkt av vårt restråstoff - eggehvite og lokale bjørnebær fra Hauger Gård i Råde, og at vi i tillegg kommer igjennom det nåløyet det er å få Spesialitetsmerket. Det har vært viktig for oss å lage et produkt for å unytte våre egne ressurser og råvarer som vi kan få tak i lokalt, sier Elin Klufterud fra Bamsrudlåven.
Bjørnebærsorbet er basert på lokale råvarer fra Viken og fremstår som et håndlaget og naturlig produkt. Fra juryens begrunnelse kan vi lese: Denne er fruktig og frisk. Bjørnebær gir sorbeen et fargerikt og tiltalende utseende. Produktet er en fargerik og delikat smaksopplevelse som smelter på tungen.
Alkoholfritt alternativ
Askim Årgang Eple & Ingefær er fremstilt av norske epler som tilsettes 2% ferskpresset ingefær. Eplene sorteres og vaskes før kverning og pressing. Ingefæren presses samme dag og blandes inn rett før tapping. Årgangsserien er utviklet som et alkoholfritt alternativ til mat.
- Det er hyggelig å motta nok et Spesialitetsmerke for en Årgang Askim eplemost og spesielt Eple & Ingefær. At produktet er vurdert av en fagjury gir bekreftelse på at vi leverer kvalitetseplemost, sier Astrid Lier Rømuld som er daglig leder Askim Frukt og Bærpresseri.
Fra juryens begrunnelse kan vi lese at Årgang Askim Eple og ingefær har en god eplesmak med et tydelig innslag av ingefær. Eplemosten har en innbydende farge og en frisk god ettersmak.
Vi gratulerer begge med tildeling av Spesialitet!
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag kun 575 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.
Les mer om Spesialitetsmerket
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom