ACCIONA

Hybridtårn for vind og sol

Del
ACCIONA har montert 120 solceller av karbon på en 80 meter høy vindturbin. Hensikten er å støtte driften av vindturbinen med solenergi.
Innovativ design
Innovativ design

Denne hybridløsningen skiller seg fra andre, dels ved at solcellene er montert i høyden oppover turbintårnet, og dels ved at solcellene ikke er basert på silisium, men har karbon som råmateriale.

Hensikten med systemet, som er montert i Breña vindmøllepark i Albacete i det sørøstlige Spania, er å produsere en del av energien som vindmøllens indre systemer trenger via solceller. Når vindturbinen kjører, brukes en del av energien som skapes til å drive hjelpesystemene. Det nye systemet med solcellepaneler på tårnet er i stand til helt eller delvis å dekke energibehovet knyttet til driften av vindturbinen når sola skinner. Dette fører til en forbedring av nettoproduksjonen som sendes til el-nettet.

I motsetning til den konvensjonelle teknologien, som brukes til fremstilling av fotovoltaiske modeller basert på silisium, bruker disse organiske panelene karbon som råmateriale. De har en strukturell fleksibilitet, noe som gjør det lettere å tilpasse dem til forskjellige overflater. Andre viktige funksjoner er lavere vedlikeholdskostnader, mindre energiforbruk under produksjon, lettere logistikk og fullstendig resirkulering av materialene som brukes.

- Hybridiseringsprosjektet i Breña optimaliserer bruken av plass til fornybar energiproduksjon. Det vil samtidig gjøre det mulig for oss å teste effektiviteten i organisk fotovoltaikk, en teknologi som vi tror har en av de beste forutsetningene for videreutvikling. Det er derfor vi har bestemt oss for å prøve dette nå, sier Belén Linares, innovasjonsdirektør i ACCIONA Energia.

Optimalisering 

Systemet er installert i en av turbinene til Breña vindpark, som ACCIONA eier og driver. Turbinen er en AW77 / 1500 av Nordex-Acciona Windpower-teknologi, montert på et 80 meter høyt ståltårn. Det er 120 solcellepaneler installert på tårnet mot sørøst-sørvest for å fange maksimalt sol gjennom hele dagen. De er fordelt på åtte forskjellige høyder, og dekker rundt 50 meter av tårnets overflateareal. Fotovoltaiske moduler, med en total kapasitet på 9,36 kilowatt (kWp), er av Heliatek-teknologi (HeliaSol 308-5986-modellen). De er bare 1 millimeter tykke, og hver har et overflateareal på 5 986 x 308 mm.

Hele systemet overvåkes og evalueres i sanntid. Konseptuelt er det en meget innovativ design i sammenlignet med tidligere erfaringer innen vindkraft-fotovoltaisk hybridisering, hvor paneler har vært installert på bakken.

Ideen er en del av et omfattende innovasjonsprosjekt drevet av ACCIONA for å studere en rekke nye fotovoltaiske teknologier, med sikte på å oppdage mer effektive løsninger.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Wind in the blades, sun in the tower | ACCIONAVideokanal

Kontakter

Bilder

Innovativ design
Innovativ design
Last ned bilde
Solcellepaneler montert på vindmøllen i Breña vindgård (Albacete, Spania)
Solcellepaneler montert på vindmøllen i Breña vindgård (Albacete, Spania)
Last ned bilde

Om ACCIONA

ACCIONA er en ledende leverandør av bærekraftige infrastrukturløsninger og fornybare energiprosjekter over hele verden. Tjenestetilbudet omfatter hele verdikjeden, fra design og utbygging til drift og vedlikehold. Selskapet har over 37 000 ansatte i mer enn 40 land, og har forpliktet seg til å bidra til økonomisk og sosial utvikling i de samfunnene selskapet arbeider. ACCIONA har som mål å være ledende i overgangen til en lavkarbonøkonomi gjennom å jobbe etter kriterier for kvalitet og innovasjonsprosesser, og på den måten oppnå effektiv ressursbruk og miljøhensyn i alle sine prosjekter.

I Norge er ACCIONA tilstede gjennom sin infrastrukturdivisjon. Som en del av et Joint Venture med det italienske entreprenørselskapet Ghella, ble ACCIONA i 2015 tildelt hoveddelen av tunnelarbeidet på Follobanen, det største samferdselsprosjektet i Norge. Høsten 2018 signerte Nye Veier kontrakt med Acciona om byggingen av E6 Ranheim–Værnes. Byggestart ultimo 2019.

Følg pressemeldinger fra ACCIONA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ACCIONA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ACCIONA