Hvordan utvikle aldersvennlige boliger og bomiljø i distriktene?

Andelen eldre vil øke sterkt i årene frem mot 2030, særlig i de mindre distriktskommunene.
- Men mange bor i boliger som ikke passer for eldre. Dette vil bli utfordrende for kommuner hvor boligbygging kan være ulønnsomt og boligkjøp er forbundet med risiko for boligprisfall, sier prosjektleder i Husbanken, Birger Jensen.
Bo hjemme?
Det er et sentralt mål i boligpolitikken at eldre skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Derfor må boligmassen tilpasses eldres behov, både for å gi økt livskvalitet for beboerne og for å lette presset på kommunens helse- og omsorgssektor.
Husbanken og Distriktssenteret har derfor gått sammen om prosjektet «Aldersvennlige boliger og bomiljø i distriktene» for å se på hvordan kommunene kan legge til rette for å utvikle tilbudet av aldersvennlige boliger og bomiljø.
- Husbanken og Distriktssenteret har tidligere samarbeidet om prosjektet Boligetablering i distriktene i 2012 til 2014, og har gode erfaringer fra det, sier Trude Risnes i Distriktssenteret.
Hvilke kommuner er med?
Disse kommunene er med: Kautokeino, Beiarn, Herøy i Nordland, Grong, Vanylven, Stryn, Ullensvang, Iveland, Vinje, Våler i Innlandet, Kongsvinger og Engerdal.
Fra kommunene deltar de som har ansvar for kommuneplanlegginga og ledere på helse- og omsorgsfeltet.
- Kommunene er valgt ut for å gi et geografisk representativt utvalg. Det er kommuner som har opplevd stagnasjon på boligmarkedet og har utvist et engasjement på området. Kommunene som deltar i nettverket, deres erfaringer og utfordringer er en viktig kilde til kunnskap, sier Jensen.
Hvis du vil se dette innholdet fra resources.mynewsdesk.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Husbankens prosjektleder Birger Jensen.
Hva skal vi gjøre?
Prosjektet skal bidra til å utvikle kunnskap om helhetlig bruk av virkemidler. Det skal også vurdere eksisterende virkemidler, hvordan de best kan fungere i lys av utfordringer for mindre distriktskommuner/kommuner med tynne (stagnerende) boligmarkeder. Prosjektet har også mål om å prøve ut tiltak.
- Vi skal identifisere flaskehalser for aldersvennlig boligutvikling og gi råd om hvordan kommunene kan koble eldreboligpolitikken til overordna samfunnsplanlegging, stedsutvikling og folkehelsearbeid, sier Risnes.
Det er et mål å utvikle metoder, få frem virkemidler og verktøy i form av bedre arealplaner, samfunnsplaner, konkrete prosjekter eller tiltak. Prosjektet skal også søke nye, framtidsrettede løsninger, der sosiale boformer/shared living kan inngå.
- Prosjektet skal særlig rette seg mot kommuner med stagnerende og ensidige boligmarkeder, men også bidra til læring og sikre overføringsverdi til kommuner generelt, sier Jensen.
- Deltakerkommunenes behov blir særlig viktig i utvikling av innholdet, sier Risnes.
Arbeidet vil bli fulgt opp av Husbanken og Distriktssenteret i samarbeid med Agenda Kaupang som bidrar med prosess-støtte og dokumentasjon av tilbudet.
Nøkkelord
Kontakter
Jorunn TennfjordSeniorrådgiver, kommunikasjon
Tel:+47 924 16 308jorunn.tennfjord@husbanken.noStina SønvisenSeniorrådgiver, kommunikasjon
Tel:90026028stina.sonvisen@husbanken.noBilder
Om Husbanken
Husbanken setter i verk regjeringens boligsosiale politikk. Gjennom virkemidler som bostøtte, lån, tilskudd, kompetanseoverføring og kunnskapsutvikling støtter vi kommunene faglig og økonomisk i deres arbeid med å hjelpe vanskeligstilte på boligmarkedet. Andre sentrale samarbeidspartnere er velferdsaktører, byggenæringen og kunnskapsmiljøer.
Våre om lag 300 ansatte er fordelt på kontorer i Drammen (hovedkontor), Oslo, Arendal, Bergen, Trondheim, Bodø og Hammerfest.
Husbanken er underlagt Kommunal- og distriktsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Husbanken
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Husbanken på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Husbanken
12 masterstudenter får stipend fra Husbanken3.7.2025 10:07:58 CEST | Aktuelt
Hvordan kan eiendomsbransjen bidra til et sunt og bærekraftig leiemarked i Tromsø? Kan næringslokaler gi nytt liv til en død bydel om de blir til bærekraftige boliger? Og kan kommuner, byggebransje og Husbanken sammen utvikle boligkonsepter i distriktene – også for de med lav boligformue? Dette er noen av spørsmålene masterstudenter med stipend fra Husbanken skal søke svar på.
26 prosjekter får boligsosialt tilskudd2.7.2025 14:06:56 CEST | Aktuelt
Husbanken deler ut 15,9 millioner kroner i tilskudd til boligsosiale tiltak i 2025. Målet er å forebygge at folk blir vanskeligstilt på boligmarkedet, og bidra til at flere kan skaffe seg en god bolig.
25 distriktskommunar får støtte til nye bustadtiltak2.7.2025 13:55:53 CEST | Aktuelt
25 kommunar får til saman 21 millionar kroner i tilskot frå Husbanken til bustadtiltak i distrikta i 2025. Kommunane skal bruke pengane til å prøve ut nye bustadkonsept og samarbeidsformer som kan gi fleire egna bustader.
8 000 fikk startlån i 2024 - men flere med lav inntekt faller utenfor19.6.2025 09:04:02 CEST | Pressemelding
Startlånet er fortsatt er et viktig virkemiddel for å hjelpe personer med langvarige boligfinansieringsproblemer inn på boligmarkedet. Men Husbankens startlånsanalyse for 2024 viser at det blir stadig vanskeligere å bli boligeier med lav inntekt.
Husbanken har lansert ny og forbedret søknadsløsning for privatpersoner13.6.2025 09:48:02 CEST | Aktuelt
Den nye søknadsløsningen gjør det enklere for kundene å søke om lån, samtidig som saksbehandlingen i Husbanken blir mer effektiv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom