Forbrukslån.no

Hvordan fungerer angrerett for forbrukslån

Del

Det er lov å ombestemme seg – også når det gjelder forbrukslån. Dersom du har inngått en avtale som du i ettertid angrer på, er det mulig å omgjøre den. Her forteller vi deg hva du har rett til, og hvordan du bør gå fram, hvis du ønsker å endre en inngått låneavtale.

Det er lov å ombestemme seg: Slik fungerer angreretten for forbrukslån. Foto: Istockphoto.
Det er lov å ombestemme seg: Slik fungerer angreretten for forbrukslån. Foto: Istockphoto.

Angrerettloven

I angrerettloven reguleres forbrukernes rettigheter ved inngåelse av avtaler via fjernsalg eller utenfor fast utsalgssted. Det gjelder for eksempel ved avtaler inngått over internett, i stedet i en butikk eller et banklokale.

Hensikten med loven er å sørge for at kundenes rettigheter blir ivaretatt når de inngår en avtale med en profesjonell motpart.

Generelt gjelder det at angreretten er gyldig i inntil to uker etter at en avtale er inngått.

Det betyr at du bør tenke deg godt om før du inngår en avtale. Hvis du likevel i etterkant angrer deg bør du reagere raskest mulig for å få endret den.

Finansielle tjenester som forbrukslån

Forbrukslån og salg av en del andre finansielle tjenester kommer inn under angrerettloven. Når du har tatt opp forbrukslån har du altså to uker på å angre deg. Imidlertid bør du da ikke bruke pengene du har lånt. Hvis du angrer deg må de betales tilbake.

Det er generelt verdt å være oppmerksom på at det finnes en del finansielle tjenester, for eksempel innen kjøp av aksjer og fondsandeler, hvor angreretten ikke gjelder.

Hva det innebærer

Dersom du bestemmer deg for å benytte angreretten før det har gått 14 dager må finansinstitusjonen du inngikk avtalen med betale tilbake alle påløpte kostnader og gebyrer, med enkelte få unntak.

Du kan også senere velge å betale tilbake hele lånet, og på den måte heve avtalen. Forskjellen er at da vil ikke banken behøve å betale tilbake etableringsgebyret og påløpte termingebyrer.

Skriftlig beskjed

Hvis du ønsker å benytte angreretten må du gi skriftlig beskjed til banken du har inngått avtalen med.

Du må sende et brev eller en e-post. Be om bekreftelse på at e-posten er mottatt, og lagre all kommunikasjonen mellom deg og banken. Det er viktig dokumentasjon dersom det skulle oppstå en uenighet i etterkant.

Som oftest mottar du et angrerettskjema når du inngår en avtale om forbrukslån. Da kan du eventuelt benytte dette dersom du angrer deg. Og husk at du behøver ikke å oppgi noen grunn for at du ønsker å heve avtalen.

Tryggere på nett

Angrerettloven gjelder kun for salg utenfor fast utsalgssted, som på internett. Hvis du handler i en vanlig butikk tilbys du også ofte en angrefrist, men det er helt avhengig av den bestemte butikkens regler. Mange butikker godtar ikke returer i det hele tatt. Andre godtar det, men gir kun tilgodelapp, og ikke pengene tilbake.

Du kan lese mer om angrerett hos Forbrukerrådet.no.

30 dagers betalingsfrist

Dersom du angrer på en avtale om forbrukslån må du betale tilbake det du har lånt innen 30 dager.

Det betyr at selv om du ikke kan betale tilbake lånet umiddelbart, kan du klage innen fristen, og likevel ha to uker på å dekke resten av gjelden.

Hvis du ikke betaler tilbake hele lånet innen en måned blir det ansett som at retten til å angre er hevet, og du vil måtte betale etableringsgebyr og termingebyrer, i tillegg til påløpte renter.

Du kan lese mer om angrerett på forbrukslån på nettsiden Forbrukslån.no/angrerett. Der finner du også andre artikler med gode råd om ulike typer lån og finansiering.

Bilder

Det er lov å ombestemme seg: Slik fungerer angreretten for forbrukslån. Foto: Istockphoto.
Det er lov å ombestemme seg: Slik fungerer angreretten for forbrukslån. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Forbrukslån.no

Forbrukslån.no
Forbrukslån.noForbrukslån.no er en portal for sammenligning og vurdering av lån uten sikkerhet, inklusive refinansieringslån. Her kan besøkende finne nøkkeltall knyttet til rentenivå, aldersgrenser, inntektskrav og lignende. 

Følg pressemeldinger fra Forbrukslån.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forbrukslån.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forbrukslån.no