Elvia

Hvordan forebygge brann og skade ved lynnedslag

Del

Lyn kan være livsfarlig hvis det slår ned i det elektriske anlegget. Derfor bør du ta noen enkle forholdsregler for å sikre elektriske apparater og redusere faren for brann hjemme.

I sommermånedene juli og august er det størst fare for lynnedslag. Årlig forårsaker lynnedslag rundt 3000 branner i Norge, og forsikringsselskapene får årlig inn rundt 5000 lyn-relaterte skademeldinger.

Kanskje det mest skremmende - lyn og torden kan forårsake brann i boligen din flere måneder etter at tordenværet er over på grunn av overspenninger.

Sør- og Øst-Norge er mest utsatt for skadelige lynnedslag, så Elvias kunder bør være spesielt påpasselige.

Overspenninger kan snike seg inn i huset ditt

Lyn fører ofte til overspenninger på strømnettet. Overspenningene beveger seg langs ledningsnettet og kan komme inn i huset ditt og skade elektriske apparater og det elektriske anlegget, og i verste fall føre til brann.

Mest utsatt er områder med mange luftledninger, da kabler i bakken sjeldent blir utsatt for lynnedslag. I byer hvor de fleste hus har strømtilførselen ført inn i huset via bakkekabel, er risikoen mindre.

Beskytt deg mot lyn

Det enkleste rådet for å beskytte elektriske apparater er å trekke ut støpslene fra stikkontakten når uværet nærmer seg eller du skal reise bort.

Men for å være på den sikre siden bør overspenningsvern installeres. Da slipper du å bekymre deg for brann og skader på utstyr. Du trenger heller ikke å trekke ut støpslet i tordenvær, for så å programmere om klokker og andre innstillinger på apparatene når du setter i støpslet igjen.

Overspenningsvern

Overspenningsvern er delt inn i grovvern og finvern, og du trenger begge deler. Grovvern monteres av en godkjent installatør i sikringsskapet og beskytter mot de større spenningspulsene. Finvern plugger du selv rett i stikkontakten til utsatte apparater som for eksempel tv og datautstyr.

Husk at kontakten må være jordet for at finvernet skal ha noen effekt. Vernene du benytter bør være FG-godkjent, det vil si godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnemnd.

Sjekk selv hvilket vern du har

Du kan selv sjekke om du har overspenningsvern i boligen din, i alle fall dersom dette er riktig dokumentert. Informasjon om dette finner du i kursfortegnelsen som oftest er montert på innsiden av døren til sikringsskapet.

Prisen på montering av overspenningsvern ligger på rundt 5000 kroner. Finvern som plugges direkte i stikkontakten, koster fra 500-600 kroner.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Elvia

Elvia
Elvia
Vangsvegen 73
2317 Hamar

http://www.elvia.no

Elvia er landets største nettselskap, og sørger for at over 2 millioner nordmenn på Østlandet har strøm i stikkontakten. Fremtiden er elektrisk, og Elvia har en sentral rolle i elektrifiseringen av samfunnet.

Følg pressemeldinger fra Elvia

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Elvia på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elvia

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom